Üniversiteli işsizliğini danışma kurulları çözecek

Güncelleme Tarihi:

Üniversiteli işsizliğini danışma kurulları çözecek
Oluşturulma Tarihi: Aralık 07, 2017 21:57

YÖK, üniversiteli işsizliği çözmek için uğraşıyor. Üniversite programları ve kontenjanlarını planlayacak, mezun istihdamı gibi konularda çalışacak danışma kurulları oluşturulması için harekete geçildi. Eğitimciler, bu sayede boş kontenjanların dolacağını, iş dünyasının şikâyet ettiği kalifiye eleman sorununun da çözüleceğini vurguladı.

Haberin Devamı

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), üniversiteli işsizliğin önüne geçmek için çalışıyor. Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren ‘Meslek Yüksekokulları Koordinasyonu Kurulu’na Dair Yönetmelik’ ve ‘Yükseköğretim Eğitim Programları Danışma Kurulu’na Dair Yönetmelik’ler de bu çalışmaların bir parçası. Düzenlemeyle yükseköğretimde istihdam odaklı politikaların oluşturulması ve geliştirilmesi amaçlandı. Buna göre üniversitelerde açılacak programların ve kontenjanların planlanmasında görüş ve öneride bulunmak üzere ‘Yükseköğretim Eğitim Programları Danışma Kurulu’ oluşturulacak. Meslek yüksekokulları (MYO) ve programlarının açılmasına yönelik standartların belirlenmesi, mevcut programların geliştirilmesi, mezunların istihdamıyla lisans tamamlama süreçlerine yönelik görüş ve öneriler sunacak olan Meslek Yüksekokulları Koordinasyon Kurulu da hayata geçirilecek.

Haberin Devamı

YÖK BAŞKANI: ÖNCELİKLİ KONU
YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, konuyla ilgili Hürriyet’e yaptığı açıklamada “‘Üniversiteli işsizler’ ile ihtiyaç duyulan alanlardaki işgücü yetersizliği, ülkenin yakın dönemde çözümlenmesi gereken öncelikli konuları arasında yer alacak. Bu kapsamda, mezun-istihdam ilişkisi küresel rekabet açısından büyük önem taşıyor. Bunun için de üniversitelerin kontenjan planlamalarının ilgili bakanlıklar ve özel sektörle birlikte yapılması gerekiyor. Yeni düzenlemeyle Yükseköğretim Eğitim Programları Danışma Kurulu’nu oluşturduk. Bu kurulla YÖK’ün kontenjan planlaması, diğer paydaşların da görüşü alınarak daha rasyonel ve katılımcı şekilde yapılabilecek” değerlendirmesinde bulundu.

TOBB’DAN ÜYE OLACAK
Yükseköğretim Eğitim Programları Danışma Kurulu; YÖK Başkanı başkanlığında, Bilim, Sanayi ve Teknoloji, Kalkınma, Maliye, Milli Eğitim ile Sağlık bakanlıkları, Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ni (TOBB) temsilen görevlendirilen başkan dışında toplam yedi üyeden oluşacak. Açılacak programlar için asgari koşullar belirleyecek. Kontenjan planlanmasında yerel, bölgesel ve ulusal düzeydeki ihtiyaç analizlerini yapacak. İki kurul da çalışmaların sonucunu YÖK’e sunacak. Yılda en az iki kez toplanacak, gerek görürse çalışma grubu kurabilecek, uzman görüşü alabilecek.

Haberin Devamı

BOŞ KONTENJANLAR DOLACAK
Prof. Dr. Muzaffer Elmas (Sakarya Üniversitesi Rektörü): Boş kontenjanlar, istihdam alanları, geleceğe yönelik programların belirlenmesi için bir planlamaya ihtiyaç vardı. Sistem daha esnek olacak. Programlar daha hızlı güncellenebilecek ve çağa uygun hale gelecek. Mezunlar piyasaya adapte olacak biçimde yetişebilecek. İş dünyasının görüşlerinin alınması da önemli. Böylece boş kontenjanların dolmasına katkıda bulunulacak. Karşılığı olmayan programlar açılmayacak.

Prof. Dr. Timur Gültekin (Ankara Üniversitesi Beypazarı Meslek Yüksekokulu Müdürü): Sektör temsilcilerinin, sanayicilerin görüşleri alınacak. Böylece MYO’lar açılırken altyapı, akredite durumu, akademisyen niteliği de değerlendirilecek. Kontenjan istihdama ve sektör ihtiyacına göre belirlenecek. İş dünyası kalifiye eleman kazanacak. Kurulla nitelikli eğitim ve mezunların çıkmasına fayda sağlanacak. Böylece istihdam da artabilecek.

Haberin Devamı

Doç. Dr. Yusuf Sönmez (Gazi Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdür Yardımcısı): MYO’larda istihdamda sorunlar yaşanıyordu. Kurumlar misyon sahibi değildi. Devletin farklı kurumları bir araya gelerek sorunlara çözüm arayacak. Bölgelerin ihtiyacına göre programlar açılacak. Bunların standartlarını kurullar belirleyecek. Dolayısıyla çalışmalar istihdamın artmasına katkı sağlayacak.

BAKMADAN GEÇME!