Yükseköğretim mevzuatı yasa çalışmaları gecikecek

Güncelleme Tarihi:

Yükseköğretim mevzuatı yasa çalışmaları gecikecek
Oluşturulma Tarihi: Aralık 13, 2013 13:46

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, yükseköğretim mevzuatı yasa çalışmalarının, Anayasa değişikliği tartışmaları nedeniyle gecikeceğini söyledi.

Haberin Devamı

Uluslararası Yükseköğretimde Kalite Konferansı’nda konuşan YÖK Başkanı Çetinsaya, yükseköğretimde yaptıkları vizyon belgesi çalışmalarında üç konunun öne çıktığını belirtti. Çetinsaya, “Son 10 yılda yükseköğretim sistemi çok büyük bir dönüşüme sahne oldu. İstatistiklere bakıldığında yükseköğretim sistemimiz niceliksel olarak çok büyüdü. Şimdi bütün gücümüzü bu niceliksel büyümeyi niteliksel büyümeye dönüştürmek için kullanmak durumundayız. İkinci olarak nitelikli öğretim üyesi yetiştirmeyi hedefliyoruz. Bu da bizi doktora eğitiminin kalitesine getiriyor. Üçüncü stratejik hedefimiz ise dünyadaki uluslararasılaşma süreçlerine dâhil olmak ve bu süreçlerden beslenmek” dedi.

Kalite süreçlerinin bütün bu hedeflerin buluşma noktası olduğunu ve 2014 yılında üniversiteler ile birlikte kalite çalışmalarına devam edeceklerini belirten Çetinsaya, “İnşallah bu sene bunu bir politikaya dönüştüreceğiz. Bunun için aslında her türlü malzememiz hazır. Yükseköğretim mevzuatı yasa çalışmaları, anayasa değişiklikleri tartışmaları nedeniyle biraz gecikecek” diye konuştu.

Haberin Devamı

YÖDEK’i tekrar canlandıracağız

2014 yılında Türkiye’deki kalite konusundaki çalışmaların hızlandırılması gerektiğini ifade eden Çetinsaya, şöyle devam etti: “Sakarya Üniversitesi Bilişim Fakültesi ile birlikte hazırladığımız kurumsal değerlendirme sistemini faaliyete geçirerek bunun da adımlarını atmaya başladık. Türkiye’deki tüm üniversitelerin bu sisteme dâhil olması için çalışmalara başladık. Önümüzdeki birkaç hafta içerisinde de kalite süreçlerine katkı sağlamak amacıyla model geliştirici bir kurum olarak Yükseköğretim Akademik Değerlendirme ve Kalite Geliştirme Komisyonu’nu (YÖDEK) tekrar canlandıracağız. Mükemmellikte süreklilik ödülünü aldığı için de Sakarya Üniversitesi’ni tebrik ediyorum.”

Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas da, yükseköğretimde kalitenin uzun ömürlü olarak sürdürülebilmesinin zor bir süreci gerektirdiğini söyledi. Yükseköğretimin yeniden tanımlanması ve hizmet kalitesinin geliştirilebilmesi için rekabet önemli hale geldiğini anlatan Elmas, “ICQH 2013 250’den fazla başvuru aldı, 122 bildiri kabul edildi. Birçok ülkenin farklı üniversitelerinden katılım gerçekleşti. Bu konferansın yükseköğretimin ve özellikle Sakarya Üniversitesi’nin kalite süreçlerine katkıda bulunacağını umuyorum” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yunus Söylet ise kalite kültürünün üniversitede yerleştirilmesinin ve bunun sürdürülmesinin kolay bir şey olmadığını söyledi. Söylet, “Gerçekten yetenek sahiplerinin aradan fırlamasına, gelişmesine müsaade edebilecek yüksek standartlar için uğraşmak, kaliteli olmak zorundayız” diye konuştu.

YÖDAK Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Gökçekuş da konuşmasında KKTC’de üniversitelerde kalitenin arttırılması için yaptıkları çalışmalardan söz etti. Açılış konuşmalarının ardından yapılan panel oturumunda Governor State Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Elaine Maimon, Ohio Üniversitesi’nden Prof. Dr. Douglas Franklin, Georgia State Üniversitesi’nden Prof. Dr. Stephen Harmon ve Bahreyn Kingdom Üniversitesi’nden Dr. Sherif Elwageeh, ülkelerindeki yükseköğretim kalite süreçleri ile ilgili sunum yaptı.

Haberin Devamı

Sakarya Üniversitesi ile ABD Governers State Üniversitesi’nin ortaklaşa düzenlediği konferansa YÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, SAÜ Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas, İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yunus Söylet, KKTC Yüksek Öğretim Planlama, Denetleme, Akreditasyon ve Koordinasyon Kurulu (YÖDAK) Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Gökçekuş, yerli ve yabancı çok sayıda akademisyen ile öğrenciler katıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!