Uzmanlar LYS-1’i değerlendirdi: Matematik’te 2 hatalı soru var

Güncelleme Tarihi:

Uzmanlar LYS-1’i değerlendirdi: Matematik’te 2 hatalı soru var
Oluşturulma Tarihi: Haziran 16, 2013 14:55

LYS-1 (Matematik) bugün 10.00-12.15 saatleri arasında yapıldı. Sınavdan sonra soruları değerlendiren uzmanlar, “Matematik testinde 2 hatalı soru var” dedi.

Haberin Devamı

Fem Yayın Merkezi Matematik Zümresi öğretmenleri, matematik testinde, basına verilen soru kitapçığındaki 12 ve 18’inci soruların cevabının olmadığını söyledi.
Hatalı sorularla ilgili konuşan Matematik Zümre Koordinatörü Murat İnce, “Basına verilen matematik soru kitapçığın 12’nci sorusunda doğru cevaba ulaşılamamaktadır. Soruda verilen birinci öncüle soldan ve sağdan bakıldığında aynı değere ulaşılamadığından etkisiz eleman yoktur. Bundan dolayı verilen birinci seçenek yanlıştır. Dolayısıyla sorunun cevabı “Hiçbir” seçeneği olması gerekir. Fakat ÖSYM verdiği cevap anahtarında birinci seçeneği doğru olarak kabul etmiştir. Diğer hatalı soru ise 18 polinom sorusudur. Soruda verilen ifadeye bölündüğünde elde edilen kalan, şıklarda yer almamaktadır. Dolayısıyla bu soruda doğru seçenek yoktur” dedi.

Haberin Devamı

Fen Bilimleri Dershanesi uzmanlarının LYS-1 değerlendirmesi ise şöyle:

Bilgi düzeyi ağır bir sınav
Geometri:
Sınav müfredata uygun. Ancak, geometri soruları tüm öğrenciler düşünülerek hazırlanmamış. Soruların çözülmesi için birden fazla bilgiye ihtiyaç var. Zamanın 15 dakika arttırılması bile, bu sürenin sınavda yetmeyeğini düşünüyoruz. Bilgi düzeyi ağır bir sınav olmuş. Türkiye ortalaması çok düşer. Bu sınavla üst grubun ölçüldüğünü, orta ve alt grubun unutulduğunu düşünüyoruz.

İki soru hatalı
Matematik:
Bütün müfredatı tarıyor fakat sınav ciddi olarak zor bir sınav. Oturmuş bir matematik bilgisi olmayanların çözeceği bir sınav değil. 12’nci ve 18’inci sorular hatalı. 18’inci soruda kalan polinomu birinci dereceden bir polinom olmalıdır. Cevaplarda sabit polinom verilmiş. 12’nci sorunun ise cevap seçeneği yok. 

Bilfen Liseleri ise sınavı, “Son yılların en zor matematik sınavı” şeklinde değerlendirdi. Bilfen Liseleri öğretmenlerinin değerlendirmesi şöyle:

Matematik sorularının 75 dakikada çözülmesi imkansız

“Son yılların en zor ve en tempolu matematik sınavıydı. Sınavın yüzde 30’luk bölümü zor-çok zor sorulardan, yüzde 20’lik bölümü kolay ancak tek aşamada çözülemeyecek sorulardan, yüzde 50’lik bölüm orta fakat zaman alıcı çözümler içeren sorularadan oluşuyor. Bu soru tarzları nedeniyle Türkiye matematik ortalamasının ciddi oranda düşeceğini tahmin ediyoruz.Türkiyedeki öğrenci profili düşünüldüğünde bu soruların 75 dakika da tam ve doğru olarak çözülebileceğini düşünmüyoruz.
Son yıllara gore integral konusuna ait soru sayısındaki artış, limit-özel tanımlı fonksiyon konularına ait soru sayısındaki azalış dikkat çekiciydi.

Haberin Devamı

İki soru hatalı

Basına verilen soru kitapçığındaki 12’nci soruda bilimsel hata vardı. Sebebi birim eleman 1’dir ifadesi kullanıldığı için bu hesaplamadan yola çıkarak Yanlız I şıkkına ulaşılamıyor. Yanıtlar arasında doğru cevap yok.
18’inci soruda ise verilen polinom x2 -5x+6 ile bölündüğünde elde edilen kalan şıklarda yer almıyor. Bu sebeplerden dolayı her iki sorununda iptal edilmesi gerekiyor.

Geometik soruları öğrencileri çok zorladı

Geometri bölümü de son yılların zor sınavlarından biri. Soruların büyük bir kısmının çözümü çok aşamalı. Sınav; bilgi, yorum ve işlem gerektiren sorulardan oluşuyor. Bazı sorular metini yorumlayıp, çizimi yaptıktan sonra çözülebiliyor. Bu da öğrencilerin çok azının yeni yeni alışkanlık kazanmaya başladıkları bir durum. Türkiye’deki öğrenci profili düşünüldüğünde sorular oldukça zor.

Haberin Devamı

Kültür Koleji ve Kültür2000 Koleji uzmanları LYS-1 sorularını şu şekilde değerlendirdi:

En eleyici sınavdı
Matematik:
2013 LYS-1’de 50 matematik ve 30 geometri sorusundan oluşuyor. Matematik soruları genelde 2 veya daha fazla kazanımı içeriyor. Özellikle 12’nci sınıf soruları zor olması (11 adet) nedeniyle seçici ve belirleyicidir. Soruları hızlı ve doğru okuyan, temel kavramları doğru kullanan, matematiksel ilişkilendirme yeteneği gelişmiş, okuduğunu çabuk anlayan ve 9, 10, 11 ve 12’nci sınıf matematik müfredatını iyi bilen öğrencilerin çözebileceği bir sınav. Şu ana kadar yapılan sınavların en seçici ve eleyici olanıydı. Genel olarak zor bir sınavdı diyebiliriz.

Haberin Devamı

Yorum gücü yüksek öğrenciler çözebilir
Geometri:
Bu yıl Geometri içerisinde yer alan katı cisimler konusunun soru sayısında artış, dörtgenler konusunun soru sayısında azalma oldu. Yine Analitik Geometri konularının soru sayılarında artış görüldü. Geometri sorularının orijinalliği iki veya daha fazla bilgi alanını kapsayan sorulardan oluşmasıdır. Konu dağılımında geçen seneye göre paralellik göstermiş olsa da sorular daha nitelikli ve zor sorulardan oluşmuştur. Tanım ve açıklayıcı metin vererek şeklinin öğrenciden beklendiği soru tiplerinde artış var. Geometri soruları 9, 10, 11 ve 12’nci sınıf Geometri ve Analitik Geometri müfredatı içindeki kazanımları iyi kavrayan, yorum yapma gücü yüksek, okuduğunu anlayan ve aklında tutabilen, işlem becerisi gelişmiş, analitik düşünme yeteneği oluşmuş öğrenciler için çözülebilir nitelikte.

Haberin Devamı

“Her iki soru da iptal edilmeli”

Öte yandan Anadolu Ajansı'nın geçtiği habere göre, Konya’da bir dershane de Matematik Sınavı’nda (LYS-1) 12’nci ve 18’inci soruların hatalı olduğunu öne sürdü. Dershanenin Yönetim Kurulu Başkanı Naci Atalay, sınavın ardından matematik öğretmenleriyle biraraya gelip, gerekli değerlendirmeleri yaptıklarını belirtti. Soru kitapçığındaki 2 sorunun hatalı olduğunu ve doğru cevap şıkkının cevap anahtarında olmadığını savunan Atalay, ÖSYM’ye gerekli itirazları yapacaklarını söyledi.
Dershanenin Matematik Zümre Başkanı Aytaç Uygun ise matematik sınavında 12’nci soruda cevap şıkkının yalnız 1 olarak verildiğini, ancak verilen birinci öncüldeki “birim elemanı 1’dir” ifadesinin yanlış olduğunu ileri sürdü.
18’inci soruda ise işlem yapıldığı zaman doğru cevabın şıklarda bulunmadığını vurgulayan Uygun, her iki sorunun da iptal edilmesi gerektiğini ifade etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!