UNESCO İstatistik Enstitüsü: Her beş çocuktan biri okula gitmiyor

Güncelleme Tarihi:

UNESCO İstatistik Enstitüsü: Her beş çocuktan biri okula gitmiyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 09, 2018 01:43

UNESCO İstatistik Enstitüsü’nün okul dışı çocuklarla ilgili yeni verilerine göre, 263 milyon çocuk, ergen ve genç okula gitmiyor. Üstelik 2012’den itibaren önceki 10 yılda olduğu gibi gözle görülür bir iyileşme de yok. Hala her 5 çocuktan biri okul sıralarından uzak. Lise düzeyinde ise iki gençten biri eğitimin dışında.

Haberin Devamı

UNESCO İstatistik Enstitüsü (UIS), okula gidemeyen çocuk, ergen ve genç nüfusla ilgili yeni veriler paylaştı. Enstitüye göre, 2000-2012 arasında okul-dışı çocukların sayısında azalma olsa da, özellikle son 4 yılda, gözle görülür bir iyileşmeden bahsetmek güç. 2012-2016 arasında her yıl sadece 1 milyonun biraz üzerinde bir azalma yaşandı. Yine de iyi bir haber de var; geçen 15 yılda ortaya çıkan gelişmeyle birlikte ilkokul seviyesi hariç okul-dışındaki kızların sayısı, erkeklerden daha az bir düzeye geldi.

LİSEDE İKİ ERGENDEN BİRİ EĞİTİMDEN UZAK
Rapora göre, 2000-2012 arasında, okul-dışı çocukların sayısında dikkate değer bir azalma ortaya çıksa da, son 4-5 yıldır bundan söz etmek mümkün değil. İlkokul çağında 63 milyon çocuk; ortaokulda 61 ve lise çağında ise 139 milyon ergen eğitim alamıyor. Yani ilkokul ve ortaokulda her 5 çocuktan biri, lisede ise her iki ergenden biri okula gitmiyor.

Haberin Devamı

KIZLARIN DURUMU İYİLEŞİYOR
UIS verileri, dünya çapındaki veya ulusal kampanyalar sayesinde kızların eğitimden 15 yıl öncesine göre daha iyi bir şekilde faydalandığını gösteriyor. 2000’de tüm eğitim düzeylerinde okul-dışı kızların oranı, erkeklerden fazlayken, 2016’da farklı bir tablo söz konusu. İlkokul hariç, ortaokul ve lisede eğitim almayan erkeklerin sayısı kızları geçiyor. İlkokulda 34.3 milyon, ortaokulda 30 milyon ve lisede ise 67.4 milyon kız eğitim alamıyor. Erkeklerde bu sayı ise sırasıyla 29.1; 31.1 ve 71.1 milyon. Ancak UIS’e göre, ülke düzeyinde eşitsizlikler sürüyor.

ALINMASI GEREKEN ÇOK YOL VAR
Bölgelere göre veriler de sunuluyor. Kıtanın neredeyse tüm ülkelerini kapsayan Sahra-Altı Afrika’da ilk, orta ve lise düzeyinde yüzde 32.3; yani her üç çocuktan biri eğitim hakkından faydalanamıyor. Bu bölgeyi, Güney Asya yüzde 22.4 ve Kuzey Afrika ile Batı Asya bölgeleri yüzde 17.1 ile takip ediyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!