Eğlenceli ve verimli bir tatil mümkün

Güncelleme Tarihi:

Eğlenceli ve verimli bir tatil mümkün
Oluşturulma Tarihi: Ocak 21, 2016 13:17

Yaklaşık 18 milyon öğrenci için yarıyıl tatili cuma günü başlıyor. Uzmanlar ise, ebeveynleri başarılı bir karneyle duydukları gurur kadar zayıf notlarla karşılaştıklarında da sorumluluğu paylaşmaları konusunda  uyardı.  Ayrıca bir program oluşturularak, öğrencilerin yarıyıl tatilini hem eğlenceli, hem de verimli geçirmelerinin mümkün olduğunu da belirttiler.

Haberin Devamı

Çocukların hem dinlenmesi, hem eğlenmeleri hem de okula gittikleri dönemde zaman bulamadıkları etkinlikleri ve faaliyetleri gerçekleştirmeleri için fırsat yaratan yarıyıl tatilinin öğrenciler ve veliler için iyi bir fırsat olduğunu belirten Oğuzkaan Koleji Yönetim Kurulu Üyesi ve Eğitim Uzmanı Hatice Yılmaz, “Yarıyıl tatili öğrencilerin dinlenmeleri için olduğu kadar birinci dönemdeki eksiklerini gidermeleri için de oldukça önemli bir zaman. Bu dönemde öğrencinin ve velinin yapması gereken tatil etkinlikleri eğitim kademelerine göre farklılık gösterir” dedi. 

Eğitim Uzmanı Hatice Yılmaz öğrencilere ve velilere yönelik verimli tatil öneriler şöyle:

Kitap okumak anlama ve öğrenme becerilerini geliştirir

-          İlkokul öğrencilerinin bulunduğu sınıf düzeyine göre yarım saatten az olmamak kaydıyla her gün düzenli kitap okumaları, sözcük hazinelerinin zenginleşmesini dolayısıyla anlama ve öğrenme becerilerinin gelişmesini sağlar. Velilerin de çocuklarının okuduğu kitabı okuyarak onlarla kitap üzerine konuşmaları, çocukların düşünme ve kendini ifade edebilme becerilerini geliştirecek. Velilerin her gün belirli bir süre çocuklarını tekrar yapmaya yönlendirmeleri, onların eğitim disiplini edinmelerinde yardımcı olur. Elbette ailelerin şartlarının el verdiği ölçüde sinema, tiyatro, müze gezilerine gitmek çocukların sosyal ve duygusal gelişimine önemli katkılar sağlayacak.

Haberin Devamı

-          Ortaokul 5, 6 ve 7’nci sınıf öğrencilerinin her gün en az bir saat kitap okumaya ve ilgi duydukları bir alanda araştırma yapmaya zaman ayırmaları öğrenme becerilerini geliştirecek, kişisel gelişimlerine önemli katkılarda bulunacak. Bu öğrencilerin okuduğu kitaba veya yaptığı araştırmaya velinin çeşitli sorular sorarak göstereceği ilgi öğrencinin motivasyonunu artıracak, kendine güven duygusunu güçlendirecek. Ayrıca birçok okul, karne ile birlikte tekrar programları ya da tatil ödevleri de veriyor. Veliler bu ödevleri bilmek ve ödevlerin yapılmasını sağlamalı. Bu yaş grubu velisinin çocuğuyla ödevin gereksizliği üzerine konuşmaları zaten ödevi baskı aracı olarak gören çocuğun ödev yapmamasına dolayısıyla öğrenimden uzaklaşmasına neden olur Uluslararası araştırmalar çocuğun ödeve ayırdığı süre ile başarısı arasında doğrudan bir ilişki olduğunu gösteriyor.

Haberin Devamı

İkinci TEOG için yarıyıl tatilinde mutlaka çalışın

-          8’inci sınıf öğrencileri nisan ayının son haftasında ikinci TEOG sınavlarına gireceği için yarıyıl tatilinde belirli bir düzenle çalışmalarını sürdürmeleri gerekiyor. Öğrenciler Talim Terbiye Kurulu’nun sayfasından sınavda sorumlu oldukları derslerle ilgili ünite ve kazanım tablolarını indirmeli, geçmiş konularla ilgili tekrar programı oluşturmalı, tüm konu başlıkları ile ilgili edinim ve kazanım sorularını cevaplamalı, işlenmiş ünitelerle ilgili MEB’in internet sitesinde yayınlanan soruları çözmeli, gerektiğinde çözülemeyen sorularla ilgili konuların tekrar edilmeli ve anlaşılmaması durumunda öğretmene sorulmak üzere işaretlenmeli. Ayrıca birinci TEOG sonucuna ve tekrar amaçlı çözülen testlerin sonucuna göre eksik olunan derslere daha çok ağırlık verilmesi gerekiyor.

Haberin Devamı

Veliler kendilerini çocuklarının yerine koyup empati yapsınlar

-          Bu çalışma seanslarının iki saati geçmemesi ve her yarım saatte bir masadan kalkmadan gevşeme egzersizleri yapılması çalışmanın etkinliğini artırır. Günde iki seans dolu dolu çalışmak, birinci yarıyılda işlenen tüm konuları tekrar etmenize yetecek. Elbette sinemaya, tiyatroya gitmeye, arkadaşlarla buluşmaya vakit ayırın. 8’inci sınıf öğrencilerinin velileri, çocuklarının özel bir dönemde olduğunu bilip  onlara anlayışlı ve ilgili davranarak  öğrencinin çalışma motivasyonunu güçlendireceğinin bilincinde olmalı.  Anne babaların bir an için kendilerini çocuklarının yerine koymaları gerekiyor.

Haberin Devamı

Kısıtlayıcı kurallar esnetilmemeli

-          Lise dönemindeki gençlerin gözünde ise ebeveynler ‘eski zamandan kalma’ oldukları için, çocuğun yanında bu konularda en az onun kadar tecrübesizmiş gibi davranmaları çocuklar için daha rahatlatıcı bir tavır. Çoğunlukla aile ile değil de arkadaşları ile vakit geçirmek isteyen bir yaş grubu olduğunu ve tatili de hesaba katarak arkadaşları ile vakit geçirmesine de olanak sağlamak gerekir. Yalnız, dışarıda geçirilecek vakit konusundaki aile içinde verilmiş olan kısıtlayıcı kurallar esnetilmemeli. Aksi takdirde, tatil boyunca çocuk eve sadece uyumak için gelme hakkını elde ettiğini düşünmeye başlayabilir. Ders çalışmak konusunda verilecek tavsiyeler göz ardı edebilir ya da yardım tekliflerini geri çevirebilir. Bu konularda çok ısrarcı olmak, çocuğun o an olumsuz duygular yaşamasına ve bunu derslerle eşleştirerek ders çalışmaktan uzaklaşmasına neden olabilir.  Özellikle lise 12. sınıf öğrencileri YGS-LYS hazırlık çalışmalarını yürütmek zorunda olduklarından günün en az 3-4 saatini evde ders çalışmaya ayırmaları gerekiyor. Velilerin de sınava hazırlanan çocuklarını desteklemek için ilgili, anlayışlı ve destekleyici tavır sergilemeleri önemli.

 

 

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!