Yetenek sınavına hazırlıkta akademisyenlerin de kapısını çalın

Güncelleme Tarihi:

Yetenek sınavına hazırlıkta akademisyenlerin de kapısını çalın
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 10, 2015 09:42

Malatya’nın Akçadağ ilçesine bağlı Kasımuşağı köyünde, 1968 yılında yoksul bir çiftçi babanın beşi görme engelli 14 çocuğundan biri olarak, dünyaya geldim. Çocukluğumda, ağabeyim İmam Dumlupınar’ın sazını arada bir kurcalayarak, etrafımdakilerin dikkatini çektim. Yeteneğimi asıl keşfeden, Gaziantep körler okulundaki müzik öğretmenim Erol özel oldu. İlköğrenimim esnasında, mandolin, keman, piyano, gitar ve bağlama çalıştım.

Haberin Devamı

Gaziantep Lisesi’ndeki öğrenimim sırasında, tasavvuf müziği korosunda, udi olarak görev aldım. Ankara Üniversitesi Eğitim Fakültesi’ndeki öğrenimim esnasında bağlamamla, üniversiteler arası Türk halk müziği yarışmalarında ülke çapında başarılar kazandım. Üniversitenin bir konserimdeki performansımı izleyen Prof. Dr. Fatma Barış’ın yüreklendirmesiyle, girdiğim Bilkent Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi Teori-Kompozisyon ana sanat dalı sınavlarında başarı göstererek, 1989 yılı eylül ayında, burslu olarak bu okula kabul edildim. Okulun ilk görme engelli öğrencisi oldum.

Görme engelli orkestra şefi

Bilkent Üniversitesi’ndeki öğrenimimde başlıca, Bujor Hoinic, İstemihan Taviloğlu ve Ertuğrul Bayraktar gibi, dünyaca ünlü şef ve bestecilerle çalışıp, müzik alanında üst düzey birikim elde ettim. Görme engelime rağmen orkestra şefliği eğitimi aldım ve yazdığım senfonik eserleri Bilkent Üniversitesi senfoni orkestrasıyla çalışarak, hem bestecilik hem de orkestra şefliği alanında beceri ve birikim elde ettim. Görme engelli orkestra şefiyim.

Haberin Devamı

1997 yılında, Bilkent Üniversitesi’nden mezun oldum. Yaklaşık iki yıl işsiz gezdim. Ama yılmadım, mücadele ettim. Bir süre İstanbul Beyoğlu barlarında sazımla çalışarak hayatımı kazandım. Ancak içimdeki tutku hep üniversitede görev alarak, birikimlerimi öğrencilere aktarmaktı. Müzisyenlik yaptığım Malatya Altın Kayısı Oteli’nde İnönü Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Ersin Karagöz’ün müziğimi dinlemesiyle bu isteğim oldu.

2 Aralık 1998’de İnönü Üniversitesi’nde akademisyen olarak göreve başladım. 2011’de Ege Üniversitesi Devlet Türk Müziği Konservatuvarı Duysal Tasarım Programı’ndan başarıyla mezun olarak, yüksek lisans derecemi elde ettim. Yüksek lisans öğrenimim sırasında, Prof. Ahmet Yürür, Prof. Dr. Yetkin Özer ve Doç. Onur Nurcan ile çalışarak, müzikoloji ve bestecilik alanlarında zengin bir birikim elde ettim.

Sabahat Akkiraz, Arif Sağ ile meşk yaptım

Bence müzik yürekle yapılır. Özellikle halk müziği ve enstrumanları için birçok hedefim var. Bağlamaya özel bir önem veriyorum ve bağlama için birçok sonat ve konçerto yazmayı hedefliyorum. İnönü Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’ndaki bağlama ve ses eğitimi öğrencilerim, benim için ayaklı bir müzik kütüphanesi diye tanımlıyor. Bugüne kadar, başta halk müziği sanatçısı Sabahat Akkiraz olmak üzere, Arif Sağ, Musa Eroğlu ve birçok ozanla meşk yaptım. Konserlerde bu üstatlarla bir araya gelerek, elde ettiğim birikimi şimdi İnönü Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nda öğrencilerimle paylaşıyorum.

Haberin Devamı

2015-2016 eğitim öğretim yılında, İstanbul Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü müzikoloji ve müzik teorisi programında doktora yapmaya hak kazandım. Konserler vererek engelli bir akademisyen olarak, özel eğitim açısından doğabilecek masraflarımı karşılamaya, eğitimimi finanse etmeye hazırlanıyorum. Sesli programlarla, bilgisayar, iphone gibi akıllı telefonları kullanarak, yaşam kalitemi üst düzeyde sürdürmeye çalışıyorum.

Müzik eğitimi almak isteyenlere öneriler

Müzik alanında akademik kariyer yapmak isteyen gençler öncelikle iyi bir müzik notasyonuna sahip olmalı, bol bol müzik dinlemeli. Müzik alanında çalışan akademisyenlerin de kapısını çalıp, görüş ve önerilerini alabilirler. Hepsinden önemlisi herkesin kulağını eğitmesi için bol bol müzik dinlemesi gerekiyor.

Haberin Devamı

Görme engelli ve müzik eğitimi almak isteyen gençlerse önce kabartma notaların nasıl okunduğunu öğrensin. Bu konuda okullarında öğretmenlerinden destek alabilirler. Kendilerini akademik olarak geliştirmek isteyen engelliler, bunu hangi alanda yapacaklarsa geniş bir araştırma, okuma ve inceleme yapmalı. Akademik alanda başarı göstermek istiyorlarsa, toplumla entegrasyon halinde olmaları gerekiyor. Sosyal yönden verimli olmak için hem yabancı dil öğrenmeli, hem de iletişim becerilerini geliştirme konusunda çaba harcamalılar.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!