Üniversite ‘düşünen robot’ geliştiriyor

Güncelleme Tarihi:

Üniversite ‘düşünen robot’ geliştiriyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 04, 2018 17:34

Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Doktor Öğretim Üyesi Emre Uğur ve ekibi, bebeklerin gelişim sürecinden esinlenerek düşünebilen robot geliştiriyor.

Haberin Devamı

Akademisyenler, bebeklerin gelişim sürecinden esinlenerek düşünebilen robot geliştirmeye başladı. Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Doktor Öğretim Üyesi Emre Uğur ve ekibinin başlattığı çalışmayla, çocukların davranışlarından ilham alarak robotların çeşitli eylemlere yönelmesi üzerinde çalışılıyor. Projede çocuklar ve bebeklerin öğrenme sürecine benzer bir süreç izlenerek robotlara bazı davranış biçimleri öğretiliyor.

Konuyla ilgili açıklama yapan Emre Uğur şunları söyledi:
“Çocuklara benzer robotlar yapmaya çalışıyoruz. Bu proje en çok yaşlılar ve engelliler gibi gruplarla kullanılabilir. Çünkü robot, bireyin yapamadığı ve yapmak istediği şeyi tahmin edip tamamlayabilir. Bununla birlikte benzer bilişsel özellikleri taşıyan robotların çok farklı ortamlara, mesela fabrikalara da yerleştirilmesi ve çok daha esnek üretim süreçlerinde insanlarla birlikte çalışması da önemli araştırma ve geliştirme alanlarından. Burada amaç, nasıl bir insan karşısındaki başka bir insanın elleri dolu olduğu için kapağı açamadığında gidip yardım ediyorsa; robotun da onu tahmin edip kapağı açabilmesi. Ama burada önemli nokta aynı bilişsel mekanizmaları kullanarak bir cismi kaldırmaya çalışıp başaramayan bir insan gördüğünde gidip cismin diğer ucunu tutarak kaldırmasına yardımcı olmak gibi davranışlar sergileyebilmesini istiyoruz.”

Haberin Devamı

Avrupa Birliği Horizon 2020 kapsamında robotların bilişsel gelişimi üzerine çalışan Emre Uğur ve ekibi, Fransa, Almanya, Avusturya ve İspanya’dan 5 üniversitenin dahil olduğu projeye liderlik ederek, endüstriyel ortamlarda akıllı ve öğrenen robotları nasıl geliştiririz ve onlardan nasıl faydalanırız konusunu araştırıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!