Eğreti gelinler Ankara'da

Güncelleme Tarihi:

Eğreti gelinler Ankarada
Oluşturulma Tarihi: Ekim 08, 2015 14:35

Şükran Kozalı’nın ‘Eğreti Gelinler’ romanından sinemaya uyarlanan ve yönetmenliğini Zaim ve Deniz Güvenç kardeşlerin yaptığı ‘Eğreti Gelinler Ladik’ filminin çekimleri Ankara’da devam ediyor.

Haberin Devamı

Filmin başrollerinde Yeşim Salkım, Sevinç Meşe, İlkay Kayku, Tarik Günersel ve Gül Gökçe rol alıyor. Önümüzdeki yıl vizyona girmesi planlanan filmin basın toplantısına filmin yönetmenleri ve oyuncuları katıldı. Yönetmen Zaim Güvenç, bağımsız bir film yaptıklarını belirterek, Yeşim Salkım’ın hiçbir ücret almadan rolü kabul ettiğini belirtti. Güvenç, filmin Atıf Yılmaz’ın çektiği ‘Eğreti Gelinler’ filmiyle karıştırılmaması gerektiğini dile getirerek, “Bizim filmimiz ilk filmle bağlantılı ya da onun devamı değil. Günümüzde geçen bir hikaye. Günümüzle o zamanın hikayesini örtüştürdük” dedi. Zaim Güvenç, filmle ilgili olarak şunları söyledi:
“Film, günümüzde yaşanan toplumsal sorunları ironik bir şekilde ele alıyor. Bu film ilkinden çok farklı. Eğreti gelinlik nedir tartışmasından ziyade bu konu çıkış noktası olarak ele alınıyor. Günümüzdeki iktidar ilişkilerine de gönderme yapıyor. Ama ziyadesiyle insanın insanlığıyla buluşma hikayesi. Karakterlerin sınırları çok katmanlı ele alınıyor”

BAĞIMSIZ FİLMLERE DESTEK VERİLMİYOR

Haberin Devamı

Filmde ‘Kostak Emine’yi oynadığını belirten Yeşim Salkım, gişe filmleri yapıldığı için bağımsız filmlere destek verilmediğini söyledi. Salkım, filmde kadın erkek ilişkileri üzerinden aşkın anlatıldığını ifade ederek, “Günümüzde sevginin ve aşkın ne olduğunu unuttuk” diye konuştu. Türk sinemasının kendi değerlerinden beslenmesi gerektiğini belirten Salkım, “Yurt dışında başarılı olmuş hiçbir yönetmen burada yaşamıyor. Onlar Avrupa’ya yerleşmiş ve oralı olmuşlar. Türk sinemasını dünyada temsil eden tek insan Yılmaz Güney. Bir de Nuri Bilge Ceylan var ama o da zaten uzun süre yurtdışında yaşamış. Onun dışında kimse bana Türk sinemasının başarısından bahsetmesin” dedi.

17 YILLIK HAYAL

Oyunculardan Tarık Günersel, bu filmin yazar Şükran Kozalı ile birlikte 17 yıllık hayallleri olduğunu belirtti. Günersel, filmle ilgili olarak da şunları söyledi: “Kadın olmanın zorluklarını, kadınlar kadar bilemeyiz. Bu film kadına karşı şiddete ve kadınlar için daha özgür bir dünya için itici güç olur” diye konuştu.

GELENEĞİ BABAANNESİ BAŞLATTI

Haberin Devamı

Kitabın yazarı Şükran Kozalı, Atıf Yılmaz’ın çektiği ilk filmin çok başarılı olmasına karşın eksiklerinin bulunduğunu belirtti. Kozalı, eğreti gelin geleneğinin Denizli’de 1900’lü yılların başında kendi babaannesi Hafize Kozalı tarafından başlatıldığını söyledi. Kozalı, kitabında kaleme aldığı Kostak Emine ve Ladik karakterlerini canlandıran Yeşim Salkım ve Sevinç Meşe’nin tam olarak hayalindeki karakterler olduğunu belirtti. Filmin görüntü yönetmeni Onur Can Tögen, kamera ekibinin tamamının Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi mezunları yada öğrencileri olduğunu belirterek, mesleğe adım atmak isteyen öğrencilere cesaretli olmaları tavsiyesinde bulundu. Tögen, “Sinemada para en önemsiz şeydir. Para, emeğin gücünü satın alamaz” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!