Uluslararası Öğrenci Sayısı 7 Milyona Çıkacak

Güncelleme Tarihi:

Uluslararası Öğrenci Sayısı 7 Milyona Çıkacak
Oluşturulma Tarihi: Ocak 20, 2014 09:47

Dünya çapında 160 milyar dolara ulaşan uluslararası öğrenci hareketliliği UNESCO tahminlerine göre, 2020 yılında 7 milyona ulaşacak. Yükseköğretimdeki uluslararası öğrenci sayısı ile 280 milyar dolarlık bir bütçeye tekabül edecek. Günümüzde ülkeler, hükümetler ve kişiler öğrencilerin ufuklarının genişlemesini ve yaşadığımız dünyanın ortak dilini, kültürünü ve iş yapma metotlarını daha iyi anlayıp öğrenmeleri sağlamak üzere yükseköğrenime verdikleri önemi arttırdılar.

Haberin Devamı

Bu önemli ekonomik gelirden Türkiye gibi önemli, yükseköğretim sektöründe donanımlı, bölgesel güce sahip bir ülkenin hak ettiği payı alması kaçınılmaz. Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Eğitim Ekonomisi İş Konseyi, Türkiye’nin uluslararası bir yükseköğrenim merkezi olması amacı ile çalışmalar yürütmek ve 2015 yılına kadar ülkemize 100 bin uluslararası öğrenci getirebilmek hedefi ile kuruldu.

Başkanlığını yürüttüğüm DEİK/Eğitim Ekonomisi İş Konseyi-EEİK olarak, Türkiye’nin Uluslararası Yükseköğretim Hareketliliğinde rekabet gücünün arttırılmasını ve küresel platformda yüksek katma değer sağlayan uluslararası öğrenciler için ülkemizi daha cazip kılmayı kendimize en önemli hedef olarak seçtik.

Amacımız, Türkiye’de sunulan yüksek kalitede eğitim hizmetlerinin uluslararası camiada hak ettiği yeri alması için çalışmalarda bulunmak ve yükseköğretim sektörü adına çalışmalar yapmak ve faaliyetler düzenlemek.

Haberin Devamı

Hedeflerimiz, Türkiye’de sunulan yükseköğrenim hizmetlerini uluslararası pazarlarda tanınır hale getirmek. Başta bölge ülkeleri olmak üzere, uluslararası eğitim talebini Türkiye’ye yönlendirmek için gerekli alt yapıyı tüm paydaşlarca yüksek düzeyli bir işbirliği içerisinde oluşturmak.

DEİK Eğitim Ekonomisi İş Konseyi bugün Türkiye’de yükseköğretim sektöründe yapılanmış en geniş platformlardan biri olarak faaliyetlerini sürdürüyor.
Türk Yüksek Öğretim sektörü özellikle son yıllarda, başta EEİK’in öncülük ettiği çalışmalar olmak üzere, birçok platformda uluslararası tanınırlığını artırarak, sunduğu yüksek kalitedeki eğitim fırsatlarını tüm dünyaya duyuruyor.
Ülkemiz coğrafi, ekonomik, kültürel ve sosyal olarak sahip olduğu özel konum sebebiyle birçok alanda olduğu gibi uluslararası öğrenci temininde de yoğun çalışmalara başladı.

Son yıllarda hükümetimizin değişen politikaları ve desteği ile yabancı öğrenci sınavı kaldırıldı, kolaylıklar getirildi. Üniversitelerimiz birçok uluslararası işbirliğine imza attı, ülkemizi eğitimde bir cazibe merkezi haline getirmek için ciddi adımlar attılar.

Haberin Devamı

Türkiye’ye gelen uluslararası öğrencilerin çoğu tarihte ortak kültüre sahip olduğumuz ülkelerden geliyor. Ve diğer bir gerçek, 2000’lerin başından bugüne kadar uluslararası öğrenci sayımızda belirgin bir artış maalesef olmadı.

Acilen ülkemizde devlet desteği ve fonu ile oluşturulacak bir eğitim ajansı hayata geçirilmeli ve uluslararası yükseköğretim çalışmalarımıza destek ve öncülük etmeli.

Destek görüyoruz

Bazı olumlu gelişmeleri de yoğun çalışmalarımız neticesinde görmek bizleri memnun ediyor. Örneğin Dışişleri Bakanlığı’mızdan Büyükelçilik yetkililerimizin bölge ülkelerdeki ulusal eğitim sistemi, üniversiteye kabul sistemi, öğrenci sayısı, öğrencilerin temayülleri, ülkenin İK ihtiyaçları gibi konularda bilgi toplaması ve üniversitelerimizle paylaşmasını, vize işlemleri için özel bir statü ve kurallar geliştirilmesi ve öğrencilerin kısa sürede vize alabilmeleri sağlanmasını,

Haberin Devamı

İçişleri Bakanlığı’mız bizlere ikamet başvurularının hızlı sonuçlanması için resmi işlemlerin tüm İlçe Emniyet Müdürlüklerinde yapılacak şekilde düzenlenmesi ve ikamet izinleri için yetkili olan kuruluşlarda dil bilen, donanımlı personelin istihdam edilmesi konusunda destek veriyor. 2013 yılı itibari ile ikamet başvuruları ilçelerden yapılabiliyor.

Turizm ve Kültür Bakanlığımız Turizm sektöründe görüldüğü gibi devlet eliyle eğitim sektörünün de reklam ve tanıtımının yapılması, yurtdışı etkinliklerinde üniversitelerin de katılabileceği pavillionlar hazırlanması ve ICEF, NAFSA gibi fuarlarda Türkiye’nin tanıtımının yapılması konusunda bizlerle ortak çalışmalara başladı.

Haberin Devamı

Artık fuarlara EEIK üyeleri olarak birarada katılıyoruz. Bu da bizim gücümüzü arttırıyor. Ekonomi Bakanlığı Döviz getirici Faaliyet destekleri ile daha fazla yurtdışı tanıtım çalışması yapma fırsatı buluyoruz.

Sayın Bakanımız Zafer Çağlayan Bey’e bu konuda minnettarız. Eğitim sektörümüzü tanıtmak ve yurtdışından öğrenci getirmek için bu destekler bize büyük fayda sağladı. Bugün fuar katılımlarından, yurtdışında düzenlenen konferanslara, basılan broşürlerden internet reklamlarına kadar birçok alanda devletimiz yüzde 60’a varan destekler veriyor. En önemlisi de artık uluslararası öğrenci temini bir ekonomi girdi, döviz kazandırıcı faaliyet olarak kabul ediliyor. Bu bizim için büyük bir mutluluk.

Haberin Devamı

Çalışmalarımız sonucunda her gün daha da fazla sayıda üniversitemiz ‘Study in Turkey’ çatısı altında birleşerek yurtdışına güç birliği ile açılıyor. Bu çatıda hep beraber hareket etmek ve ülkemizin yükseköğretim sektörünü dünyaya hep birlikte, tek koldan tanıtmak mecburiyetindeyiz.

Ben DEİK Eğitim Ekonomisi İş Konseyi olarak tüm üniversitelerimizi ve ilgili tüm paydaşlarımızı, siz değerli dostlarımızı bir kez daha çalışmalarımıza davet ediyorum.

Sizden ricam Uluslararası İlişkiler ofislerinize destek vererek global çalışmalarda aktif yer almanız, çünkü sizlerin desteği ile ancak ülkemizin yüksek öğretim sektörü hakkettiği yere ulaşacak.

Birlikte yaratacağımız sinerji 2014 yılında ülkemizi uluslararası eğitim platformlarında çok daha yukarı seviyelere taşıyacak. Ülkemizin hedeflediğimiz ‘Cazibe Merkezi’ne dönüşmesine hissedilir katkılar sağlayacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!