Yabancı öğrencilere ekolojik yaşam kampı

Güncelleme Tarihi:

Yabancı öğrencilere ekolojik yaşam kampı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 22, 2013 17:37

Ekolojik Yaşam Kampı’nın ikincisi, Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ekolojik Yaşam Topluluğu tarafından Kızılırmak Deltası’nda ‘düzenlendi. Etkinliğe Nijerya, İran, Afganistan, Kazakistan gibi ülkelerden 50 öğrenci ve 10 akademisyen katıldı.

Haberin Devamı

OMÜ Ekolojik Yaşam Topluluğu tarafından düzenlenen ve iki gün süren ‘2’nci Ekolojik Yaşam Kampı’nda katılımcılara, doğa koruma, doğa fotoğrafçılığı, kuş halkalama, organik tarım, biyoçeşitlilik, ağız ve diş sağlığı gibi konularda uzman öğretim üyelerince uygulamalı eğitimler verildi. ‘Dünya Üniversitesinden, Dünya Mirası Kızılırmak Deltası’na’ kamp sloganı ile başlayan etkinlik, bu yıl OMÜ’de öğrenim gören, Nijerya, İran, Afganistan, Moğolistan, Kazakistan, Gürcistan, Azerbaycan, Pakistan, Kırgızistan, Somali, Kenya, Nijerya, Mozambik, Türkmenistan, Tacakistan, Etiopya, Gine ve Kongo uyruklu 50 öğrenci ve 10 akademisyenin katılımı ile düzenlendi.

Katılımcılara  OMÜ Ekolojik Yaşam Kulübü Akademik Danışmanı Doç. Dr. Ali Kemal  Ayan tarafından, ‘Kızılırmak Deltası ve özellikleri’ hakkında bilgi verildi. Ayrıca Samsun Dağcılık Kulübü üyesi İlhan Kan da ‘Doğada yaşam teknikleri ve çadır kurma’ gibi konularda uygulamalı eğitim verdi. Eğitimin ardından doğa yürüyüşü yapıldı.

Haberin Devamı

Doç. Dr. Ali Kemal Ayan etkinlikle ilgili yaptığı açıklamada, “Amacımız üniversitemizdeki uluslararası öğrencilerimizle doğanın ortak dilinde buluşmak gördük ki dillerimiz, ülkelerimiz hatta renklerimiz farklı olsa da doğanın dili ortak ve herkes çok iyi anlaşabiliyor. Sınıf ortamlarında sıkılan öğrencilerimiz doğal yaşam alanlarını Kızılırmak Deltası’nda, yaşayarak ve hissederek, burada yaşamakta olan ekosistemlere dokunarak tanıyor” dedi.

Biyoçeşitlilik hakkında öğrencilere bilgi veren Ömer Faruk Sönmez ise, insanlar kadar çevredeki canlıların da aynı alanda yaşamaya hakkı olduğunu ve doğayı bilinçli bir şekilde sahip çıkarak korumamız gerektiğini söyledi. Katılımcılar, Hülya Ertekin’in hobi atölyesinde takı tasarımı, ebru sanatının incelikleri ve zembil örücülüğü hakkında uygulamalı olarak bilgi edindi. ‘Neden fotoğraf çekeriz? Fotoğraf çekerken nelere dikkat etmemiz gerekir?’ sorularına OMÜ Ziraat Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Hatice Bozoğlu cevap verdi.

Öğrenciler kampın ilk gününde Hirusan Tıbbı Sülükler Üretim Çiftliği’ni de ziyaret etti. Çiftliğin sahibi Muhammet Şen, üniversitelilere tıbbi sülük, tıbbi sülük tedavisi ve yetiştiriciliği hakkında bilgi verdi. Kampın ikinci gününde ise katılımcılara Cernek Kuş Halkalama Merkezi’nde görevli olarak bulunan Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Araştrma Görevlisi Dr. Arzu Gürsoy , kuş gözlem etkinliği ve kuş halkalama tekniklerini anlattı.
Diş Hekimliği Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. İnci Devrim ise diş sağlığı ve doğru fırçalama teknikleri ile ilgili bir sunum yaparak bölgedeki organik çiftlikleri gezen öğrenciler çiftlik sahipleri tarafından organik tarım ve hayvancılık konusunda bilgi verdi.

Haberin Devamı

Öğrenciler, Bafra Koşu Köyü’nde çiftçilik yapan Sunay Demircan’la ‘Aklı Hür Bırakmak’ başlıklı bir söyleşi yaptı. OMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Halis Ölmez, OMÜ Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanı Güngör Kural tarafından da ziyaret edilen kampa katılan öğrenciler ateş yakarak ve çeşitli oyunlar oynayarak eğlenceli zaman geçirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!