Yüksek öğretim kurumları kendilerini yenilemiyor

Güncelleme Tarihi:

Yüksek öğretim kurumları kendilerini yenilemiyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 20, 2007 14:20

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, yükseköğretim kurumlarının kendilerini yenilemediklerini belirtti.

Haberin Devamı

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, hayat boyu eğitimin esas kaynağının yükseköğretim kurumları olduğunu belirterek, ”Yükseköğretim kurumları bu konuda maalesef kendilerini yenileyebilmiş değiller” dedi.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Projeler Koordinasyon Merkezi Başkanlığınca düzenlenen “Uluslararası Hayat Boyu Öğrenme Konferansı”, Dedeman Oteli'nde başladı.

Bakan Çelik, konferansın açılışında yaptığı konuşmada hayat boyu öğrenmenin her zaman her yerde ve herkes için eğitim anlamına geldiğini kaydetti.

Yeni dünya düzeninde teknolojinin, ekonominin ve üretim şartlarının sürekli değiştiğine dikkati çeken Çelik, toplumların bu değişime ayak uydurabilmesi için hayat boyu öğrenme mekanizmasını oluşturması gerektiğini vurguladı.
Araştırmaların, bugün kullanılan teknolojinin 10 yıl sonra yüzde 80 oranında değişeceğini gösterdiğini belirten Çelik, “Hayat devam ettiğine göre bizim bu değişime kendimizi uydurmak gibi bir zorunluluğumuz vardır” dedi.
Çelik, özellikle mesleki ve teknik eğitim alanında hayat boyu öğrenmenin etkin hale getirilmeye çalışıldığını dile getirerek, bu kapsamda AB ve meslek örgütleri gibi sosyal ortaklarla iş birliğine gidildiğini anlattı.
Çelik, şöyle konuştu:
“Hayat boyu eğitimin esas kaynağı, esas yapılması gereken yer yükseköğretim kurumlarıdır. Yüksek öğretim kurumları bu konuda maalesef kendilerini yenileyebilmiş değiller. Üniversitelerimizde hayat boyu eğitimden söz etmek mümkün değildir. Bir insan yükseköğretim diplomasını 40 yıl önce almış olabilir ama 40 yıl sonra köprünün altından çok sular geçti. Kendisini yeni şartlara, yeni döneme, yeni düzene adapte etmesi gerekiyor.”
Hayat boyu öğrenimin yalnızca Milli Eğitim Bakanlığına bırakılamayacak kadar geniş, önemli ve anlamlı bir alan olduğunu belirten Çelik, “Buradan üniversitelerimize sesleniyorum: En büyük ayağı boşlukta sallanıyor” dedi.
Sanayi ve üniversitelerin iş birliği ile araştırma geliştirme çalışmalarının önemine de değinen Çelik, bu alana yönelik kapsamlı düzenlemeler yapıldığını anlattı.
Hayat boyu öğrenimin istihdam açısından da gerekli olduğunu belirten Çelik, ”Ekonomik, siyasal ve sosyal şartlar hayat boyu eğitimi zorunlu kılıyor. Birey dünyada olup bitenlerin farkında olmalıdır. Bunun için de hayat boyu eğitim şarttır” diye konuştu.

Haberin Devamı

Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu Temsilcisi Prof. Dr. Mustafa Balcı da hayat boyu öğrenmenin halk eğitim ve çıraklık eğitim merkezlerinde uygulandığını ifade etti.

Haberin Devamı

Gerek yaygın, gerek örgün olarak olsun mesleki ve teknik eğitimin standartlarının mutlaka belirlenmesi gerektiğine işaret eden Balcı, bunun AB kurumlarıyla uyum ve dikey geçiş olanakları açısından da önemli olduğunu savundu.
Balcı, mesleki ve teknik eğitimde standart geliştirilmesinin iş gücünün serbest dolaşımı açısında da önemli olduğunu vurguladı.

MEB Projeler Koordinasyon Merkezi Başkanı Erdoğan Serdengeçti ise ”Uluslararası Hayat Boyu Öğrenme Konferansı” ve bu alanda gerçekleştirilen uygulamalar hakkında bilgi verdi.
Yarın sona erecek konferans kapsamında yerli ve yabancı uzmanlar hayat boyu öğrenme etkinlikleri ve bu alana yönelik çalışmalar hakkında sunumlar yapacaklar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!