Üniversite sınavında hangi yasaklar kaldı?

Güncelleme Tarihi:

Üniversite sınavında hangi yasaklar kaldı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 26, 2015 16:50

Danıştay, ÖSYM’nin ‘Adayların ve Sınav Görevlilerinin Sınav Binalarına Giriş Koşullarına İlişkin Yönetmelik’le getirdiği, sınava girecek adayların ‘parmak izi ve retina taraması’ ile ‘sınav binalarının çevresinin mahkeme kararı olmadan polis tarafından aranması’ hükümlerini iptal etti. Ancak öğrencilerin en çok şikâyet ettiği düzenlemelerden ‘tuvalete gitme’ yasağı sürüyor.

Haberin Devamı

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı’nın (ÖSYM) 26 Eylül 2012’de Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren ‘Adayların ve Sınav Görevlilerinin Sınav Binalarına Giriş Koşullarına İlişkin Yönetmelik’inde yer alan ‘sınava giren öğrencilerin parmak izi veya retina taramasından geçirilmesi’ ile ‘sınav binalarının dış çevresinin, şüpheli kişi ve araçların mahkeme kararı olmadan polis tarafından aranmasına’ ilişkin hükümleri Danıştay 8. Daire tarafından iptal edildi. Davayı bu hükümlerin iptali için İstanbul Barosu açmıştı. Mahkeme, temel hak ve özgürlüklere ilişkin sınırlamaların yönetmelikle değil, anayasaya uygun olarak yasayla düzenlenmesi gerektiğini vurguladı. ÖSYM yetkilileri, yönetmelikte sadece bu hükümlerin iptal edildiğini söyledi. Yönetmeliğin diğer hükümleri uygulanmaya devam edecek. Sınav sırasında tuvalet ihtiyacını karşılamak zorunda olduğunu sağlık kurulu raporuyla kanıtlayan adaylar hariç, adaylar her ne sebeple olursa olsun atuvalet ve benzeri ihtiyaçları için kısa bir süre için de olsa sınav salonundan çıkamıyordu. Bu madde aynen geçerli olacak. Yüzük (alyans hariç), kolye, küpe gibi aksesuarlarla da sınava girilemeyecek.

İptal edilen hükümler şöyle:

Haberin Devamı

-Toplu kopya girişimlerine karşı Emniyet birimlerince sınav öncesi, sınav esnası ve sınav sonrasında binaların dış çevresinde, gerektiğinde şüpheli kişi ve araçlar da aranmak suretiyle gerekli önlemler alınır ve yapılan ve yapılması gereken işlemler ile ilgili Başkanlığa bilgi verilir.

-ÖSYM, teknolojik gelişmelere bağlı olarak adayların ve görevlilerin sınav binalarına giriş koşullarına yönelik sınav gizliliği ve güvenliğini sağlayacak parmak izi, retina tanıma gibi yeni önlemler alabilir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!