Uzmanlardan ailelere: Notlara odaklanmayın

Güncelleme Tarihi:

Uzmanlardan ailelere: Notlara odaklanmayın
Oluşturulma Tarihi: Haziran 07, 2018 13:10

Yaklaşık 18 milyon öğrenci için karne günü geldi. Öğrenciler 8 Haziran Cuma günü karne alarak yaz tatiline çıkacak. Uzmanlar ise ailelere, karnelerin çocukların kendilerini hangi alanda geliştirmesi gerektiği bir kaynak olduğunu belirterek, “notlara odaklanmayın” diyor. Ayrıca, tatilde çocukların yeteneklerini keşfetmelerini sağlayacak etkinlikler planlamalarını öneriyor.

Haberin Devamı

Okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve lisede eğitim alan yaklaşık 18 milyon öğrenci, 8 Haziran Cuma günü karne alarak yaz tatiline çıkacak. Okullar 17 Eylül’de açılacak. Karne günü için uyarılarda bulunan uzmanlar, ailelere çocuklarıyla birlikte yapabilecekleri etkinliklerin bir listesini yapmalarını öneriyor. Bu listede çocukların kendilerini keşfetmelerine yardımcı olacak aktiviteler olması gerektiğini vurguluyorlar. İşte uzmanların karne ve tatil önerileri:

BAŞARILARINI TAKDİR EDİN
- Çocukların ilgi ve yetenekleri birbirinden farklıdır. Her derste aynı başarıyı gösteremeyebilirler. Başarılı oldukları alanları takdir etmeniz gerekiyor. Bu, çocuğun kendisini değerli hissetmesini sağlayacaktır.

- Cezalandırıcı davranışlardan uzak durmak gerekiyor. “Başarısız”, “tembel” gibi ifadeler onların kişiliğini zedeler. Kendilerini ifade etmeleri için izin verin.

Haberin Devamı

- Notlara odaklanmayın. Karneler, çocukların kendilerini hangi alanlarda geliştirmesi gerektiğini aktaran bir kaynaktır. Uzun tatil döneminde çocukların teknolojinin esiri olmaması için birlikte yapabileceğiniz etkinliklerin bir listesini hazırlayın.

KEK KURABİYE YAPIN, KEŞİF GEZİLERİ DÜZENLEYİN
- Yaşadığınız şehirde keşif gezileri yapın. Gezilerle birlikte konuşacak, inceleyecek, tartışacak çok konu bulabilirsiniz.

- Çocuğunuzla birlikte mutfağa girin. Kek, kurabiye gibi yiyecekler hazırlayın. Çocuğun denemesine, yaratmasına fırsat verin.

- Hayvanlarla ilgili hikâyeler anlatın. Müze gezisi planlayın. Birlikte yeni kitaplar alın. Çocuğunuzla okuduğu kitapla ilgili olarak konuşun, tartışın. Oyun oynayın.

- Ödevler için zaman planlayın. Fakat tatilde olduğunuzu unutmayın.

DOĞADA ZAMAN GEÇİRSİNLER
- Çocukların dönem boyunca özlediği ve yapmak istediği aktiviteleri dikkate alın, bunları gerçekleştirmesi için fırsatlar sunun.

- Başka bir şehirde tatil yapmak; yeni yerler gezmek tarihi ve doğal güzellikleri görmek hem çocuk-anne-baba ilişkisini besleyen bir deneyim olacak hem de çocuğun ufkunu genişletecektir. Bunun için deniz kenarı, yayla gibi havanın daha uygun olduğu alanlara gidebilirsiniz. Burada çocukların doğayla iç içe zaman geçirmelerini sağlayabilirsiniz.

Haberin Devamı

BİR ALTERNATİF DE YAZ OKULLARI
- Dönem boyunca okulda öğrenilen bilgiler yaz aylarında unutulabilir. Bu nedenle yaz okullarını da tercih edebilirsiniz. Ancak bütün yazın tek hedefini akademik gelişime dönüştürmek, çocuğa eğlenme fırsatı sunmamak büyük hata olur.

- Müzik derslerinin ve başka bir dil öğrenmenin de çocukların zihinsel becerilerini desteklediği biliniyor. Bu gibi aktivitelerle de yaz dönemi değerlendirilebilir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!