Eğitimde en fazla ihracat yapan üniversite belli oldu

Güncelleme Tarihi:

Eğitimde en fazla ihracat yapan üniversite belli oldu
Oluşturulma Tarihi: Aralık 16, 2017 12:06

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından bu yıl ikincisi yapılan Türkiye’nin 500 Büyük Hizmet İhracatçısı araştırmasında ödüller sahiplerini buldu.

Haberin Devamı

Türkiye’nin en başarılı ihracatçılarının ödüllendirildiği törene Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Maliye Bakanı Nabi Ağbal ve farklı sektörlerden liderler katıldı. Elektrik Elektronik ve Hizmet İhracatçıları Birliği (TET) Başkanı Fatih Kemal Ebiçlioğlu’nun açılış konuşmasıyla başlayan tören TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ve Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin konuşmalarıyla devan etti. Açılış konuşmalarının ardından ihracat alanında başarılı olan kurum ve firmalara ödülleri takdim edildi. Eğitim alanında en fazla hizmet ihracatı yapan vakıf üniversitesi ödülüne layık görülen Bahçeşehir Üniversitesi’nin ödülü BAU Rektörü Prof. Dr. Şenay Yalçın aldı.

"EN FAZLA ULUSLARARASI ÖĞRENCİSİ OLAN VAKIF ÜNİVERSİTESİYİZ"

Haberin Devamı

Bu ödülü ikinci kez aldıkları için oldukça mutlu olduklarını dile getiren Prof. Dr. Yalçın, "Bir ülkenin özellikle yumuşak gücünü oluşturan unsurlar o ülkelerde yetişmiş, ülkeyi bilen insan gücüdür. Biz meseleye bu açıdan bakıyoruz. Elbette ödül almak, birinci olmak çok güzel ama önemli olan bu alana katkı sağlayabilmek. Eğitim ihracatı Türkiye’deki eğitim sisteminin tanıtılması açısından da çok önemli. Batıdaki gelişmeler sonucunda özellikle Afrika, Orta Doğu ve Orta Asya ülkelerinden artık Türkiye’ye yönelim var. BAU olarak kurulduğumuz günden bu yana uluslararasılaşmayı birinci plana koymuş bir üniversiteyiz. Geldiğimiz noktada şu anda en çok uluslararası öğrencisi olan vakıf üniversitesiyiz. Eğitim ihracatı alanında da birinciliği aldık" diye konuştu.

"BİR İNSANIN EĞİTİLMESİ EN AZ ÜÇ NESLE ETKİ EDER"

"Bu ithalatı olmayan bir ihracat" diyen Prof. Dr. Yalçın, "Çünkü ithal ettiğiniz bir ürünü ihraca dönüştürürseniz maliyet çok daha farklı olur. Ama bu sıfır ithalatı olan bir ürün. Ayrıca gelecekte de ihracata artı bir yatırım sağlayacak. Beşeri sermaye maddi sermayeye benzemez. Bir insanı eğittiğiniz zaman mevcut ülkede en az üç nesle etki edecek bir insan eğitmiş oluyorsunuz" diyerek konuşmasını sürdürdü.

"300 BİN ULUSLARARASI ÖĞRENCİ HEDEFİNE 2 YILDA ULAŞABİLİRİZ"

Haberin Devamı

Şu anda dünyada beş buçuk altı milyon arası hareket halinde olan ve ülkelerinin dışında eğitim gören öğrenci olduğunu belirten Prof. Dr. Yalçın, "Türkiye’nin bu paydan büyük bir kısmı alması gerekiyor. Cumhurbaşkanımız olsun Başbakanımız olsun hedefi 300 binin üzerinde gösteriyorlar ama şu anda ülkemizde bu sayının üçte biri kadar yabancı öğrenci var. Potansiyelimiz yüksek. Bu konuda hem YÖK hem de bakanlıklar tarafından yapılması gereken çalışmalar var. Eğer gerekli çalışmalar yapılır, önümüz açılırsa 300 bin sayısına iki senede ulaşmak gayet kolay olur" dedi.

İKİNCİLİK ÖDÜLÜ İSTANBUL AYDIN ÜNİVERSİTESİ’NE

“Türkiye'nin 500 Büyük Hizmet İhracatçısı” araştırması kapsamında düzenlenen ödül töreninde, eğitim alanında ihracat ikincilik ödülü İstanbul Aydın Üniversitesi’nin (İAÜ) oldu. 

Haberin Devamı

Maliye Bakanı Naci Ağbal, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ve Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci’nin katıldığı ödül töreninde bakanların yanı sıra farklı sektörlerden liderler de yer aldı. Farklı kategorilerde ilk üçe giren firmalara ödülleri verildi. Eğitim alanında ihracatta Türkiye ikinciliği ödülünün sahibi İstanbul Aydın Üniversitesi oldu.

“Uluslararası öğrenciler ekonomiye ve ülke tanıtımına katkı sağlıyor”

İstanbul Aydın Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Dr. Mustafa Aydın, almış oldukları ödülle birlikte mutlu olduklarını dile getirirken şu açıklamalarda bulundu: “Uluslararası öğrenci alanında Türkiye çok iyi bir yere geldi.  Bizler ‘Eğitim Ekonomisi İş Konseyi’ni kurduğumuzda Türkiye’de otuz bin uluslararası öğrenci vardı. Şu anda bu sayı 120 bini geçti. Bu öğrencilerimiz, ülkemize sadece ekonomik anlamda katkı sağlamıyor. Aynı zamanda da ülkemizin tanıtımını yapıyorlar. Bu öğrenciler kendi ülkelerine döndüklerinde bakan ve iş insanı oluyorlar. Böylelikle Türkiye’yle olan ilişkilerinde bir tanıtım ekibi haline geliyorlar. O ülkelerde iş yapan çok önemli iş insanları, aranan elemanlar oluyorlar. Türkiye’nin eğitim seviyesini yükseltmek için çok ciddi bir araç teşkil ediyorlar. Dolayısıyla dünya insanı olmak yolunda Türk üniversiteleri büyük bir mesafe almış oluyor. Nitekim şu anda dünyada yaklaşık yedi milyon civarında uluslararası öğrenci var. UNESCO verilerine göre 2020 yılında bu rakam sekiz, dokuz milyona ulaşacak. Ekonomik açıdan bakıldığında eğitimde ihracatın dünyada 300 milyar dolarlık bir bütçesi var.

Haberin Devamı

Türkiye bu bütçeden henüz yeterinde öğrenci olmadığı için istediği payı alamıyor. Ancak bu sektöre çok geç girmiş olsak bile, Türkiye olarak her geçen gün öğrenci sayımız artıyor. Kendi coğrafyamızda siyasi ve sosyal olaylar Türkiye’ye daha çok öğrenci gelmesine sağlıyor. Bizlerde üniversiteler olarak bu öğrenciler bir misafir ya da yabancı öğrenci gibi değil kendi öğrencimiz olarak görüyoruz. Onların tüm dertleriyle, eğitim kaliteleriyle ilgilendiğimiz zaman bu öğrenciler kendi ülkelerine gittiklerinde Türkiye’nin ve üniversitenin eğitim kalitesinin reklamını yapıyor. Bu durum daha çok öğrencinin ülkemize gelmesini sağlıyor. İnşallah 2023 yılında yani Cumhuriyetimizin 100. yılında Türkiye olarak hedefimiz 250 bin uluslararası öğrenciye sahip olmak. Şu anda bile Türkiye dünyadaki uluslararası öğrenci alanında önemli bir rol oynuyor. İstanbul Aydın üniversitesi, uluslararası öğrenci bakımından hem devlet üniversiteleri hem de vakıf üniversiteleri arasında da ilk beşin içinde olan bir üniversite. Eğitimde her alanda yolumuza devam ediyoruz. Daha çok koşacağız ve çalışacağız. Böylelikle dünyadaki büyük oyuncular arasında yer almaya devam edeceğiz.”

Haberin Devamı

ÜÇÜNCÜLÜK ÖDÜLÜ ALTINBAŞ ÜNİVERSİTESİ’NE

Eğitim alanında ihracat üçüncülük ödülü ise Altınbaş Üniversitesi’nin oldu.

Üçüncülük ödülüne, geçtiğimiz günlerde düzenlenen İstanbul Marka ve Kariyer Zirvesi’nde “Yılın Eğitim Markası” seçilen Altınbaş Üniversitesi layık görüldü. Ödülü üniversitenin Mütevelli Heyet Başkanı Ali Altınbaş alırken, üniversitenin uluslararası öğrencileri de töreni izleyen konuklar arasında yer aldı.

“Eğitimde uluslararasılaşma devlet politikası haline geldi”

Türkiye’ye en fazla yabancı öğrenci getiren ilk üç üniversiteden biri olmaktan mutluluk ve memnuniyet duyduklarını ifade eden Altınbaş Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Çağrı Erhan uluslararası öğrencilerin ekonomiye ve kültür ihracatına katkı sağladığını belirterek, “Türkiye'nin 500 Büyük Hizmet İhracatçısı ödülünde, eğitim sektöründe Altınbaş Üniversitesi olarak üçüncülük ödülüne layık görüldük. Türkiye’ye en fazla yabancı öğrenci getiren ilk üç üniversiteden biri olmaktan mutluluk, memnuniyet ve gurur duyuyoruz. Türkiye’nin hem ekonomisine hem itibarına hem de kültür ihracatına katkı sağladığımız için bu memnuniyeti duyuyoruz. Her yıl artan sayıda yabancı öğrenci Türkiye’deki üniversitelere geliyor. Türkiye’de bu durum artık bir devlet politikası haline geldi. Hem devlet üniversiteleri hem de vakıf üniversiteleri Türk öğrencilerinin yanı sıra dünyanın dört bir yanında toplamda 150 ülkeden 120 bin öğrenciyi Türkiye’de ağırlıyor. Bu öğrencilere yüksek standartlarda eğitimi Türkiye’deki üniversiteler veriyor. Biz de Altınbaş Üniversitesi olarak üzerimize düşeni layığıyla yapmaktan dolayı büyük bir memnuniyet duyuyoruz. Altınbaş Üniversitesi olarak böyle bir ödülü aldığımız için gerçekten sevinçliyiz. Bu ödülü almamızda başta Mütevelli Heyetimiz Ali Altınbaş, vakfımız ardında da idari ve akademik kadromuz etken oldu. Ancak unutmayalım ki eğitimde uluslararasılaşma devlet politikası haline getirilmemiş olsaydı sadece etrafımızdaki ülkeler değil bizim ülkemizdeki öğrencilerimiz de başka ülkelere gitmeye devam edeceklerdi. Ancak ülke olarak biz bunu bir politika haline getirdik. Bu nedenle devletimize şükran borçluyuz” ifadelerinde bulundu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

BAKMADAN GEÇME!