"Üniversiteler paralı olmalı" sözüne önerge

Güncelleme Tarihi:

Üniversiteler paralı olmalı sözüne önerge
Oluşturulma Tarihi: Ocak 08, 2008 17:13

CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk ve CHP Gaziantep Milletvekili Yaşar Ağyüz, verdikleri soru önergeleriyle YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan'ın, “Devlet Üniversiteleri paralı olmalı” açıklamasını, TBMM gündemine getirdi.

Haberin Devamı

Köktürk, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına sunduğu önergesinde, Özcan'ın, “Devlet üniversiteleri paralı olmalı, neyse borcu...ABD'de olduğu gibi, mezuniyetten sonra ödesin” açıklamasıyla, Türkiye ile ABD arasında nasıl bir benzerlik kurduğunu sordu.

Türkiye ile ABD'de yaşayan öğrencilerin ve ailelerinin ekonomik düzeylerinin aynı olup olmadığını öğrenmek isteyen CHP'li Köktürk, “Üniversitelerin sadece parası olanlara açılması, parasız olanların dışlanması, anayasanın sosyal hukuk devleti ilkeleri ile bağdaşıyor mu? Sayın YÖK Başkanı, daha önce yaptığı açıklamalarla yargı kararını yok saydığı gibi anayasanın sosyal devlet ilkesini de yok mu sayıyor?” sorusunu yöneltti.

CHP Gaziantep Milletvekili Yaşar Ağyüz de Bakan Çelik'in yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına sunduğu önergesinde, şu sorulara yer verdi:
“Üniversitelerin paralı olması, özel üniversite açılması, vakıf üniversitelerinin daha çok desteklenmesi önerisi, yüksek öğretimin özelleştirilmesi değil mi?
Yüksek öğretimde var olan ana sorunları bırakıp, 'parası olanların üniversiteye girmesini, türban uygulamalarında hukukun geçerliliğinin aranmaması, yargı kararlarının çiğnenmesi' açıklamaları nedeniyle siz de YÖK Başkanını uyarmayı veya konuşma yasağı getirmeyi düşünüyor musunuz?”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!