UNICEF’ten çocuklar için çağrı

Güncelleme Tarihi:

UNICEF’ten çocuklar için çağrı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 16, 2018 11:19

UNICEF Genel Direktörü Henrietta H. Fore, Yemen’de 4.3 milyon çocuğun açlıktan ölme riskiyle karşı karşıya olduğunu, Suriye’de 300’den fazla eğitim kurumunun saldırılara maruz kaldığını açıkladı. Gazze’de de çok fazla çocuk ölümünün ve yaralanmasının rapor edildiğini belirten Fore, “Çocuklara yönelik saldırıları durdurun” çağrısı yaptı.

Haberin Devamı

UNICEF Genel Direktörü Henrietta H. Fore çatışmalı bölgelerde yaşayan çocuklarla ilgili açıklama yaptı. “Gazze’de, martın başından beri protesto gösterilerinde çocukların öldüğünü ve yaralandığını gördük. Pazartesi günü, 2014 Gazze savaştan bu yana en ölümcül gün olduğu söylenen olayda çok fazla çocuk ölümleri ve yaralanması rapor edildi” denilen açıklamada, Orta Afrika Cumhuriyeti’den Güney Sudan’a, Suriye’den Afganistan’a, çatışma ortamlarında çocuklara yönelik saldırıların hız kesmeden sürdüğü, çocukların korunamadığı vurgulandı.

UNICEF Genel Direktörü Fore’nin yaptığı değerlendirmede, özetle şunlar yer aldı:

4.3 MİLYON ÇOCUK RİSK ALTINDA
“Çocuklar açısından ölümcül yanları hiç dikkate alınmadan her tür savaş yöntemine başvuruldu. Okullara, hastanelere ve diğer sivil tesislere yönelik gelişigüzel saldırılar, kaçırma olayları, çocukların silah altına alınmaları, ablukalar, gözaltında istismar ve insani yardımlara izin verilmemesi artık sıradan olaylar haline geldi. Örneğin, Yemen’de ileri sürülenlere göre, içinde bulunduğumuz yılın başından bu yana çatışmaların sonucu olarak 220 çocuk öldürülmüş, 330’dan fazla çocuk da yaralanmıştır. Bugün yaklaşık 4.3 milyon çocuk açlıktan ölme riskiyle karşı karşıya ve bu da 2017’deki düzeylere göre yüzde 24 artış anlamına geliyor.

Haberin Devamı

GAZZE’DE ÇOK FAZLA ÇOCUK ÖLÜMÜ RAPOR EDİLDİ
Suriye’de barış umudu hala yok. Yılın ilk üç ayında hastanelere ve sağlık tesislerine 70’ten fazla saldırı teyit edildi. Çatışmaların başlangıcından bu yana 300’den fazla eğitim kurumu saldırılara maruz kaldı. Yaklaşık 5.3 milyon çocuk kendi ülkesinde yerinden olmuş ya da mülteci durumuna düşmüşken 850 bin kadar çocuk da abluka altına alınmış ya da ulaşılması güç yörelerde yaşıyor. Gazze’de, martın başından beri protesto gösterilerinde çocukların öldüğünü ve yaralandığını gördük. Pazartesi günü, 2014 Gazze savaştan bu yana en ölümcül gün olduğu söylenen olayda çok fazla çocuk ölümleri ve yaralanması rapor edildi. Bangladeş’te, Myanmar’da yakınlarda görülen kırımlardan sağ kurtulan 400 binden fazla mülteci çocuk insani yardımlara muhtaç.

Haberin Devamı

GÜNEY SUDAN’DA 19 BİN ÇOCUK GRUPLARIN ELİNDE
Güney Sudan’da en az 2.6 milyon çocuk evlerini terk etmeye zorlanıyor. 1 milyondan fazla çocuk akut malnütrisyonun pençesindeyken, bunlardan 250 bininin durumu çok ağır ve ölüm riski büyük. Bu yıl içinde 600 kadar çocuk silahlı grupların elinden alınsa bile, henüz yaklaşık 19 bin çocuk savaşçı, haberci, taşıyıcı, aşçı hatta seks kölesi olarak savaşan taraflarca kullanılmaya devam ediyor.

ÇOCUKLARIN ÜÇTE BİRİ OKUL DIŞINDA
Afganistan’da çatışmalar yüzünden bu yılın başından beri 150 çocuğun öldürüldüğü, 400’den fazlasının da yaralandığı bildiriliyor. Orta Afrika Cumhuriyeti’nde geçtiğimiz birkaç ay içinde yeniden alevlenen şiddet olayları nedeniyle hemen hemen 29 bin çocuk evini terk etmek zorunda kalmış, böylece kendi ülkelerinde yerinden olan çocuk sayısı 360 bine yaklaştı. Beş yaşından küçük her 5 çocuktan en az 2’si kronik malnütrisyona maruzdur ve okul çağındaki çocukların üçte biri de bugün okul dışında.”

Haberin Devamı

ÇOCUKLARA SALDIRILARI DURDURUN
UNICEF’in bilgi notunda yapılması gerekenler ise şöyle özetlendi:
“Tek başına insani yardım yeterli değil. Çocukların her zaman barışa ve korunmaya ihtiyacı var. Savaşın kuralları, sivillerin yasadışı hedef alınmasını, okullara ve hastanelere saldırılmasını; çocukların kullanılmasını, silahlandırılmasını ve yasadışı gözaltına alınmasını ve insani yardımlara engel olunmasını yasaklar. Çatışmalar patlak verdiğinde bu kurallara saygılı olunmalı ve bunları ihlal edenlerden hesap sorulmalı. Gerçekten artık yeter: Çocuklara yönelik saldırıları durdurun.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!