Üniversite engeli kalkıyor

Güncelleme Tarihi:

Üniversite engeli kalkıyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 24, 2007 10:20

Hatay Mustafa Kemal Üniversitesinin başkanlığında yürütülen ve Avrupa Birliği'ne sunulan “Engelli Üniversite Öğrencileri Destek Sistemleri” projesiyle, üniversite kampüsleri engelliler için yaşanabilir hale getirilecek.

Haberin Devamı

Proje, ODTÜ, Gazi ve Van Yüzüncü Yıl üniversitesiyle Bulgaristan ve Hollanda'dan birer üniversitenin destekleriyle yürütülecek.
ODTÜ Rektör Danışmanı ve Engelsiz ODTÜ Koordinatörlüğü Sorumlusu Prof. Dr. Bilgehan Ögel, projenin Avrupa Birliği'ne sunulduğunu söyledi.
Üniversite öğrencilerini hedef alan projeyle engelliler konusunda öğrenciler arasında bir bilinç oluşturmayı amaçladıklarını kaydeden Ögel, engellilere yardımcı olmanın sadece duygusal bir düşünceden ibaret olmaması gerektiğini ifade ederek, “Projeyle engellilere yardımcı olmanın bir sorumluluk olduğunu vurgulamak ve kampüs ortamını engellilerin yaşayabilecekleri alanlar haline getirmeyi amaçlıyoruz. Böylece engellileri, sırtımızda taşıdığımız kişiler olarak değil, sağlıklı birer birey olarak görülüp, topluma katkı sağlamalarına yardımcı olmaya çalışacağız” dedi.

Haberin Devamı

Projenin aynı zamanda engellilerin kendilerine olan güvenlerini arttırmasını da sağlayacağını belirten Ögel, projeyle geliştirilecek ve engellilere uygun hale getirilecek mekanların üniversiteler için düşünülmüş olmasına rağmen herhangi bir kuruma da rahatlıkla uygulanabileceğini söyledi.

“BİLİNÇ OLUŞTURULMALI”

Türkiye'de engellilere yönelik kanunlarda 5 yıl içinde bütün kurumların engelli çalışanlarına minimum olanakları sağlama zorunluğu getirdiğini anlatan Ögel, özel ya da tüm kamu kuruluşlarının, özürlülerin telefon kulübelerini ve tuvaletleri rahatça kullanabilecekleri, rahat hareket edip her kata ulaşmalarını sağlayabilecekleri bir alan haline getirmek zorunda olduklarını kaydetti. Ögel, ancak kanunun pek çok kurum ve kuruluşta uygulanmadığını ifade etti.
Engelli öğrencilere ulaşmada da Türkiye'de bir bilinç oluşturulması gerektiğini belirten Ögel, “Biz, işitme, görme ve ortopedik engelli 30 öğrencimiz olduğunu sanıyorduk ama bir burs formuna koyduğumuz “kendinizde tanımlayabileceğiniz bir özrünüz var mı?” sorusuyla, MS sendromu, cam kemik problemi, epilepsi ve bipolar gibi özrünün bulunduğunu belirten 120 öğrencinin daha var olduğunu öğrendik. Yani bu tür özrü olan toplam 150 öğrencimiz olduğunu gördük. Bunu tespit edebilmek de bir yöntem ve bir tecrübe gerektiriyor. Biz bu tecrübeyi edinmemiş olsaydık, engelli öğrencilerimizin yalnızca 5'te birine ulaşabilecektik” diye konuştu.

“ENGELSİZ ODTÜ”

ODTÜ'de 2004 yılında “Engelsiz ODTÜ Koordinatörlüğü” adı altında bir birimin kurulduğunu anlatan Ögel, koordinatörlüğün, öğrencilerin tüketici konumundan üretici konumuna geçişte engellilere yardımcı olmak amacını taşıdığını ifade etti.

Haberin Devamı

Koordinatörlük olarak, engelli öğrencilerin kendilerine güvenmelerini ve sosyalleşmelerini de sağlamaya çalıştıklarını belirten Ögel, Engelsiz ODTÜ'nün 2006 yılında YÖK'ün engelli öğrencilerle ilgili yönetmeliğinin oluşturulmasında yardımcı olduklarını söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!