Türkiye'nin ilk çocuk derneği kuruldu

Güncelleme Tarihi:

Türkiyenin ilk çocuk derneği kuruldu
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 07, 2007 10:19

Dernekler Yasası'nın geçen yıl Kasım ayında yenilenmesinin ardından Türkiye'nin ilk çocuk derneği “Kutup Yıldızı”, İstanbul'da kuruldu.

Haberin Devamı

Dernekler Yasası'nın geçen yıl Kasım ayında yenilenmesinin ardından Türkiye'nin ilk çocuk derneği “Kutup Yıldızı”, İstanbul'da kuruldu.

Yönetim kurulu üyesi Şişli Anadolu lisesi Öğrencisi Hayrettin Aydın (16), AA muhabirine yaptığı açıklamada, derneğin, 15-17 yaş arasındaki 8 Anadolu Lisesi öğrencisi tarafından, çocuklara yönelik projeler oluşturmak için kurulduğunu belirtti.

Aydın, derneğin ilk hedefinin, Doğu Anadolu'da kalabalık sınıflarda okuyan öğrenciler için okul yapılmasını sağlayacak çalışmalara imza atmak olduğunu ifade ederek, “Öğrenci olduğumuz için sorunlarımız konusunda büyüklere göre daha yetkiliyiz. Herkese yol gösterici olmak için adımızı 'Kutup Yıldızı' koyduk. Bu dernekte, işe gönülden sarılacak, zamanını, kendini verebilecek pozitif düşünce üretebilecek çocuklara yer vereceğiz” diye konuştu.

DERNEK SLOGANI: “AKIL YAŞTA DEĞİL, BAŞTADIR”

Aydın, Kutup Yıldızı Derneği'nin “Akıl yaşta değil, baştadır” sloganıyla hareket ettiğini anlatarak, “Derneğe 18 yaşından büyükler üye olamaz” dedi.

Haberin Devamı

Derneğin tüzüğünün hazırlanmasında kendilerine, bir arkadaşlarının ağabeyi olan avukat Erkan Akdemir'in destek verdiğini anlatan Aydın, afiş ve medya tanıtımıyla her okuldan 2 öğrenciyi üye yapacaklarını, böylece derneğin faaliyet alanını genişleteceklerini anlattı.

Aydın, dernek yönetim kurulu üyelerinin çeşitli kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcilerini ziyaret ederek çalışmaları için destek isteyeceğini ve derneğin yıllık aidatının 12 YTL olduğunu bildirdi.
Kutup Yıldızı Derneği'nin toplantılar düzenleyerek neler yapabileceklerine dair projeler oluşturduklarını anlatan Aydın, şunları kaydetti:
“Derneğin Yönetim Kurulu Başkanı, Kabataş Erkek Lisesi 2. sınıf öğrencisi Akif Tuğcu (17), Başkan Yardımcısı Beyoğlu Anadolu Lisesi 2.sınıf öğrencisi Merve Elcil, Dernek Saymanı Sakıp Sabancı Anadolu Lisesi öğrencisi Mehmet Akşahin, Sekreter ise Şişli Anadolu Lisesi öğrencisi Bekir Elibol arkadaşımız. Yönetim kurulu üyeleri de Anadolu Lisesi öğrencilerinden oluşuyor.”

DERNEKLER YASASI

AB'ye uyum çalışmaları kapsamında dernek kurma ve üyelik konusunda serbestlik tanıyan 5253 sayılı yasa geçen yıl Kasım ayında yürürlüğe girmişti. Memurlara belirli şartlar dahilinde dernek kurma hakkı tanıyan kanun, 18 yaşından küçüklere de dernek kurma hakkı getirmişti.

Haberin Devamı

Yasanın 3. maddesinde “15 yaşını bitiren, ayırt etme gücüne sahip küçüklerin yasal temsilcilerinin izni ile çocuk dernekleri kurabilmeleri, 12 yaşından gün almışların da çocuk derneklerine üye olabilecekleri” yer alıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!