UNICEF raporu: Çocuklara şiddet şoke edici boyutta

Güncelleme Tarihi:

UNICEF raporu: Çocuklara şiddet şoke edici boyutta
Oluşturulma Tarihi: Aralık 28, 2017 20:35

2017 yılında çocukların yaşadıkları mağduriyetlerle ilgili bir bilgi notu paylaşan Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), dünya çapında çocukların maruz kaldığı şiddetin ‘şoke edici’ boyutlarda olduğunu açıkladı.

Haberin Devamı

2017 yılında çocukların yaşadıkları mağduriyetlerle ilgili bir bilgi notu paylaşan Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), dünya çapında çocukların maruz kaldığı şiddetin ‘şoke edici’ boyutlarda olduğunu açıkladı. Çocukların kendi ev, okul ve oyun alanlarında hedef alındığı ve ‘vahşi’ şiddet olaylarına maruz kaldığı belirtilen açıklamada, radikal grupların elinden kurtarılanların, zaman zaman güvenlik güçleri tarafından da istismar edildiği dile getirildi. 2017’de çocukların durumuyla ilgili dikkat çekici veriler şöyle:

- Afganistan’da 2017’nin ilk dokuz ayında neredeyse 700 çocuk öldürüldü.

- Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nin Kasai eyaletinde şiddet nedeniyle 850 bin çocuk evlerini geride bıraktı. Bölgede 200 sağlık merkezi ve 400 okula saldırı düzenlenirken, tahminlere göre 350 bin çocuk yetersiz beslenmeyle karşı karşıya.

Haberin Devamı

- Nijerya ve Kamerun’da terör örgütü Boko Haram, 135 çocuğu intihar bombacısı yapmak için alıkoydu. Bu sayı geçen yılın neredeyse 5 katı.

- Irak ve Suriye’de çocuklar canlı kalkan olarak kullanılıyor, keskin nişancıların hedefi oluyor, yoğun bombardıman ve şiddet altında yaşamlarını sürdürmeye çalışıyor.

- Myanmar’da Arakanlı müslüman çocuklar, şok edici olaylara tanık oluyor, şiddete maruz kalıyor ve evlerini terk etmek zorunda bırakılıyor. Arakan’dan sınırı aşarak Bangladeş’e kaçan 650 bin kişiden yarısı, 18 yaşından küçük.

- Güney Sudan’da yaşanan ekonomik çöküş, kıtlık probleminin ortaya çıkmasına neden oldu. 19 binden fazla çocuk ordu veya silahlı gruplara katılırken, 2 bin 300’ü çatışmaların patlak verdiği 2013’ten beri ya hayatını kaybetti ya da yaralandı.

- Yemen’de 2017’de tırmanan şiddet sonrasında onaylanan rakamlara göre, 5 bin çocuk yaralandı veya hayatını kaybetti. Gerçek sayının ise bunun çok daha üstünde olduğu düşünülüyor. Ülkede 11 milyon çocuğun acil insani yardıma ihtiyacı var. 1.8 milyonu ise yetersiz beslenme tehdidi altında.

- Somali’de elde edilen son veriler 2017’nin ilk 10 ayında 1.740 çocuğun silahlı güçlere katıldığını gösteriyor.

Haberin Devamı

- Doğu Ukrayna’da 220 bin çocuk, kara mayını ve diğer askeri patlayıcıların tehdidi altında yaşamını sürdürüyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!