YÖK’ten önemli ALES kararı... Adaylar mağdur olmayacak

Güncelleme Tarihi:

YÖK’ten önemli ALES kararı... Adaylar mağdur olmayacak
Oluşturulma Tarihi: Haziran 21, 2018 11:47

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, Danıştay’ın ALES’in geçerlilik süresini beş yıla çıkaran yönetmelik değişikliğinin yürütmesini durdurma kararının ardından, mağduriyet yaşayan adaylarla ilgili önemli bir karar aldı. Buna göre, 30 Eylül’de yapılacak ALES sonuçları açıklanana kadar geçen beş yıl içinde alınan herhangi bir ALES puanı ile adaylar başvuru yapabilecek.

Haberin Devamı

Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı’nın (ALES) geçerlilik süresini beş yıla çıkaran yönetmelik değişikliğinin yürütmesinin durdurulmasının ardından, sınav puanlarının beş yıl geçerli olacağını düşünerek yeni sınav başvurusunda bulunmayan adaylar mağdur olmuştu. 20 Haziran’da konuyla ilgili çalışma başlattıklarını duyuran Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, 21 Haziran’da da alınan kararı açıkladı. Buna göre adaylar, 30 Eylül’de yapılacak ALES sonuçları açıklanana kadar, geçmiş beş yıl içinde alınmış herhangi bir ALES puanı ile başvuruda bulunabilecekler. Yapılan açıklamada şöyle denildi:
“30 Eylül 2018 tarihinde yapılacak olan ALES’in açıklanma tarihine kadar, geçmiş beş yıl içerisinde alınmış olunan herhangi bir ALES puanı başvurularda kullanılabilecek.”

YÖK BAŞKANI TWİTTER'DAN DUYURDU
YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, alınan kararı Twitter üzerinden şu sözlerle duyurdu:
“27 Eylül 2017 yılı öncesi yapılan ALES puanlarının geçerlilik süresi üç yıl iken ilgili yönetmelikte yapılan değişiklikle sınavların geçerlilik süresi beş yıl olarak kabul edilmişti. Bilindiği üzere bu düzenlemeye yönelik açılan dava neticesinde Danıştay 8’inci Dairesi’nin almış olduğu kararla söz konusu maddenin yürütmesi durduruldu. Yürütmesi durdurulan yönetmeliğin altıncı maddesi kapsamında lisansüstü eğitim sınavlarıyla öğretim üyesi dışındaki öğretim elemanı kadrolarına başvuran veya başvurmayı düşünen adayların, en yakın ALES’e girerek süreci devam ettirmelerinin mümkün olmadığı görüldü. Bu kapsamda doğacak mağduriyetlerin önlenmesi için hemen harekete geçerek sorunun çözümüne yönelik bir çalışma yürüttük. Yapmış olduğumuz bu çalışma neticesinde, ‘30 Eylül 2018 tarihli ALES sonuçlarının açıklanacağı güne kadar yapacakları başvurularında, mevcut ALES puanlarının geçerli kabul edilmesine’ karar verilmiştir.”

BAKMADAN GEÇME!