Yeni başlayanlar için CV oluşturma rehberi

Güncelleme Tarihi:

Yeni başlayanlar için CV oluşturma rehberi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 22, 2016 11:01

Üniversiteden yeni mezun biriyseniz, iş hayatına adım atmak için bir CV’ye ihtiyacınız var. Ancak bu göründüğü kadar kolay değil. Daha önce bir iş deneyiminiz yoksa nasıl yapacağınızı, ne yazacağınızı bir türlü bulamayabilirsiniz. Biz de hangi CV’lerin iş dünyasında kabul gördüğünü sizin için araştırdık. Sorularımızı sektörün önde gelen çok uluslu şirketlerinin insan kaynakları direktörleri yanıtladı.

Haberin Devamı

Önemli olan kişinin profesyonel yaşamla ilgili referansları

Nüket ÖZBAY EKE (Singer Türkiye İnsan Kaynakları Müdürü): CV eğitiminizi, deneyimlerinizi, geçmişinizi özetler. Doğru, anlaşılır, açık ve kısa olmalı. Kolay okunabilen, normal ölçülerdeki font ve puntolar kullanılmalı. İş başvurusu yaptığınız pozisyona uygun güçlü yanlarınızı öne çıkaran, başvuru amacınızı belirten, kendinizi tanıtacağınız bölüm çok kısa bir paragraf halinde yazılmalı. İletişim bilgilerinizi, varsa aldığınız dereceleri, önemli başarıları, yüksekse not ortalamanızı eğitim bölümünde belirtmeniz sizin için avantaj sağlar. İş deneyimleriniz son çalıştığınız yer, en üstte olacak şekilde ve tarih sırasına göre sıralanmalı. Referans bölümüne yeni mezun ve öğrenciler için üniversiteden sizi iyi tanıyan bir hocanız ve staj yaptığınız firmadaki amiriniz yazılabilir. Kişisel ve eğitim bilgileri, deneyimler, kariyer hedefi, yabancı dil bilgisi, kulüp çalışmaları, yayın, blog, sosyal sorumluluk projeleri, yarışmalar, bilgisayar bilgisi, sertifikalar,yetkinlikler, referanslar gibi noktalara da yer verilebilir. Özgeçmişler artık eski standart biçimleri ile sınırlı değil. Eskiye nazaran bugün adaylar daha yaratıcı ve yeni yollar tercih ediyor. CV’ler interaktif ve online olarak ulaşılabilir hale geldi. Yaratıcılığın önemli olduğu pozisyonlarda bunlar daha etkili olacak. Eskiden hobiler, çocuk sayısı yazılırken, artık iş tecrübeleri detaylandırılıyor. Alınan eğitimler, ödüller, üyesi olunan resmi ya da sosyal kuruluşlar, yürütülen projeler ayrı başlıklarda veriliyor. Genç adaylar referansları sıralarken tanıdıkları tüm üst düzey kişileri listeleyebiliyor. Ancak önemli olan kişinin profesyonel yaşamla ilgili referansları. Deneyiminiz yoksa hocalarınızın sizinle ilgili referansları ön plana çıkar. CV’de iyi kaleme alınmış ön yazı, işverene adayın çalışmak istediği organizasyonel, kültürel, fonksiyonel ve sektörel alanlarda ipuçları veriyor.

Haberin Devamı

Kısa, anlaşılır ve özenli olmalı

Ralph BRANDERHORST (Türk Henkel İnsan Kaynakları Yöneticisi): Profesyonel hayata adım atarken, adayların şirketlerle iletişime geçmek için kullandığı en önemli araç, özgeçmişleri. Bu nedenle bir CV doğru ve net bilgiler içermeli. İyi bir özgeçmiş adayın kim olduğunu, ne tür becerileri ve deneyimleri bulunduğunu anlatmalı. Adaylar özgeçmiş hazırlamaya başlamadan önce, hedefini belirlemeli. İnsan Kaynakları’nın (İK) özgeçmiş üzerinden ilk değerlendirmeyi yapabilmesi için metnin kısa ve sade olması gerekir. Önce kişisel ve eğitim bilgileri belirtilmeli. En son iş deneyimlerinden başlayarak tüm tecrübeler özetlenmeli. İş hayatında önemli olacağını düşündüğümüz teknik ve teknik olmayan bilgilere de ‘beceriler’ başlığı altında yer verilebilir. İlgi alanları, ödüller, gönüllü faaliyetler, yayınlanmış eserler gibi bilgiler son kısımda olmalı. Uzun paragraflar, abartılı bilgiler adayın öne çıkan niteliklerinin gözardı edilebilmesine neden olabilir.

Haberin Devamı

CV VERİLEN ÖNEMİ GÖSTERİR 

Artık, eğitim bilgileri ve uzmanlık alanlarıyla ilgili fark yaratıcı kısa bilgilendirmeler önemli hale geliyor. Yeni trendlerden biri de kariyer dışı aktiviteler. İş ve özel yaşam dengesine çok önem veren Y kuşağının iş hayatına katılımıyla gönüllü faaliyetlere, sosyal kulüplere ve hobilere daha geniş yer ayrılmaya başlandı. İnsan kaynakları profesyonelleri olarak bunlara, kişisel gelişimin önemli parçası olarak bakmaya başladık. İşverenlerin ve özellikle İK çalışanlarının bir özgeçmişte aradığı ilk özellik doğru bilgiler. İş yaşamında İngilizce’nin önemi artıyor. Yabancı dil seviyesi de belirtilmeli. İmla ve dilbilgisi hatalarının olmadığı, özenli bir özgeçmiş adayın verdiği önemi gösterir. İK açısından adayın kendisini temsil edecek özgeçmişe verdiği önem, gösterdiği özenle eşdeğer kabul ediliyor. Bu nedenle ilk baktığımız nokta özgeçmişin kısa, anlaşılır ve özenli hazırlanması. Daha sonra nerede ve ne zaman çalıştığına, deneyimlerine, deneyimler arasında herhangi bir boşluk olup olmadığına bakılır. Özellikle yeni mezunlar için staj tecrübeleri de büyük önem taşır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!