Üniversite önünde taşeron işçi protestosu

Güncelleme Tarihi:

Üniversite önünde taşeron işçi protestosu
Oluşturulma Tarihi: Nisan 03, 2013 10:28

Koç Üniversitesi'nin 161 işçinin sözleşmesini feshettiği gerekçesiyle bir araya gelen öğrenci, akademisyen ve işçiler, protesto düzenledi.

Haberin Devamı

Üniversitenin Rumeli Kavağı yerleşkesi önünde toplanan gruptakiler, kapıya “Taşerona Hayır” pankartı astı. ISS firması çalışanları, üniversitenin, başka bir taşeron şirketle anlaşmasının ardından 13 Mayıs'ta sona ereceği bildirilen sözleşmelerinin, bugün nedensiz şekilde feshedildiğini savundu. İşçilere, bazı akademisyenler ve öğrencilerin de destek vermek için üniversite önüne gelmesi üzerine olay yerine jandarma ekipleri gönderildi. İşi alan yeni firmanın elemanlarını gece saatlerinde üniversiteye sokacağı duyumunu aldıklarını söyleyen gruptakiler, üniversite önündeki bekleyişlerini sürdürüyor.

Çalışanlara başka işler bulundu

Koç Üniversitesi ise konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Üst işveren olarak işçi çıkartmamız söz konusu değildir” dedi. Çalışanların taşeron firma ISS Tesis Yönetim Hizmetleri A.Ş’nin personeli olduğunun altı çizilerek, firma ile yürütülen sözleşmenin 2 Nisan 2013 tarihinde tüm yasal yükümlülükler yerine getirilerek sona erdirildiği belirtildi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Taşeron firma ISS tarafından halen aldıkları ücret ve statüden daha düşük konumda iş teklif edildiği için ya da ikamet ettiği bölgeye daha uzak yerlerde gösterilen işler nedeniyle çalışmayı kabul etmeyenlerin tüm haklarının firmaları tarafından ödendiği bilgisi tarafımızla paylaşıldı.
Buna paralel olarak, taşeron firma ISS’in az sayıda personeli kendilerine gösterilen uzak noktalardaki işleri kabul etti. Söz konusu personel, kendisi için hesaplanan tüm haklarının ödenmesini kabul etti. Diğer tüm taşeron firma ISS personeli için de yine firmaları tarafından çeşitli atamalar yapıldı. Üst işveren olarak, hiçbir çalışanın açıkta kalmayacağı atamaları, onlara gösterilen işlerin bulunduğu bölgeleri ve çalışanların bu işlerdeki pozisyonlarını biliyoruz ve bunları detaylarıyla takip ediyoruz. Ayrıca, taşeron firma ISS tarafından yürütülen görev ve lokasyonlardaki iyileştirme çalışmalarını da takip etdiyoruz. ISS firmasıyla iş akdi feshini 90 gün önceden bildirmemiz de taşeron firma ISS çalışanlarının herhangi bir mağduriyetle karşı karşıya kalmamasını sağlamak amacımızdan kaynaklanıyor. ISS personeline uygun iş ve işyeri bulunması için üzerimize düşen tüm sorumlulukları eksiksiz yerine getirdik. Koç Üniversitesi’nde ihtiyaç duyulan hizmetler yeni bir firma ve aynı sayıda personelle devam edecek. Eski firma ISS’in personelinin de kendilerine gösterilen farklı işlerde çalışacağı tarafımızdan biliniyor.
Sonuç olarak hiçbir personel tarafımızdan işten çıkarılmadığı gibi; eski firma ISS ile sona eren hizmet sözleşmemiz nedeniyle ayrılan kadro da farklı işlerde çalıştırılmak üzere istihdam edildiği öğrenildi.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!