Eğitimde ilk kalite ödülünü Kadıköy Anadolu Lisesi aldı

Güncelleme Tarihi:

Eğitimde ilk kalite ödülünü Kadıköy Anadolu Lisesi aldı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 11, 2004 22:32

5. Kamu Kalite Sempozyumu 9-10 Haziran’da Ankara'da gerçekleştirildi. Kalite anlayışının kamu sektöründe yayılımını teşvik etmek amacıyla sempozyum kapsamında Ulusal Kalite Ödülü verildi. Bu yıl ödüle İTO Çatalca Çok Programlı Lisesi, Eyüp Halit Derviş İbrahim İlköğretim Okulu ve Kadıköy Anadolu Lisesi başvurudu bulundu. Bu kuruluşlar arasında finale kalan Kadıköy Anadolu Lisesi, beş ay boyunca devam eden ve EFQM Mükemmellik Modeli kriterlerine göre yapılan değerlendirmeler sonucunda Ulusal Kalite Başarı Ödülü'ne layık görüldü. Böylece bir eğitim kurumu ilk kez bu alanda Başarı Ödülü'nü kazanmış oldu.

Kadıköy Anadolu Lisesi, toplam kalite yönetimi (TKY) sürecine 1999'da başladı. Okul Müdürü Osman Nuri Ekiz, öncelikle içinde öğrenci, veli ve öğretmenin bulunduğu kalite kurulu oluşturulduğunu ve iyileştirme ekibi kurduklarını belirtti. Bu çalışmalarının Milli Eğitim tarafından da denetlendiğini kaydeden Ekiz, Bakanlığın desteğiyle 2002'de aday oldukları Ulusal Kalite Ödülü töreninden Jüri Teşvik Ödülü ile ayrıldıklarını söyledi. Ekiz, bu ödülün kendilerinin eksikliklerini gidermek için bir basamak olduğunu belirterek iki yıl boyunca ödül için hazırlandıklarını ifade etti.

TKY sürecinde yapılanları anlatan Ekiz, yönetim anlayışını değiştirdiklerini öğrenci merkezli bir eğitim sistemi benimsediklerinin altını çizdi. Okulda demokratik, katılımcı ve şeffaf bir yönetim oluşturduklarını söyleyen Ekiz, her şeyin açık açık tartışıldığını, eleştirilerden rahatsızlık duyulmadığını vurguladı.

Beş yıl boyunca okulda yaşanan gelişmeleri de değerlendiren Ekiz, memnuniyetin arttığını, okuldaki başarı oranının yükseldiğini ve kalite çalışmalarının ivme kazandığını ifade etti. Üniversiteye girişte 1999'da yüzde 92 olan başarı oranının 2003'te yüzde 98'e çıktığını vurgulayan Ekiz, ‘‘Başarıda kademeli bir artış var. Devamsızlık ve disiplin olayları azaldı. Kazanılan ödüller arttı‘‘ dedi. TKY sürecine başladıkları zaman yapılan anketlerde memnuniyetin yüzde 60 olmasına karşın artık bu oranın yüzde 85-90 arasında çıktığını da sözlerine ekledi.

Ekiz, çalışanlar arasında performans değerlendirmesine gittiklerini belirterek, her bölümden bir öğretmenin dönemin öğretmeni seçildiğini açıkladı. Ekiz, bu tür uygulamaların okuldaki personelin görev anlayışını değiştirdiğini ve işine yönelik titizliğini artırdığını kaydetti.

Öğrenciler önerdi, okul uyguladı

Kadıköy Anadolu Lisesi Müdürü Osman Nuri Ekiz okula yerleştirilen öneri kutuları sayesinde öğrencilerden birçok yapıcı fikrin ortaya çıktığını söyledi. Uygulamaya konulan öneriler şöyle:

*Ortak sınav salonları,

*Hobi odaları,

*Daha fazla çeşidin olduğu ve vejetaryan öğrencilerin isteklerinin de düşünüldüğü yeni mutfak,

*Kız öğrencilere üç renk pantolon alternatifi,

*Bölüm başkanı öğretmenlerin liderliğinde kendi kendini yöneten birimler,

*Velilerin beklentilerinin anketlerle tespit edilmesi.


Avrupa'da bir numarayız


Kalite Ödülü Yürütme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ali Rıza Kaylan, Ulusal Kalite Ödülleri konusunda, Türkiye'de kazanılan başarıların yanı sıra, uluslararası düzeyde de benzer başarılar kazanıldığını belirtti. 1996'dan bu yana Avrupa'da dört kuruluşun büyük ödül kazandığını, beş kuruluşun ise başarı ödülü aldığını hatırlatan Kaylan şöyle konuştu: ‘‘Türkiye İngiltere'den sonra, Avrupa Kalite Ödüllerini en çok kazanan ikinci ülke konumundayken, bu yıl birinci ülke konumuna geçti. 2003'tea Bosch Türkiye-Bursa İşletmesi Avrupa Kalite Büyük Ödülü'nü, Kocaeli Sanayi Odası ise Avrupa Kalite Başarı Ödülü'nü kazandı.‘‘
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!