YKS'de puan kriterleri değişti

Güncelleme Tarihi:

YKSde puan kriterleri değişti
Oluşturulma Tarihi: Haziran 06, 2018 00:49

ÖSYM, 2 milyon adayın gireceği Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nda (YKS) puanların hesaplama kriterinde güncellemeye gitti.

Haberin Devamı

ÖSYM’nin YKS’deki yeni güncellemesine göre, Temel Yeterlilik Testi’nde (TYT) Türkçe veya matematikten; Alan Yeterlilik Testi’nde ise (AYT) bir ilgili testten 0.5 (yarım) net yapmak, aday puanının hesaplanması için yetecek. Düzenlemeden önce TYT’de temel matematik ve Türkçe testlerinin ‘her birinden’ en az 0.5 ham puana ihtiyaç duyuluyordu. AYT’de ağırlıklı puanların hesaplanabilmesi içinse adayların ilgili testlerden minimum 0.5 ham puan almaları bekleniyordu. Eğitimciler, güncellemeyi olumlu karşılarken, başarılı öğrencileri etkilemeyeceğini, matematikte başarısız adayların lehine olduğunu söylüyor.

Cihan Yeşilyurt (Rehberlik Koordinatörü): Bu öğrenciler lehine bir gelişme. Puanı hesaplanacak öğrenci sayısı artacak. Eski düzenlemede TYT ve AYT’de her bir testten yarımşar net bekleniyordu, şimdi ise bir testten yapılması yeterli olacak.

Salim Ünsal (Rehberlik Koordinatörü): Başarılı öğrencileri etkilemez. Ancak alt sıralarda yığılma olur. Bu özellikle vakıf üniversitelerindeki ve meslek yüksekokullarındaki boş kontenjanların azalmasını sağlayabilir. Artık her bir testte yarımşar net elde etmelerine gerek kalmadı.

Onur Soğuk (Hocalara Geldik Platformu): Bu değişikliğin standart öğrenciye bir etkisi yok. Ancak matematikle arası hiç olmayan, Türkçe’den net çıkartabilecek bir kitleyi rahatlattı. Bu durum maddi gücü elveren, matematik neti yapamayan ve vakıf üniversitesi tercih etmek isteyen adayların özellikle lehine. Bu sayede sistem dışında kalmayacaklar. Vakıf üniversitelerinde oluşabilecek kontenjan boşlukları azalacak

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!