Yabancı öğrencilere rehberlik hizmeti

Güncelleme Tarihi:

Yabancı öğrencilere rehberlik hizmeti
Oluşturulma Tarihi: Eylül 26, 2013 12:15

İstanbul, Ankara ve İzmir’deki havalimanlarında açılan karşılama masası ile yabancı öğrencilere özel rehberlik hizmeti veriliyor. Gençlere gidecekleri iller konusunda yardımcı olunup yönlendirme yapılıyor.

Haberin Devamı

İstanbul’da Atatürk, İzmir’de Adnan Menderes ve Ankara’da Esenboğa Havalimanı’ndan Türkiye’ye giriş yapan Türkiye burslusu yabancı öğrenciler, karşılama masalarındaki görevliler tarafından karşılanıyor. Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı’na (YTB) bağlı olarak açılan “Türkiye Bursları Uluslararası Öğrenciler Karşılama Masası” Türkiye’ye gelen binlerce yabancı öğrenciye rehberlik hizmeti veriyor. Yetkililer yardımıyla işlemlerini tamamlayan öğrencilerden daha önce uçak bileti gönderilenler havalimanlarındaki iç hatlar terminallerine götürülüyor. Uçak bağlantısı olmayan illere gidecek olanlar ise kendilerine tahsis edilen servislerle şehirlerarası otogarlara bırakılıyor.

Otogarlarda da görevliler tarafından karşılanıp uğurlanan yabancı öğrenciler, gittikleri şehirlerde destek almaya devam ediyor. Tamamı yabancı dil bilen karşılama masası görevlileri, “Türkiye Bursları” uygulamasının dışında gelen öğrencilere de yol gösterme ve rehberlik hizmeti sunuyor.

“Gönül köprüsü oluşturuyorlar”

Atatürk Havalimanı’nda faaliyet gösteren karşılama masasında görev yapan YTB Uzman Yardımcısı Atılgan Ulutaş, verdikleri hizmetin “Türkiye Bursları” uygulamasının bir parçasını olduğunu belirtti. Ulutaş, uluslararası öğrenci programı kapsamında her yıl yaklaşık 150 ülkeden 4 bin burslu öğrencinin Türkiye’ye geldiğini söyleyerek şöyle konuştu:
“Öğrenciler, Türkiye’nin yüksek eğitim kurumlarına yerleşerek burs almaktadırlar. Bu öğrenciler, çeşitli sosyal ve kültürel faaliyetlere de katılıyorlar ve ülkelerine döndüklerinde Türkiye ile kendi ülkeleri arasında gönül köprüsü oluşturuyorlar. Bu yıl burs kazanan öğrencilerin herhangi bir zorlukla karşılaşmamaları için İstanbul, İzmir ve Ankara’da stant kuruldu. Bu stantlar bir hafta daha hizmet verecek. Öğrenciler buraya gelince onlara oryantasyon ve yönlendirme hizmeti veriyoruz. Genellikle bu şehirde olanlar servislerle üniversitelere bırakılıyor. Başka illerde olanlar ise iç hatlar terminaline götürülerek, bir nevi rehberlik hizmeti verilmiş oluyor. Üniversite, insan hayatında çok önemli bir yer teşkil ediyor. Burada Türkiye’ye geldiklerinde kötü bir olayla karşılaşmamaları veya kolaylıkla yollarını bulmaları için elimizden gelen her türlü yardımı yapıyoruz.”

Öğrenciler hizmetten memnun

Haberin Devamı

Karşılama masasındaki hizmetlerden yararlanan İstanbul Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümü öğrencisi Kazakistanlı Gülnur Acıyeva ise Türkiye’de olmaktan mutlu olduğunu söyledi. Acıyeva, Türkiye Bursları’na ilk defa başvuru yapmasına rağmen kazandığını belirterek, “Benim için çok iyi oldu. Buraya gelirken hiçbir zorluk yaşamadık. Masadaki arkadaşlar hemen bize yardımcı oldu. Ardından onlara bagajlarımızın yerini sorup hemen öğrendik” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!