YÖK üniversite listelerini altüst etti

Güncelleme Tarihi:

YÖK üniversite listelerini altüst etti
Oluşturulma Tarihi: Kasım 18, 2014 13:14

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 14 üniversiteye rektör atamasını yaparken 7 atamada, adayların aldığı oylardan çok, YÖK’ün Cumhurbaşkanlığı’na yolladığı liste etkili oldu.

Haberin Devamı

14 üniversite bir süre önce rektör adaylarını belirlemek için seçim yapmış ve her biri, en çok oy alan 6 kişinin ismini YÖK’e bildirmişti. YÖK ise bu isimler arasından üçer aday belirleyerek Cumhurbaşkanlığı’na gönderdi. YÖK, rektör adaylarını belirlerken 8 üniversitede oy çokluğu sıralamasına uymadı. Bu üniversitelerde en çok oyu toplayan isimleri alt sıralara indiren YÖK, daha az oy almış isimleri birinci sıraya alarak atama kararı için Erdoğan’a sundu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan da atama yaparken 7 üniversite için YÖK tarafından birinci sırada aday gösterilen isimleri tercih etti. Erdoğan, bir üniversitede ise YÖK’ün ikinci sıra adayı olan, fakat üniversitedeki seçimlerde en çok oy alan adayı atadı.

YÖK’ün, sıralamasında değişiklik yaptığı 8 üniversite, adayları ve oyları şöyle:

YÖK üniversite listelerini altüst etti

Prof. Dr. Mustafa Birincioğlu
Adnan Menderes Üniversitesi
Rektör adayı seçimlerinde 162 oyla birinci olan Prof. Dr. Mustafa Birincioğlu, YÖK’ün listesinde üçüncü sırada aday gösterildi. YÖK’ün listesinde birinci sırayı, seçimlerde 100 oy toplayan Prof. Dr.Cavit Bircan aldı. Cumhurbaşkanı’na gönderilen listede ikinci sırada bulunan Prof. Dr. Mehmet Kamil Öcal ise üniversitede yapılan seçimlerde 91 oy almıştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, kendisine gelen YÖK listesinde ilk sırada bulunan Prof. Dr. Cavit Bircan’ı atadı.

Haberin Devamı

YÖK üniversite listelerini altüst etti

Prof. Dr. Kerim Özdemir
Balıkesir Üniversitesi
Üniversitede yapılan rektör seçimlerinde 97 oyla üçüncü olan Prof. Dr. Kerim Özdemir, YÖK’ün listesinde birinci sırada aday gösterildi. İkinci sıraya, en çok oy alan Prof. Dr. Mahir Alkan (137), üçüncü sıraya ise Prof. Dr. Bedriye Tunçsiper (123) yerleşti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, rektör olarak YÖK’ün ilk sıradaki adayı Prof. Dr. Kerim Özdemir’i atadı.

Haberin Devamı

YÖK üniversite listelerini altüst etti

Prof. Dr. Ahmet Kemal Çelebi
Celal Bayar Üniversitesi
En çok oy alan Prof. Dr. Mehmet Pakdemirli (204), YÖK’ün listesinde ise üçüncü sıradaydı. Birinci sırada 108 oy alan Prof. Dr. Ahmet Kemal Çelebi, ikinci sırada ise 73 oy alan Prof. Dr. Ahmet Var aday gösterildi. Cumhurbaşkanı, YÖK’ün birinci sıradaki adayı Prof. Dr. Ahmet Kemal Çelebi’yi rektör olarak atadı.

YÖK üniversite listelerini altüst etti

Prof. Dr. Sami Özcan
Kafkas Üniversitesi (Cumhurbaşkanı en çok oy alanı atadı)
YÖK, Kafkas Üniversitesi’nde de sıralamayı değiştirdi. Üniversite seçiminde 204 oyla birinci Prof. Dr. Sami Özcan, YÖK’ün listesinde ikinci sırada yer aldı. İlk sırada 54 oyla Prof. Dr. Cevdet Bozkuş, üçüncü sırada ise 55 oyla Prof. Dr. Mehmet Fatih Avşar vardı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, burada tercihini üniversitedeki seçimlerde en çok oy alan ancak YÖK’ün listesinde ikinci sırada olan Prof. Dr. Sami Özcan’dan yana kullandı.

Haberin Devamı

YÖK üniversite listelerini altüst etti

Prof. Dr. Durmuş Deveci
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
YÖK’ün listesindeki sıralama az oy alan rektör adayından en çok alana doğru oldu. Buna göre üniversitedeki seçimlerde 55 oy alan Prof. Dr. Durmuş Deveci YÖK’ün listesinde ilk sırada; 73 oy alan Prof. Dr. İlhami Taner Kale ikinci sırada ve 74 oy alan Prof. Dr. Mehmet Fatih Karaaslan üçüncü sırada rektör adayı olarak Cumhurbaşkanlığı’na gönderildi. Erdoğan, sıralamayı bozmadı ve Prof. Dr. Durmuş Deveci’yi rektör olarak atadı.

YÖK üniversite listelerini altüst etti

Prof. Dr. Ahmet Çamsarı
Mersin Üniversitesi
YÖK, burada da sıralamayı en az oy alandan, en çok oy alana doğru değiştirdi. Üniversitedeki seçimlerde 80 oy alan Prof. Dr. Ahmet Çamsarı, Cumhurbaşkanlığı’na gönderilen listede ilk sıradaydı. İkinci sırada 125 oyla Prof. Dr. Tuğba Yelken bulunurken, üçüncü sırada da 178 oyla, üniversitedeki seçimlerde en çok oy alan Prof. Dr. Gürol Emektaş vardı. Erdoğan, YÖK’ün birinci sıradan adayı olan Prof. Dr. Ahmet Çamsarı’yı atadı.

Haberin Devamı

YÖK üniversite listelerini altüst etti

Prof. Dr. Hasan Kaya
Mustafa Kemal Üniversitesi
Üniversitedeki seçimlerde 175 oy alan Prof. Dr. Hasan Kaya, Cumhurbaşkanlığı’na gönderilen listede YÖK tarafından birinci sırada aday gösterildi. İkinci sırayı 69 oyla Prof. Dr. Ertuğrul Baltacıoğlu alırken, son sırada ise 217 oyla üniversite seçiminden birinci çıkan Prof. Dr. Hüsnü Salih Güder yer aldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, YÖK’ün birinci sıradaki adayı Prof. Dr. Hasan Kaya’yı atadı.

Gebze Teknik Üniversitesi

YÖK, burada da üniversitede yapılan seçim sonuçlarını değiştirdi. Üniversitedeki seçimde ikinci olan Prof. Dr. Haluk Görgün (70 oy) YÖK’ün listesinde ilk sırada yer aldı. En çok oy alan Prof. Dr. Orhan Şahin (84 oy) YÖK’ün ikinci sıradan adayı olurken, üçüncü sırada ise Prof. Dr. İbrahim Soğukpınar (20 oldu) yer aldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Prof. Dr. Haluk Görgün’ü atadı.

Haberin Devamı

Yarışa 5 kadın aday katıldı, hiçbiri atanamadı

Öte yandan 14 üniversitede yapılan rektörlük seçiminde toplam 5 kadın aday yarıştı. Adaylardan sadece ikisi YÖK’ün listesinde yer aldı, ancak hiçbiri atanamadı. Kadın rektör adayları, üniversiteleri ve aldıkları oy dağılımı şöyle:

- Adnan Menderes Üniversitesi Rektör adayı olan Prof. Dr. Sacide Karakaş, seçim sonuçlarına göre 33 oy aldı, fakat YÖK’ün listesine giremedi.

- Balıkesir Üniversitesi Rektör adayı olan Prof. Dr. Bedriye Tunçsiper, seçimlerde 123 oy aldı. YÖK’ün rektör adayları arasında üçüncü sırada bulunan Tunçsiper, atanamadı.

- Bülent Ecevit Üniversitesi Rektör adaylığı için yarışan Prof. Dr. Sibel Örsel, seçimlerde sadece 2 oy alabildi ve YÖK’ün listesine giremedi.

- Celal Bayar Üniversitesi Rektör adaylarından Prof. Dr. Semra Öncü ise seçimlerde 53 oy topladı. Öncü de, YÖK’ün listesine giremeyen isimlerden oldu.

- Mersin Üniversitesi Rektörlüğü için yarışan Prof. Dr. Tuğba Yelken ise seçimlerde 125 oy aldı. YÖK’ün ikinci sıradan aday gösterdiği Prof. Dr. Yelken de atanamadı.

YÖK üniversite listelerini altüst etti
14 ÜNİVERSİTEYE REKTÖR ATANDI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!