Uzmanlar: Yeni çıkan denemeleri çözün

Güncelleme Tarihi:

Uzmanlar: Yeni çıkan denemeleri çözün
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 22, 2018 00:34

MEB’in belirlediği 1.367 okula girmek için yaklaşık 1 milyon öğrencinin katılacağı Liselere Geçiş Sınavı’na (LGS) iki hafta kaldı. MEB kılavuzuna göre, bugün sınava giriş belgeleri açıklanacak. Uzmanlar, adayları son çıkan denemeleri çözmesi, aileleri de olağanüstü bir durum varmış gibi davranmaması konusunda uyarıyor. İşte 2 Haziran’daki sınav için uzman önerileri.

Haberin Devamı

Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sisteminin kaldırılmasının ardından liseli olmak için kullanılacak isteğe bağlı merkezi sınav ve adrese dayalı yerleştirme sistemi bu yıl ilk defa uygulanacak. Bu kapsamda 1.367 okul için yapılacak sınava, iki hafta kaldı. Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) kılavuzuna göre, adaylar bugün sınava girecekleri yerleri öğrenecek.

MEB yetkilileri, bu sınavın TEOG’dan daha zor olacağını açıkladı. Yani adayları, 2 Haziran’da ‘seçici’ bir Liselere Geçiş Sınavı (LGS) bekliyor. Uzmanlar, son iki haftayı verimli geçirmenin önemli olduğunu belirterek, “Son dönemde piyasaya çıkan deneme sınavlarını ve testlerini çözmeye özen gösterin” diyor. Eğitimcilerin, adaylara önerileri şöyle:

EKSİKLERİNİZİ GİDERİN
LGS’de sorular ağırlıklı olarak 8’inci sınıf müfredatından gelecek olsa da MEB’in açıklamalarına göre, özellikle ortaokulda edinilmesi öngörülen bilgi ve yeterlilikler de sorgulanacak. Bu nedenle geçmiş yıllarda tam olarak anlamadığınız konulara da zaman ayırın.

Haberin Devamı

Genel tekrar yaparak eksiklerinizi giderin.

Odaya girmeden önce çalışacağınız süreyi belirleyin ve bu bitmeden asla ayrılmayın.

Tekrar programınızda her gün üç derse yer verin.

Son dönemde piyasaya çıkan deneme sınavlarını ve testlerini çözmeye çalışın.

Deneme sınavı veya test çözdüğünüzde mutlaka yanlışlarınızı bulup giderin.

Konu tekrarları için bir plan oluşturun. Gün gün, testlerin yanı sıra konu tekrarlarınızı yapmaya özen gösterin.
rekabet yüksek olacak

Merkezi sınavda TEOG’a göre Türkçe, matematik ve fen bilimleri gibi temel derslerin belirleyiciliği arttı. Yani bu derslerde yapılan doğrular daha çok puan getirecek. Türkçe, matematik ve fen bilimlerinin katsayıları dört; TC inkılap tarihi ve Atatürkçülük, din kültürü ve ahlak bilgisi ile yabancı dil bir. Geçen yıl bu derslerin ağırlık katsayıları ikiydi. Ancak temel derslerin belirleyiciliği yükselse de, sınavda rekabet yüksek olacağı için diğer derslerden yapılan netler de önemini koruyor. Bu derslere ağırlık vermeyi de ihmal etmeyin.

DERS DERS BAŞARI TÜYOLARI
Uzmanların katsayıları artan matematik, fen ve Türkçe dersleri için başarı tüyoları ise şöyle:
Türkçe’de soruların çoğu okuma-anlama-yorumlama gücünü ölçmeye yönelik olacak. Yazım kurallarına ve noktalama işaretlerine iyi çalışın, böylece Türkçe netlerinizi en yüksek seviyeye çıkarabilirsiniz.

Haberin Devamı

Uzun paragraflar okuyup yorumlama çalışması yapın.

Matematikte öğrencilerin ‘matematik okur yazarlığı’na da sahip olması gerekiyor. Soru kalıbı ezberlemek ve sürekli benzerlerini çözmek yerine, sayısal mantık ve görsel yeteneği ölçen sorularla uğraşın.

Fende birinci dönem konularını tekrar etmeyi ihmal etmeyin. Basit makineler, madde gibi konularla ilgili tekrarlardan sonra bol bol soru çözün.

VELİLERE ÖNERİLER: STRESİNİ ARTTIRMAYIN
Sınava kısa süre kalsa da evdeki düzen, genel hava ‘her zamanki gibi’ olmalı. Örneğin sınava bir hafta kala annenin çocuğuna en sevdiği yemekleri yapması bile olağanüstü davranma durumuna iyi bir örnek.

Sınava hazırlanıyor diye sorumluluk vermeyi bırakmayın. Odasını toplaması, ev alışverişi veya sofrayı hazırlaması ona da iyi gelecek.

Haberin Devamı

Çocuklardan bazıları iyi bir liseyi kazanamazsa, anne-babalarının sevgi ve güvenini kaybedeceğini düşünebilir. Her koşulda yanlarında olduğunuzu hissettirin.

Sınavı yaşamın tek ve en önemli dönüm noktası gibi algılamak kaygıyı arttırır. Sınav, yaşamın önemli olaylarından sadece biri ve bundan sonra onu sınavlar zinciri bekliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!