Yarıyıl tatili nasıl değerlendirilmeli?

Güncelleme Tarihi:

Yarıyıl tatili nasıl değerlendirilmeli
Oluşturulma Tarihi: Ocak 24, 2016 15:00

Yarıyıl tatili geldi. Ancak binlerce gencin hayatını şekillendirmek için yarıştığı Yükseköğretime Geçiş Sınavı da yaklaştı. Peki tatil dinlenmek mi, sınava hazırlık için mi kullanılmalı? Uzmanlar, “Her ikisi de” diyor ve ekliyor: “Tatil eksiklerinizi kapatmak için bir fırsat. Ama dinlenmek ve eğlenmek için de vakit ayrılmalı.”

Haberin Devamı

ARAYI KAPATMAK İÇİN BİR FIRSAT

Yarıyıl tatili nasıl değerlendirilmeli
Hilmi Eren (Bahçelievler RAM Müdürü): Nasıl ki okul zamanında sadece derslere odaklanıp kişinin kendine ayıracağı zamanı kısıtlaması doğru olmayacaksa, tatil günlerinde de sadece dinlenme ve eğlenmeye vakit ayırıp derslerden uzaklaşmak doğru olmaz. “Çok gezen mi, çok okuyan mı bilir?” sözü, tatilde yapılacak gezi ve etkinliklerin de öğrenmeye ve sınavlara bir katkı olarak döneceğini düşündürmeli bizlere. Tatildeki her türlü etkinliği dersler, konular ve bilimle entegre hale getirebiliriz. Düşünmeli, sormalı ve sorgulamalıyız. Kafamıza takılanlar için ilk başvuru kaynağı kitaplar olmalı. “Tatili nasıl geçirsem?” değil de “Tatilimi nasıl değerlendirsem?” düşüncesine sahip olanlar okul sıralarına zinde bir beyinle dönecekler. Tatili en anlamlı kılacak aktivite de, bence bolca kitap okumak. Yazın hava sıcak olduğu halde, denizden çıkınca neden üşürüz? Gök niçin mavidir? Ağaçlar neden yeşildir? Neden unuturum? Hepsinin cevabı, kitaplarda! Ayrıca bir bilginin öğrenilmesi kadar, kalıcı olabilmesi için ‘tekrar’ edilmesi de önemli. Konu testleriyle de tekrar yapabiliriz. Tatiller arayı kapatmak, boşlukları doldurmak için bir fırsat. Bunu değerlendirenlerden olmanız dileğiyle.

Haberin Devamı

HAFTALIK PLAN YAPIN

Yarıyıl tatili nasıl değerlendirilmeli
Çiğdem Çakır (Rotary 100. Yıl Anadolu Lisesi Rehberlik Öğretmeni): Önce bir çalışma planı yapmaları gerekiyor. Düzenli şekilde plana göre çalışmaya başlamalılar. Genelde 15 tatilde yoğunlaştırılmış programlar oluyor. Planlarını belirleyip çalışsınlar. Hep ders çalışmak da olmaz. Kendilerini ödüllendirmeleri de lazım. Derslerini bitirdiklerinde arkadaşlarıyla sadece gezmek, oyun oynamak, sevdikleri bir aktivite için zaman ayırmak gibi. Sinema ya da açık havada yürüyüş olabilir. Çalışma programını 15 günlük gibi değil de bir haftalık ayarlarlarsa, “5 günde bunları yapabilirim, ardından şu etkinliklere gideceğim” diyerek o haftanın bir-iki gününü sevdikleri bir şeye ayırabilirler. Sömestrde gençlere ve çocuklara yönelik birçok film vizyona giriyor, tatil için etkinlikler düzenleniyor. Bunları takip edip birkaçını seçmeleri çok yararlı olur. Evin dışına çıkıp farklı bir ortama girmek kafalarını dağıtacak, iyi gelecektir. Sınava hazırlanırken, pes etmesinler. Sıkıcı, yorucu bir dönem ama her şey gibi bu da geçecek. Uzun vadeli 3-6 ay gibi düşünmesinler, haftalık en fazla 10 günlük planlar yapıp zaman dilimlerini güzel atlatmaya baksınlar. Bütüncül düşündüklerinde içleri kararıyor, sıkıntı yapıyorlar. Ancak bu da bir yolculuk, bir basamak. Sonrasında duyacakları keyfi ve hazzı düşünerek motive olsunlar.

Haberin Devamı

REHAVETE KAPILMAYIN

Yarıyıl tatili nasıl değerlendirilmeli
Recep Yılmaz (Eğitim Danışmanı): İki hafta boyunca dersler, ödevler, sınavlar ve zil sesinden uzak kalacak öğrenciler rehavete kapılmamalı. Her öğrenci durumuna göre bir çalışma stratejisi belirlemeli. Her öğrencinin tatil beklentisi farklı. Kimi eksiklerini gidermek için değerlendirirken, kimi günlerini televizyon veya bilgisayar başında geçirmeyi tercih ediyor. İkinci seçimin dinlenmekten çok yorgunluk yaratacağı unutulmamalı. Bu yavaş yavaş tembelliğin oluşmasına neden olur ve alışan bünye okul açıldığında eski düzenine dönebilmek için zorlanacağı gibi uzun süre kendini toparlayamaz. Kısa ve uzun vadeli hedefler, çalışma isteğini kamçılar. Hayali ve gerçekleşmesi imkânsız hedefler ise belli süre sonra ümidin kırılmasına ve çalışma isteğinin azalmasına neden olur. Bu dönemde uygulanabilecek üç temel strateji var: Konu tekrarı yapmak, eksikleri tamamlamak ve bol bol kitap okumak. İnsanlar öğrendiklerinin yüzde 75’ini bir haftada, yüzde 66’sını bir günde, yüzde 54’ünü de bir saatte unutuyor. Bunu önlemenin yoluysa, tekrar etmekten geçiyor. Özellikle geçmiş konularla ilgili çalışmalarda çok fazla hata yapan öğrenciler mutlaka genel tekrara ağırlık vermeli. Kitap okumaya ilgisi olmayanların kalıcı başarı yakalaması çok güç. Bu kişiler için tatil bulunmaz fırsat. Kitap okumak, iyi bir tatil programının olmazsa olmazlarından.

Haberin Devamı

Eğitim Danışmanı Recep Yılmaz’ın öğrencilere ve ailelere birkaç tavsiyesi de var:

İKİ HAFTAYI VERİMLİ GEÇİRMENİN YOLLARI

- Mutlaka bir tatil programı hazırlayın.
- Ailenizle birlikte tatile çıkın.
- Ders çalışmayı ihmal etmeyin.
- Günün, haftanın ve yarıyıl tatilinin sonunda ulaşmayı düşündüğünüz yeni hedefler belirleyin.
- Konu tekrarı yapın.
- Eksik konuları tamamlayın.
- Bolca kitap okuyun.
- Dinlenmeye ve gezmeye vakit ayırın.
- Sosyal faaliyetlere (tiyatro, sinema, konser, spor, vb) zaman yaratın.

ANNE BABALARA TAVSİYELER

- Onların düşük not alma nedenlerini birlikte tartışıp çözüm üretin, karar alma süreçlerinize çocuğunuzu da dâhil ederek sorumluluk bilincinin gelişmesine katkı sunun.

Haberin Devamı

- Okul zamanında kalkış, çalışma saati gibi belli rutinlere alışmış çocuklarınızın tatil döneminde vakitlerini eğlendirici ve eğitici geçirmelerine yardımcı olun.

- Tatil, ebeveynlerin çocuklarıyla vakit geçirmeleri için çok iyi bir fırsat. Bu zaman diliminde mümkün olduğu kadar çok birlikte zaman geçirin. Tatili birbirinizi daha iyi tanımak, anlamak ve birbirinizin arkadaşlığından zevk almak için değerlendirin.

- Yetenek, ilgi ve beceri bakımından her çocuğun kendine özgü özellikleri olduğunu unutmayın. Bu nedenle onun dönem boyunca sergilediği performansı başkalarıyla asla kıyaslamayın.

- Onları yeni döneme motive etmek için kaygı ve tehdit yolunu kullanmayın.

Haberin Devamı

- Onu her şeye rağmen koşulsuz sevdiğinizi ve ona güvendiğinizi hissettirin.

 

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!