Üniversite için son şans: Ek yerleştirme

Güncelleme Tarihi:

Üniversite için son şans: Ek yerleştirme
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 21, 2017 09:23

Üniversiteye yerleşemeyenler, ağustos ayı sonunda bir üniversite şansınız olabilir.

Haberin Devamı

Bir üniversiteye yerleşemeyen ya da kazanamayan adaylar için bu yıl son şans ‘ek yerleştirmede’. Kayıtlar sona erdikten sonra üniversitelerin boş kalan ve yeni kontenjanlara adayların girme şansı var. Ağustos ayı sonunda işte bu kalan kontenjanlara ve yeni açılan bölümlere başvuruda bulunabilirsiniz. Tek şart herhangi bir yükseköğretim programına yerleştirilmemek. Ek yerleştirmede ön lisans ve lisans programlarına merkezi genel yerleştirmedeki en küçük puanlarının altında puanı olan aday yerleştirilemeyecek. Kesin kayıt sonucunda kontenjan açığı kalan programlara ön kayıtla öğrenci alınmayacak.

KONTENJAN AÇIĞI OLURSA

Merkezi yerleştirmede kontenjanı dolmayan ve en küçük puanı oluşmayan yükseköğretim programlarını, ilgili puanı hesaplanmış tüm adaylar tercih edebilecek. Kontenjanı dolan ve en küçük puanı oluşan, ancak yerleştirilen adaylardan birkaçının kayıt yaptırmaması nedeniyle kontenjan açığı oluşan Tablo 4’teki lisans programlarını ve Tablo 3’deki ön lisans programlarını, o programın en küçük puanına eşit veya daha büyük puana sahip olan adaylar listelerine yazabilecek. Örneğin; Tablo 4’te yer alan bir programın puanı 410,52767 ise, adayın da puanı 409, 15464 ise bu öğrenci bu programı listesinde bulundurmamalı.

Haberin Devamı

Tercihte bunlara dikkat!

İSTEMEDİĞİNİZ BÖLÜM LİSTENİZDE OLMASIN

Tercih listenizi oluştururken kendi önceliklerinizi dikkate alarak liste yapın ve istemediğiniz bir programa kesinlikle yer vermeyin. “Nasılsa alışırım” mantığıyla hareket etmeyin. Tek kriteriniz üniversiteli olmak olmasın. Gelecekte zamanınızın büyük kısmını geçireceğiniz alanı iyi düşünün.

ÜNİVERSİTE KODLARINI YAZARKEN DİKKAT

Özellikle üniversitelerin kodlarını yazarken aman dikkat! Bu hatayı onlarca aday yapıyor. Defalarca kontrol edin, hatta bir başkası bu listeyi bir kez daha gözden geçirsin.

YANDAL ÇİFT ANADAL SEÇENEKLERİ

Ortalamanız yüksekse bazı üniversitelerde aynı anda farklı bölümlerde okuyabilirsiniz. Ayrıca bazı üniversitelere düşük puanla girip, okul ortalamanızı yüksek tutarsanız çok istediğiniz yüksek puanlı bir bölümü okuma şansınız da var. Üniversitelere mutlaka bunu sorun.

Haberin Devamı

UZMAN DESTEĞİ ALIN

Tercih işlemleri için mutlaka bir uzman desteği alın. Hem Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı okullarda hem de özel öğretim kurumlarında bu konuda görev yapan uzmanlar var. Tercih yaparken bölüme, sıralamalarına, bölümün içeriğine, istihdam koşullarına, üniversitenin niteliğine, üniversitenin sosyal, bilimsel ve yurtdışı imkânlarına dikkat edin.

BURSLULUK ŞARTLARINA DİKKAT

Üniversitelerin; bursluluk şartı ve eğitim dili önemli. Erasmus- Farabi gibi olanaklarla farklı kapılar açılabilir. ÖSYM bursu dışında farklı alanlarda başarılı olanlara üniversiteler destek veriyor. Ayrıca burs imkânı bulamayanlar, özellikle vakıf üniversitelerinde derslerden kalan zamanlarında çalışarak bütçelerine katkıda bulunabilir.

Haberin Devamı

KADROYU İYİ İNCELEYİN

Devlet ve vakıf üniversitelerinin öğretim kadrosunu iyi okuyun. Profesör ve doçent oranını inceleyin. Tam zamanlı olup olmadıklarını sorgulayın.

MÜHENDİSLİĞİ GÖZDEN KAÇIRMAYIN

Prof. Dr. Mehmet Karaca (İstanbul Teknik Üniversitesi Rektörü)

Tercih döneminde öğrencilerin kendilerini çok iyi tanımlamaları gerekiyor. Herkesin kendine has farklı özellikleri ve yetenekleri var. Özellikle ailelerden gelen bir çevre baskısı da olabilir. Mümkün oldukça bundan soyutlanın. Kendinizi anne, baba, rehber öğretmen ve çevrenizden izole ederek oturup iyice düşünün. Aile ve rehber hocanızla konuşun ama kendi yapabileceklerinizi de iyice tartın. Tercihler yapılırken köklü üniversite seçimi çok önemli. Anne ve babaların büyük bir kısmı çocuklarını tıp tercih etmeleri konusunda yönlendiriyor. Çok zeki öğrencilerin yalnızca tıp eğitimi almaya yönlendirilmeleri aslında üzücü.

Haberin Devamı

Çünkü tıpta da gelişmeyi sağlayanlar mühendisler, temel bilimciler. Türkiye’de en gözde alan olan tıpta bir inovasyon olacaksa, aslında arkasında mutlaka bir mühendislik çalışması var. Bu nedenle Türkiye’nin başarılı öğrencilerinin tıp kadar mühendislik ve temel bilimlere de yönlendirilmesi gerekiyor. Tercih yaparken geleceğin yeni ihtiyaçları doğrultusunda mesleklerin dönüşüm süreçlerini de dikkate alarak mühendislik alanlarına ilgi gösterin. Meslekler için yaratılan modalar var. Kısa süreli ve karşılığı olmayan bu durumlara kapılmayın, gelecek eğilimlerini iyi tahlil ederek tercih yapın. Hayatta gençlerin önünde iki önemli seçim var. Biri eş, diğeri ise meslek. Dikkatli olun, pişman olmayın. Tercihlerde ‘hangi üniversite?’ faktörü tekil olarak meslek seçiminden çok daha önemli olabiliyor ama burada dikkatli olmak lazım. Büyük üniversiteleri seçin. Üniversite kavramını, bu bilgi üreten mekanları bir bütün olarak düşünün. Üniversite ve bilim kültürü böyle bir ortamda kazanılır. Özellikle kararsız öğrencilere bu yaklaşım, doğru yolları gösterir. Bir üniversitenin belirli bir bölümü ön planda olabilir ama bu etkin eğitim ve donanım için yeterli olmuyor. Tavsiyem; öğrenciler büyük denizde boğulsun, okyanusta yüzmeyi öğrensin.

Haberin Devamı

Kayıtlar 14-18 Ağustos

ÖSYS sonuçlarına göre bir programa kayıt hakkı kazanan adayların kayıt işlemleri 14-18 Ağustos arasında yapılacak. Elektronik kayıtlar ise 11-16 Ağustos arasında olacak. Kayıt hakkı kazananların ortaöğretim kurumundan aldığı diplomanın aslı veya örneği ya da yeni tarihli mezuniyet belgesi, 12 fotoğraf, katkı payını ödediğine dair makbuz ve üniversitenin açıkladığı belgeleri toplaması gerekiyor.

BU HATALARI YAPMAYIN

- Tek tercih yazmak

- Ölü tercih yaparım diye istediği bir programı alt sıraya, daha az istediği bir programı ise puanı yüksek diye üst sıraya yazmak

- Meslekler hakkında hiçbir fikri olmamak

- Üniversiteleri devlet ve vakıf olarak ayırt edememek

- Tercih yapacağı il veya ilçedeki barınma, yaşam ve sosyal alanlar hakkında yeterli bilgi edinmemek.

- Sadece puanlara bakarak tercih yapıp, sıralamaları dikkate almamak

- Tercih edeceği programların özel koşullarını incelememek

- Kişilik özelliklerini dikkate almayıp, akran ve çevre etkisiyle yeteneklerine uygun olmayan programlara yerleşmeye çalışmak

- Mutlaka bir yeri kazanmalıyım diye hiç okumak istemeyeceği bir programı tercih listesinde bulundurmak

- İlk sıradaki tercihleri yaparken takındığı özenli tutum ve tavrı, alt sıralardaki tercihlerini yaparken göstermemek

- Tercih listesini puan ve sıra bakımından çok yakın değerlere sahip programlarla doldurmak

Merak ettikleriniz

- Özel yetenek gerektiren ya da askeri okullara başvuru yapan biri tercih yapabilir mi? İkisini birden kazanılırsa ne yapmalı?

Adaylar aynı anda hem genel tercih yapabilirler, hem özel yetenek sınavlarına başvurabilirler, hem de askeri statüdeki okulların test ve mülakatlarına katılabilirler. Bunların hiçbiri diğeri için engel değil. Ancak üçünü de kazanan bunlardan sadece bir tanesine kayıt yaptırabilir.

- Aynı anda iki üniversitede birden okuyabiliyor muyuz?

Türk yükseköğretim sisteminde çift anadal, yandal gibi uygulamaların dışında sadece tek ikili uygulamaya izin veriliyor; Örgün bir yükseköğretim programında eğitime devam ediyorken bir açıköğretim programında ikinci bir dalda eğitimi sürdürülebilir. Bunun dışında aynı anda iki fakülteyi veya yüksekokulu bir arada okumaya izin verilmez. Açıköğretimdeki programın da örgün programdan farklı bir ana bilim dalı olması gerekir.

- Açıköğretim bölümlerine yerleşilirse puan düşer mi?

Uzun yıllar açıköğretim programlarında kontenjan kısıtlaması yoktu. Bunun için de yerleşen adayların puanları bir sonraki yıl düşmezdi. Ancak tüm açıköğretim programlarına son birkaç yıldır kontenjan kısıtlaması uygulanıyor. Öte yandan eskiden sadece Yükseköğretime Geçiş Sınavı’ndaki herhangi bir puanla 140 ya da 150 barajını geçenler bu programları tercih listesine alabiliyorken bu yıl yapılan bir değişiklikle puan türleri örgün programdakilerle eşitlendi. Artık açıköğretim programlarına girilmesi daha da zorlaştı.

BİTTİ

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!