UNICEF: “Yoksul çocuklara yapılan yatırım hayat kurtarıyor”

Güncelleme Tarihi:

UNICEF: “Yoksul çocuklara yapılan yatırım hayat kurtarıyor”
Oluşturulma Tarihi: Haziran 30, 2017 10:56

UNICEF (Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu) ‘Açığı Kapatmak, Yoksul Çocuklara Yatırımın Gücü’ raporunu yayınladı. Raporda 2010’da ortaya konulan yoksul çocuklar için yapılan yatırımın başta sağlık olmak üzere birçok alanda büyük bir değişim yaratacağı tahmini, güncel verilerle ele alındı. Buna göre yoksul çocukların sağlık ve beslenme hizmetlerine ulaşımı için yapılan yatırımlar, yoksul olmayanlara yapılanlara göre neredeyse iki kat daha fazla hayat kurtarıyor.

Haberin Devamı

UNICEF, 51 ülkede güncel verileri analiz ederek, yoksul çocuklar için dünya çapında yapılan yatırımların etkisini yayınladığı raporla ortaya koydu. Buna göre, yoksul çocukların daha iyi beslenme ve sağlık hizmetlerine ulaşımı için yapılan harcamaların, fakir olmayan gruplara göre iki kat daha fazla hayat kurtardığı belirlendi. Ayrıca son 5 yılda 5 yaş altı çocuk ölümlerinde, artan kapsayıcı önlemler sayesinde azalma oldu. İşte rapordan bazı öne çıkan tespitler:

-Değerlendirmeye alınan 51 ülkede 400 milyon 5 yaş altı çocuk yaşıyor. 5 yaş altı ölümlerde son 5 yılda yoksul ve yoksul olmayan çocuklar arasındaki makas daraldı.

-Yoksul kesimlerde doğum oranları hala yüksek. 5 yaş altı çocuk ölümlerinde son yıllarda yaşanan düşüş her 1 milyon kişi içinde 4.2 kat daha fazla hayatın kurtarılması anlamına geliyor. 51 ülkede araştırma yapılan dönem boyunca alınan önlemlerle 1.1 milyon çocuğun ölümünün önüne geçildi.

Haberin Devamı

-Yapılan her 1 milyon dolarla, yoksul çocuklarda ölümler neredeyse iki kat azaldı.

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!