Türkiye’de en çok karşılaşılan 5 siber saldırı çeşidi

Güncelleme Tarihi:

Türkiye’de en çok karşılaşılan 5 siber saldırı çeşidi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 10, 2016 11:22

Siber saldırılar son dönemde herkesin gündeminde yer alıyor. İnternet ve veri güvenliğinde küresel çözüm sağlayıcı Trend Micro, Türkiye’de en çok görülen siber saldırı çeşitlerini açıkladı.

Haberin Devamı

Siber saldırganların durmaksızın sürdürdüğü saldırılar, kimi zaman kullanıcıları kimi zaman da şirketler ve devlet kurumlarını hedef alıyor. İnternet ve veri güvenliğinde küresel çözüm sağlayıcı Trend Micro’nun yayınladığı güvenlik raporlarına göre, Türkiye en çok siber saldırıya uğrayan ülkeler arasında son yıllarda hep ilk beşte yer alıyor. Peki, Türkiye en çok hangi siber saldırı çeşitlerine maruz kalıyor? İşte Trend Micro’nun raporuna göre en çok maruz kalınan saldırı çeşitleri:

FİDYE YAZILIMLARI 

Bunu, kullanıcıların dosyalarını ve cihazlarını şifreleyip, tekrar ulaşabilmek için kişileri ücret ödemeye zorlayan bir zararlı yazılım şeklinde tanımlayabiliriz. Genellikle sahte e-postalar ile kullanıcılara yollanan sahte faturalara saklanıyorlar. Kişi ya da kurumların verilerini ve cihazlarını şifreleyerek erişilemez hale getiriyorlar. Kullanıcılar, karşılaştıkları kilit ekranında yönlendirildikleri noktalara ödeme yapmak zorunda bırakılıyor. Trend Micro’nun araştırma birimi TrendLabs’ın verilerine göre, 2015’in ikinci yarısında 4 milyondan fazla fidye yazılımı çeşidi gözlemlendi. 2016’da ise fidye yazılımlarının artacağı düşünülüyor. 

Haberin Devamı

OLTA SALDIRILARI

Phishing yani olta saldırısı, tamamen karşıdaki kişiyi aldatma esasına dayanan bir yöntem. Amaç hedefteki kişinin şifrelerini ve hesaplarını ele geçirmek. Siber saldırganlar bir kurumdan yollanmış gibi hazırladıkları e-postalarla, kullanıcıları sahte sitelere yönlendiriyor. Siteler, genellikle orijinal siteyle çok benzer kullanıcı arayüzüne sahip olduğundan fark anlaşılmıyor. Kullanıcı adı ve şifresi kısmına girilen bilgiler, bilgisayar korsanlarınca çalınıyor. Özellikle banka hesapları ve sosyal medya profillerini ele geçirmek için kullanılıyor.

KREDİ KARTI DOLANDIRICILIKLARI

Siber suçlular, kullanıcılara özellikle herkesin ilgi gösterdiği ürünler için çeşitli kampanya, fırsat ve indirimler içeren sahte e-postalar yolluyor. Bu mailler özellikle sevgililer, anneler ve babalar günü ile yılbaşı gibi birçok kişinin birbirine çoğunlukla online alışveriş yaparak hediye aldığı dönemlerde oldukça yoğunlaşıyor. Bu e-postalardaki bağlantılara tıklayıp sahte sipariş sayfalarından alışverişini yapan kişilerin kredi kartı bilgileri bilgisayar korsanları tarafından çalınıyor.

Haberin Devamı

DDoS SALDIRILARI

Özellikle son dönemde Türkiye’nin gündemini meşgul eden yoğun bir saldırı dalgasında kullanılan DDoS yöntemi aslında basit bir siber saldırı biçimi. DDoS (Distributed Denial of Service Attack) saldırıları genellikle bant genişliğini istilaya uğratarak sistemleri ve sunucuları hizmet veremez hale getiren bir saldırı çeşidi. Yani ağ üzerinde çok yoğun bir trafik yaratarak sistemleri kilitler.

MOBİL TEHDITLER

Mobil cihazların artışıyla iletişim, dolayısıyla veri miktarı sürekli artıyor. Mobil tehditler de giderek daha tehlikeli hale geliyor. Özellikle Android platformundaki güvenlik problemlerinden dolayı birçok zararlı yazılım mobil cihazlara indiriliyor. Akıllı telefon kullanımının oldukça yaygın olduğu Türkiye’de 2015’in üçüncü çeyreğinde kullanıcılar zararlı ve yüksek tehlike içeren mobil uygulamaları tam 160bin 717 kez telefonuna indirdi.  TrendLabs, indirilen bu uygulamalarıniçinde 2 bin 681 virüs keşfetti. Trend Micro’nun verilerine göre 2016’da mobil zararlı yazılımların sayısının 20 milyona çıkacağı öngörülüyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!