Yeni okul isteyen veliler öğrencileri okula göndermedi

Güncelleme Tarihi:

Yeni okul isteyen veliler öğrencileri okula göndermedi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 18, 2013 11:22

Bingöl’e bağlı Torkular Köyü’nde depremde zarar gören ve onarılması yerine yıkılarak yenisini isteyen veliler 350 öğrenciyi taşımalı sistemle ilçe merkezine göndermeyerek okulu boykot etti.

Haberin Devamı

Bingöl'ün Karlıova İlçesi Torkular Köyü’nde veliler depremde zarar gören ve güçlendirme çalışmaları süren ilk ve ortaokul binasının güçlendirmesi yerine yıkılarak yerine yeni bina yapılmasını istedi. 350 öğrenciyi taşımalı sistemle ilçe merkezine göndermeyen köylüler okulları boykot etti. Muhtar Fesih Kışlakçı ise, binanın yıkılıp yeniden yapılmasını istediklerini belirterek, "Öğrencilerimizi bize yeni bir okul yapılıncaya kadar Karlıova’ya göndermeyeceğiz" dedi.

Karlıova’da 2005’de meydana gelen 5.6 ve 5.9 ile 2007 yılında 5.5 büyüklüğündeki depremlerde ilçeye bağlı 250 hane, 1445 kişinin yaşadığı Torkular Köyü’ndeki okul binası zarar gördü. Geçen yıla öğrencilerin eğitim gördüğü okulda Bingöl Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü ekipleri tarafından yapılan incelemede binanın güçlendirilmesine karar verildi. Bunun üzerine okullar tatil olduktan sonra İl Özel İdaresi tarafından yapılan ihale ile binada güçlendirme çalışmaları başladı. Ancak, bina yeni eğitim ve öğretim yılına yetiştirilemedi.

Haberin Devamı

Torkular Köyü’nde veliler ilkokul ve ortaokula gitmesi gereken 350 öğrenciyi okullara göndermeyeyerek boykot kararı aldı. Karlıova İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Torkular Köyü’ndeki ilk ve ortaokulun bir arada olduğu binada çalışmaların sürmesi üzerine köydeki ilk ve ortaokula giden 350 öğrenciyi taşımalı sistemle ilçe merkezindeki okullara kayıtlarını yaptırdı.

Veliler çocukları göndermedi

Torkular Köyü’ndeki veliler okul binalarının güçlendirilmesi yerine yeni bina yapılmasını isteyerek, çocuklarını taşımalı sistemle Karlıova merkezine göndermeme kararı aldı. Karar üzerine 350 öğrenci bu yıl henüz ders başı yapmayarak, velilerinin aldığı karar üzerine okulu boykot etti.

Torkular Köyü Muhtarı Fesih Kışlakçı, depremde hasar gören binanın güçlendirilmesi istemediklerini yıkılarak yerine yeni bir okul yapılmasını istediklerini söyledi. Kışlakçı, şöyle dedi:
"İlçemiz deprem bölgesinde olduğu için binayı güçlendirmek, çocuklarımıza mezar olacak. Ayrıca okulun temelinden su çıkıyor, sulak bir bölgeye yapılan okulun bu şekilde tekrar güçlendiriymesi kabul edilemez. 350 öğrencimizi Karlıova’daki okullara taşımalı eğitimle öğrencilerimizi göndermek istiyorlar. Biz öğrencilerimizi bize yeni bir okul yapılıncaya kadar Karlıova’ya göndermeyeceğiz. Köylü olarak lüks bir okul da istemiyoruz, bizlere bir konteynır göndersinler. Bu çürük okula çocuklarımızı göndermeyeceğiz, yeni bir okul binası istiyoruz. Kış aylarında bölgemizin iklim şartları belli, kardan yollar kapanıyor. Biz yeni bina yapılana kadar okulu boykot ediyoruz."

Haberin Devamı

Bingöl İl Milli Eğitim Müdürü Yakup Sarı, okul binasında gerekli inceleme ve tetkiklerin yapıldığını ve güçlendirilmesine karar verildiğini belirtti. Veli ve öğrencilerin kuşkulanmasına gerek olmadığını söyleyen Sarı, "Binada güçlendirme çalışmaları sürüyor. Öğrenciler taşımalı sistemle ilçe merkezine götürülecek. Bina bitince yeniden köydeki okulda eğitim alacaklar. Öğrencilerimiz biran önce ilçe merkezine giderek, eğitimlerine başlaması gerekiyor" dedi.

Velilerden taşımalı eğitim protestosu

Düzce'de ise köy sakinleri, çocuklarının taşımalı eğitim kapsamına alınması için yürüyüş yaptı. Selamlar köyü sakinleri, evlerine 1,5 kilometre uzaklıktaki 75. Yıl İlk ve Ortaokulu’na gidip gelirken, öğrencilerin çeşitli tehlikelerle karşılaştığını ileri sürerek, çocuklarıyla okula kadar yürüdü.
Köy muhtarı Rıdvan Tekin, köylerinin D-100 karayoluyla ikiye bölündüğünü belirterek, yolda sinyalizasyon, alt veya üst geçit olmadığını öne sürdü. Geçmiş yıllarda taşımalı sistemden faydalandıklarını anımsatan Tekin, bu yıl valilik kanalıyla okulun taşımalı sistemden çıkarıldığını, servis tutmayı düşündüklerini fakat maddi durumu iyi olmayan aileler bulunduğunu söyledi.
Çocuklarının günlük ortalama 1,5 kilometre yürüyerek okula ulaştıklarını vurgulayan Tekin, şöyle konuştu:
"Öğlen yemeğe gelecekler, tekrar geri dönecekler. Akşam tekrar eve dönecekler. Yani günde 6 kilometre yürümüş olacaklar. Bir çocuk bu yürüyüşü gerçekleştirebilir mi? Bir de sırtlarında taşımakta zorlandıkları çantalarla. Biz bu duruma bir çözüm bulunmasını istiyoruz.”
Öğrencilerin, köyden okula gelirken çeşitli tehlikelerle karşı karşıya kaldıklarını herkesin gördüğünü öne süren Tekin, güvenli olduğu söylenen yol yapıldığını ancak tehlikenin sadece yolla bitmediğini, başıboş köpeklerin de çocuklar için tehlike arz ettiğini savundu. (AA)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!