Üç ergenden ikisi uykusuz

Güncelleme Tarihi:

Üç ergenden ikisi uykusuz
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 18, 2018 01:31

ABD merkezli Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezi’nin (CDC) araştırması, okulların sabah 08.30’dan önce derse başlamasının sağlık açısından uygun olmadığını gösteriyor. Araştırmaya göre, ülkede orta ve lise düzeyinde her altı okuldan beşi sabah ilk derse bundan çok daha önce başlıyor. Liselerdeki her üç öğrenciden ikisiyse günde sekiz saatten daha az uyuyor.

Haberin Devamı

Çocuk ve ergenlerin gelişiminde uykunun önemi biliniyor. ABD merkezli Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezi’nin (CDC) yaptığı bir araştırma, ülkedeki bazı okullarda ilk derse başlama saatlerinin öğrencilerin gelişim sürecine uygun olmadığını ortaya koydu. Buna göre, ortaokul ve lise düzeyinde her altı okuldan beşi ilk dersini sabah 08.30’dan önce yapıyor. Merkezin uyarısına göre, okullar sabah en erken 08.30’da başlamalı. Bundan önce yapılan ilk dersler, çocuk ve ergenlerin gelişimini olumsuz etkiliyor.

EN AZ SEKİZ SAAT UYKU
Merkeze göre, ergenlerin günde en az sekiz saat uyuması gerekiyor. Bundan az olduğunda akademik performans düşüyor, alkol ve uyuşturucuya meyil artıyor, fiziksel egzersizlerden uzaklaşılıyor, kilo alınıyor ve depresif bir hale bürünülüyor. ABD’de liselerde her üç öğrenciden ikisi günde sekiz saatin altında uyuyor. 

Haberin Devamı

SOSYAL MEDYA VE OYUNLAR UYKUSUZ BIRAKIYOR
Prof. Dr. Fuat Özgen (Türk Uyku Tıbbı Derneği Başkanı): ABD’de elde edilen bu sonuçların benzerinin, elimizde bir araştırma olmasa bile Türkiye’de de ortaya çıkacağını söyleyebilirim. Ergenlerde uyku yoksunluğunun arttığını gözlemliyoruz. Bunun en önemli nedeni, sosyal medya ve video oyunları. Bu ortamlara öğrenciler o kadar fazla dalıyor ki, bunlardan kopamıyor, uykusu gelse bile devam ediyor. Bu durumda ergenler uyku yoksunluğu çekiyor. Önerim, uykumuz geldiğinde yatmak ve sabah atalarımızın da dediği gibi güneş üstümüze doğmadan kalkmak. Kaliteli uyku için ergenler günde 8 saat gece uykusu uyumalı. Okula başlama saati ise ülkeden ülkeye değişebiliyor. Güneşin ne zaman doğduğuna dikkat edilmeli.

BELLEK VE BÜYÜMEDE KRİTİK
Prof. Dr. Ahmet Ursavaş (Uyku Derneği Genel Sekreteri): Derin uykuda büyüme hormonu salgılanır. Ayrıca rüyaların görüldüğü REM evresiyse öğrenmede büyük bir rol oynar. Edinilen bilgiler bu dönemde belleğe aktarılır. Bu nedenle çocuk ve ergenler uyku yoksunluğundan kesinlikle kaçınmalı. Yetişkinlikte, kişiden kişiye değişmekle birlikte 5 ile 11 saat arasında normal bir uyku süresinden bahsedilebilir. Ancak ergenlikte sekiz saatin altında kalınmamalı. Uykuya ciddi yaklaşılmalı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!