Üniversiteliler 1000 TL’ye ‘roket’ yaptı 

Güncelleme Tarihi:

Üniversiteliler 1000 TL’ye ‘roket’ yaptı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 29, 2017 12:05

Selçuk Üniversitesi’nde öğrenim gören bir grup öğrenci, fırlatıldığında 3 dakika boyunca havada kalabilen roket yaptı.

Haberin Devamı

Selçuk Üniversitesi Uzay Teknolojileri Topluluğuna bağlı Selçuk Roket Takımı üyesi 10 öğrenci, geçen yıl başladıkları çalışmayla 170 santimetre uzunluğunda, 8,2 santimetre genişliğinde ve 2,755 kilogram ağırlığında roket üretti.     

Katı yakıtla çalışan çelik motor sistemine sahip TUĞRA-10 adlı roket, fırlatıldığında üzerindeki paraşütle gökyüzünde 3 dakika kadar kalabiliyor.     

Kamera ve sensörle donatılan TUĞRA-10, hassas ölçüm yapabilme kabiliyetinin yanı sıra yüksek çözünürlüklü görüntü elde edebiliyor.     

Öğrencilerin küçük bütçeleriyle iki ayda yaptığı roket, fırlatma testlerini başarıyla tamamladı.     

Üniversiteliler 1000 TL’ye ‘roket’ yaptı

Haberin Devamı

"Öğrenci bütçesiyle yaptık"     

Selçuk Roket Takımı'nın kurucusu, Selçuk Üniversitesi Makine Mühendisliği bölümü öğrencisi Altan Berdan Minaz, üniversitenin çeşitli bölümlerinde öğrenim gören 10 kişilik ekiple çalıştıklarını söyledi.     

Yüksek irtifalı roket çalışmaları üzerine mesai harcadıklarını anlatan Minaz, "Öğrenci bütçesiyle yaptık ama bazı firmaların da desteği oldu. Maliyeti 1000 lira civarında. Tasarımı kendimizin ama parça ve aksamın yapılmasında destek aldık. Tek hayalimiz bu projenin savunma sanayisinde kullanılması ve insanlığa fayda sağlaması" dedi.

Minaz, roketin savunma sanayinde, meteoroloji, afet, arama ve kurtarma faaliyetlerinde etkin şekilde kullanılabileceğini belirterek, şunları söyledi:
"Bu roket çıktığı yükseklikte ölçüm yapıyor. Paraşüt sistemiyle de güvenli şekilde aşağı inişini sağlıyoruz. Birçok kez bu roketi kullanma imkanına sahibiz. Ucuz maliyetle çok amaçlı kullanılabilen bir ürün. Roketin maksimum ulaştığı yükseklik 1000 metre. Model uydu diyebileceğimiz kısmını geliştirdiğimiz TUĞRA-11 adlı roketi de bir hafta sonra fırlatmayı düşünüyoruz. Bunun irtifa kapasitesi 3 bin metre. Havada kalma süresi 150 saniye. Planlamamıza göre geliştireceğimiz diğer projelerimizde bu seviyeyi 20 bin metreye çıkaracağız."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!