TYT ne zaman yapılacak, nasıl hesaplanacak? İşte TYT'nin açılımı

Güncelleme Tarihi:

TYT ne zaman yapılacak, nasıl hesaplanacak İşte TYTnin açılımı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 18, 2018 13:01

Erken seçim açıklaması ardından yeni üniversite sisteminin ilk adımı olan TYT'nin (Temel Yeterlilik Testi) tarihi ve detayları yeniden gündeme geldi. Temel Yeterlilik Testi  (TYT), adayların sözel ve sayısal alanlarda sahip olmaları beklenen bilgi, beceri ve yetkinliklerini kapsıyor. Peki TYT ne zaman gerçekleşecek, ilk kez uygulanacak olan Temel Yeterlilik Testi'nin sonucu nasıl hesaplanacak? İşte detaylar!

Haberin Devamı

Üniversite sınav sisteminin değişmesiyle birlikte daha önce uygulanan YGS ve LYS testlerinin yerini TYT VE YKS aldı. İlk kez bu yıl uygulanacak olan TYT (Temel Yeterlilik Testi)hakkında merak edilen pek çok detay var. Peki üniversite sınavının ilk aşaması olan Temel Yeterlilik Testi ne zaman gerçekleşecek? TYT hesaplaması nasıl yapılacak?

Temel Yeterlilik Testi  (TYT), adayların sözel ve sayısal alanlarda sahip olmaları beklenen bilgi, beceri ve yetkinliklerini kapsıyor. TYT’de Türkçe, Sosyal Bilimler, Temel Matematik ve Fen Bilimleri alanları ile ilgili sorular yer alacak. TYT ve eski sistem YGS ile arasındaki en önemli farklılık, TYT’de yer alan Türkçe ve Temel Matematik alanlarındaki soruların sadece Türkçe ve Temel Matematik alanlarındaki bilgiyi değil, yeterliliğe dayalı bir değerlendirmeyi esas alması. TYT’de her aday için sadece bir puan hesaplanacak. Adayların TYT puanının en az 150 ve üzeri olması gerekir. Adaylar, en az 180 ve üzerinde puan aldıklarında, ilgili puan türünde öğrenci kabul eden lisans programlarından tercih yapabilecek. Peki TYT ne zaman gerçekleşecek, hesaplaması nasıl yapılacak?

Haberin Devamı

GÜNCELLENEN ÖSYM SINAV TAKVİMİ

30 Haziran 2018 tarihinde Temel Yeterlilik Testi (TYT), 30 Haziran 2018 tarihinde saat 10:15’te yapılacak. Sınav süresi 135 dakika. Alan Yeterlilik Testi (AYT), 1 Temmuz 2018 tarihinde 10:15’te yapılacak. Sınav süresi: 180 dakika. Yabancı Dil Testi (YDT), 1 Temmuz 2018 tarihinde 15:45’te yapılacak. Sınav süresi 120 dakika olarak önceden açıklandı.

Ham puan (adayın net sayısı) nasıl hesaplanır?

Her adayın, testlere verdiği doğru ve yanlış cevapların sayısı belirlenir, doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak adayın ilgili testten almış olduğu ham puan (adayın net sayısı) bulunur.

TYT, AYT ve YDT’de ağırlıklı puanların hesaplanabilmesi için ne kadar ham puan alınmalıdır?

TYT puanının hesaplanabilmesi için adayların Temel Matematik ve Türkçe testlerinin her birinden en az 0,5 ham puan almış olmaları gerekmektedir. AYT ve YDT’de ağırlıklı puanların hesaplanabilmesi için adayların ilgili testlerin her birinden en az 0,5 ham puan almış olmaları gerekmektedir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!