Ehl-i keyif Gaziantepliler

Hürriyet Haber
26.09.2005 - 00:00 | Son Güncelleme :

Babam, yemek yemenin Gazianteplilerin günlük yaşamının çok önemli bir parçası olduğunu söylerdi hep. Babamın Gaziantep kültürüne ve tarihine olan merakı beni her zaman şaşırtmıştır.Belediye Başkanı Asım Güzelbey’in davetlisi olarak gittiğim Gaziantep Gurme Festivali’nde yediğim yüzlerce çeşit yemeği sizlere anlatabilmenin bir yolu var mı bilemiyorum. Gaziantep mutfağı yalnızca doyumsuz lezzetler yumağı değil, aynı zamanda uygarlık ve kültür hazinesi. Türkmen Arap, Ermeni ve Musevi mutfaklarının bir sentezi olan Gaziantep mutfağının tarihi Mezopotamya’ya kadar gidiyor. Çok emek verilerek hazırlanan birbirinden güzel yüzlerce yemek arasında ben en çok tüylü acur dolmasını ve Haylan kabağı dolmasını sevdim. Gaziantepliler yemek tarihleri ve kültürlerine öylesine sahip çıkıyorlar ki "Bizim yemeklerimizin dünyada eşi bulunmaz" derken gözlerinin içi parlıyor. Doğrusu alçak gönüllü bir yemek kültürü olan Gümüşhaneli olarak kıskanmadım dersem yalan olur. Gerçi, iklim, tarih, coğrafya açısından Gaziantep şanslı bir ilimizdir ama ben bu gezi sırasında tanıdığım misafirperver, sıcakkanlı ve ehl-i keyif Gazianteplileri çok sevdiğimi söylemek istiyorum.Tahin soslu nohut köftesi8 kişilikHazırlama süresi 30 dakikaPişirme süresi 25 dakikaMalzeme listesi3 su bardağı haşlanmış nohut3 diş sarmısak 1 tatlı kaşığı kimyon1 çay kaşığı tuz, karabiber 1 su bardağı un2 çay kaşığı kırmızı toz biber 1 su bardağı sıvıyağ Türk kahvesi fincanıyla 1 fincan tahin1 Türk kahvesi fincanı ılık su1 adet limonun suyu 1 çay kaşığı tuz1 diş dövülmüş sarmısak Nohutu kendiniz haşlayabileceğiniz gibi, konserve nohut da kullanabilirsiniz. Ama mutlaka nohut kabuklarını soyup, ayıklayın. Nohut, sarmısak, kimyon, tuz ve karabiberi mutfak robotunda püre haline getirip derin bir kaba aktarın. Üzerine unu ekleyip kırmızı toz biberi serpiştirin. Nohutlu harcı köfte yoğurur gibi yoğurun. Elinizi suya batırarak nohutlu hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayın. Nohut köftelerini büyük bir tabakta biriktirin. Sıvıyağı geniş bir tavada kızdırıp, tavayı sallayarak, köfteleri, kızgın yağda, altın sarısı oluncaya kadar kızartın. Kızarttığınız köfteleri servis tabağına alın. Diğer taraftan, tahin, ılık su, limon suyu ve dövülmüş sarmısağı bir kasede karıştırın. Tuzu ekleyip çatalla çırpın. Hazırladığınız sosu, köfteler üzerinde gezdirin. Portakal sütlü irmik helvası6 kişilikHazırlama süresi 50 dakikaPişirme süresi 30 dakikaMalzeme listesi150 gr. bitkisel margarin (50 gr. tereyağı+5 yemek kaşığı zeytinyağı da kullanabilirsiniz)3 yemek kaşığı dolusu dolmalık fıstık 2 su bardağı soğuk süt1.5 su bardağı tozşeker1-2 adet portakal kabuğunun rendesiYağı orta boy teflon tencerede kızdırıp dolmalık fıstıkları ekleyin ve fıstıklar altın sarısı oluncaya kadar, 1-2 dak. kavurun. Üzerine irmiği aktarıp tahta bir kaşıkla karıştırarak, kısık ateşte yaklaşık 12-15 dak. irmiğin rengi sararmaya başlayıncaya kadar kavurun. Diğer taraftan, soğuk süt ve tozşekeri derin kapta karıştırın. Şeker eriyinceye kadar ara sıra karıştırın. Rengi sararan irmiğin üzerine, şekerli soğuk sütü ekleyin. Tekrar karıştırıp tencerenin kapağını kapatarak çok kısık ateşte sütünü çekmesi için 7-8 dak. pişirin. Ocaktan alıp, sıcakken üzerine rendelenmiş portakal kabuğunu serpiştirdikten sonra servis tabağına aktarın. Servise ılık sunun. Dikkat! Dondurma da irmiğe çok yakışır.

Etiketler:

EN ÇOK OKUNANLAR

    Koç Burcu
    21 Mart - 20 Nisan

    Kişisel farkındalığınızı arttıracak, bilgi kazanmanızı sağlayacak, ama bu esnada bütçenize çok fazla zarar vermeyecek şeyler planlamalısınız. Tüm...Koç Burcu - Bugün

    Boğa Burcu
    21 Nisan - 20 Mayıs

    Başarınızı diğerleriyle de kutlayabilirsiniz. Bilgi toplamalı, bilgilerin gerçekliğinden emin olmalı ve başladığınız işleri bitirmelisiniz. Fark yaratmak istiyorsanız,...Boğa Burcu - Bugün

    İkizler Burcu
    21 Mayıs - 20 Haziran

    Evinizde ve özel ilişkilerinizde yapacağınız değişiklikler duygusal anlamda istikararı sağlayabilir. İş birliğine açık olmanız durumunda, evinizi veya yaşadığınız yeri...İkizler Burcu - Bugün

    Yengeç Burcu
    21 Haziran - 22 Temmuz

    Önemli detayları atlamadığınızdan emin olun. İstediğinizi açık açık ortaya koymak işe yarar çözümler üretmenizde size yardım edebilir....Yengeç Burcu - Bugün

    Aslan Burcu
    23 Temmuz - 23 Ağustos

    Duygusal anlamda motive bir gündesiniz. Yanlış nedenlere dayalı değişiklikler yapmak doğru olmayabilir. Olayları doğru değerlendirmeli, daha alçak...Aslan Burcu - Bugün

    Başak Burcu
    24 Ağustos - 23 Eylül

    Sahip olduğunuzdan daha fazla paranız varmış hissine kapılmayın ve aşırı harcamalardan kaçının. Sizi motive eden kişilerle görüşebileceğiniz bir hafta...Başak Burcu - Bugün

    Terazi Burcu
    24 Eylül - 23 Ekim

    Bu hafta sonu, önemli kişisel değişiklikler yapmanız durumunda kendinizi çok iyi hissedebilirsiniz. Sizi bekleyen güzel bir gelecek varken lüzumsuz...Terazi Burcu - Bugün

    Akrep Burcu
    24 Ekim - 22 Kasım

    Dış etkilere bağlı duygusal durumlarla uğraşabileceğiniz bir hafta sonundasınız. Bazı kişilerin yapacağı son dakika değişiklikleri sizi asıl uğraşmanız gereken işlerden...Akrep Burcu - Bugün

    Yay Burcu
    23 Kasım - 21 Aralık

    Duyduğunuz her şeye inanmamalısınız. Belli anlaşmalar yapmadan ya da bazı sözler vermeden önce, kendi araştırmanızı bizzat yapmanızda fayda var. Bu hafta sonu, elinize...Yay Burcu - Bugün

    Oğlak Burcu
    22 Aralık - 20 Ocak

    Endişelerinizi dile getirerek olaylara netlik kazandırabilir ve doğru kararlar alabilirsiniz. Eviniz ve ailenizle bağlantılı konularla ilgilenirken daha sorumlu davranmalısınız....Oğlak Burcu - Bugün

    Kova Burcu
    21 Ocak - 18 Şubat

    Çok fazla bilgi paylaşımı size ters şekilde geri dönebilir ve size bazı bedeller ödetebilir. Bu hafta sonu, sevdiğiniz kişilerle ilişkilerinizi...Kova Burcu - Bugün

    Balık Burcu
    19 Şubat - 20 Mart

    Bu hafta sonu, bazı işleri ele alış veya uygulayış biçiminizi ya da bilgi edinme ev haber alma yöntemlerinizi gözden geçirebilirsiniz. Bu sayede kendinizi...Balık Burcu - Bugün