UNICEF: 10 mülteci gençten 8’i istismara uğruyor

Güncelleme Tarihi:

UNICEF: 10 mülteci gençten 8’i istismara uğruyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 12, 2017 11:34

UNICEF geçtiğimiz günlerde ‘Yürek Burkan Yolculuk’ raporunu yayınladı. Rapor kapsamında yaşları 14 ile 24 arasında değişen 11 bin mülteci gençle görüşüldü. Özellikle Doğu ve Orta Akdeniz olmak üzere iki rota üzerinden Avrupa’ya göçün sürdüğü; ikincisinin mülteci ergen ile gençler için daha riskli olduğu tespit edildi. Orta Akdeniz Rotası’nda her 10 gençten 8’i istismara uğruyor. İstanbul’un özellikle ‘Doğu Akdeniz Rotası’ için önemli kavşaklardan biri olduğu vurgulanan rapora göre, Türkiye 2.9 milyonla tüm dünyada en fazla mülteciye ev sahipliği yapan ülke konumunda.

Haberin Devamı

UNICEF’in, Uluslararası Göç Örgütü (IOM) işbirliğiyle yaşları 14 ile 24 arasında değişen 11 bin çocuk ve genç mülteciyle yaptığı anketin sonuçları yolculuk sırasında yaşananları gözler önüne serdi. Bu yaş grubunda Orta Akdeniz Rotası’nı kullanan mültecilerin yüzde 77’si istismara maruz kaldığını belirtirken, bu oran Doğu Akdeniz rotasında yüzde 17’ye geriliyor. Her iki rotada mültecilerin neredeyse yarısının ortaokul mezunu olduğu tespit edilirken, her 10 mülteci gençten 9’u erkek. İşte rapordan diğer başlıklar

ORTA AKDENİZ ÇOK TEHLİKELİ

- Çocuk ve gençler genellikle iki rota üzerinden Avrupa’ya ulaşmaya çalışıyor: Doğu ve Orta Akdeniz. Özellikle Orta Akdeniz rotası çocuk ve gençler için çok daha tehlikeli. Bu rota Sahra-Altı Afrika’dan Libya ve Mısır’a, oradan İtalya’ya uzanıyor. Doğu Akdeniz ise Pakistan veya Afganistan’dan başlayarak, İran ve Türkiye’ye geliyor. İstanbul’dan Bulgaristan ve Yunanistan’a devam ediyor. Sadece 2016’da tüm yaş ve cinsiyet grupları toplamında 480 bin mülteci Akdeniz’i geçmeye çalıştı. Binlercesi bunu başaramadı.

Haberin Devamı

YÜZDE 80 İSTİSMARLA KARŞI KARŞIYA

- Orta Akdeniz Rotası’nda 14-24 yaş grubunda istismara maruz kalma oranı yüzde 77 yani her 10 gençten neredeyse 8’i istismara uğruyor. Bu oran Doğu Akdeniz rotasında yüzde 17’ye gerilese de yetişkinlere göre risk iki kat daha fazla.

EĞİTİM DÜŞTÜKÇE RİSK ARTIYOR

- Daha az eğitimli mülteci genç için istismar ve kaçırılma gibi olaylarla karşı karşıya kalma riski artıyor. Doğu Akdeniz Rotası’nda hiç eğitim almayanların ortaokul mezunlarına göre bu riskle yüzleşme ihtimali üçte iki daha fazla.

YALNIZ OLMAK DAHA TEHLİKELİ

-Yalnız yolculuk, zarar görme riskini en az iki kat artırıyor. Kalabalık ve birbiriyle iletişim halinde olan mülteciler daha güvenle seyahat ediyor.

TÜRKİYE 3 MİLYONLA İLK SIRADA

-Türkiye 2.9 milyonla en fazla mülteciye ev sahipliği yapan ülke. Onu 1.4 milyonla Pakistan ve 1 milyonla Lübnan takip ediyor. Türkiye ile ilgili veri paylaşılmasa da diğer ülkelerde mültecilerin yarısından fazlası 18 yaşın altında.

ÇOĞU ERKEK

Haberin Devamı

-Her iki rotada da mültecilerin 10’da 9’u erkek. Orta Akdeniz Rotası’nda hiç eğitim almayanların oranı yüzde 17. Bu rota kapsamında görüşülen yaklaşık 7 bin mülteci gencin yüzde 32’si ilkokul ve yüzde 48’i ise ortaokul mezunu. Üniversiteyi bitirenlerin oranı ise sadece yüzde 3.

1000 DOLAR HARCIYORLAR

-Orta Akdeniz rotasındaki mülteci gençlerin yüzde 38’si bu yolculuk için ortalama 1000 ile 2 bin 500 dolar arasında harcıyor. Doğu Akdeniz rotasında ise her iki gençten biri 1000 ile 2 bin 500 dolar harcadığını belirtiyor.

EN ÇOK NİJERYA VE AFGANİSTANLILAR AVRUPA’YA KAÇIYOR

-Avrupa’ya; Orta Akdeniz rotasında en fazla ergen ve genç mülteci yüzde 15 ile Nijerya; Doğu Akdeniz’de ise yüzde 44 ile Afganistan’ndan geliyor.

 

BAKMADAN GEÇME!