Uzmanlardan uyarı: YKS sonucu ile ilgili çocuğunuza baskı yapmayın

Güncelleme Tarihi:

Uzmanlardan uyarı: YKS sonucu ile ilgili çocuğunuza baskı yapmayın
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 31, 2018 16:43

YKS sonuçlarının açıklanmasının ardından ailelere uyarılarda bulunan uzmanlar, “Sınav sonucu ne olursa olsun çocuğunuza baskı yapmayın, destek olun” diyor.

Haberin Devamı

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçları açıklandı. Bazı adaylar istedikleri puan ve sıralamaları elde ederken, bazıları hayal kırıklığı yaşadı. Ailelere uyarılarda bulunan uzmanlar, “YKS sonucu ne olursa olsun, çocuklarınıza destek olun ve baskı yapmayın” diyorlar.

Altınbaş Üniversitesi Psikoloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. Aylin İlden Koçkar’ın önerileri şöyle:
“Bu dönem kritik ve önemli bir geçiş noktası. Aileler çocuklarını en iyi tanıyan kişilerdir. Stresli olmaktan kaçınılmalı. Doğru iletişim kurmak, doğru sonuca götürecektir. Sınav sonuçlarının ardından öğrencilerin umutsuzluğa kapılmaması gerekiyor. Öğrenciler bu dönemde istedikleri meslekleri araştırmalı, mesleği yapan kişilerle konuşmalı ve muhakkak destek almalılar.

ONLARI EN İYİ AİLELERİ TANIR
Sınav sonuçlarının ardından beklenen sonucun alınmamışsa bile ailelerin çocuklarına desteklerini esirgememesi gerekiyor. Çocuklarını en iyi aileler tanır. Onların ihtiyaçlarını, yeteneklerini, özelliklerini göz önünde bulundurarak yardımcı olabilirler. Karşılıklı konuşmak üniversite adayını da rahatlatacak ve destek olacaktır. Aileler gençlerin istediklerini önemsemeden, kendi hayallerindeki mesleği dayatmamalı. Hep birlikte konuşularak, ailenin yapabilecekleri ve çocuğun gerçekleştirebilecekleri şeyler konuşulmalı. Ailelerin çocuklarının ne istediğini biliyor ve neyi yapabileceğini görebiliyor olması çok önemli.

Haberin Devamı

MESLEK DAYATMASI YAPMAYIN
Çok fazla müdahalede bulunmadan sadece konuşarak çocuklarınızla iletişim halinde kalabilirsiniz. Onları ‘Sen ne istiyorsun?’, ‘Sana hangi meslek uygun?’, ‘Gelecekte kendini nasıl hayal ediyorsun?’, ‘Nasıl mutlu olabilirsin?’ gibi sorularla destekleyebilirler. ‘Sen doktor ol’, ‘Senden çok iyi mühendis olur’ gibi dayatmalarda bulunmak genci ailesinden uzaklaştırabilir. Bu yüzden karşılıklı konuşmaların olduğu durumlar daha sağlıklı.

STRESLİ DEĞİL, KEYİFLİ GEÇİRİN
Dayatmalar da kişilik yapısına göre değişiklik gösterebilir. O güne kadar her şeye ‘tamam, yaparım’ demiş çocuklar kendisine dayatılan meslekleri, kendi iç yapılarına uymasa bile içselleştirip, ailenin istediği mesleği seçebilir. Kendi istedikleri konusunda daha kararlı olan, ailenin dayattıklarını olduğu gibi kabul etmeyen gençler ise bunu içselleştirmeyebilir. Karşılıklı konuşmalar sonunda  ailenin de ‘Çocuğumuz bunu istemiyor’ diyebilmesi gerekir. İlgi alanları konusunda, nasıl bir meslek yapmak istediğiyle ilgili destek alan çocuklar bu süreci daha iyi geçirebiliyor. Hedef koymak elbette çok daha iyi başarılar elde edilmesine sebep oluyor. Bu süreci stresli değil de keyifli yaşamak tüm aile için daha sağlıklı olur.

BAKMADAN GEÇME!