Türkçe'nin düşüşü

Güncelleme Tarihi:

Türkçenin düşüşü
Oluşturulma Tarihi: Mart 20, 2015 01:38

180 puanlık LYS barajını geçenlerin sayısı geçen yıla oranla 80-100 bin arasında düştü. Hürriyet için YGS sonuçlarını yorumlayan uzmanlar özellikle Türkçe’deki başarısızlığa dikkat çekti.

Haberin Devamı

Rehberlik uzmanlarının 2015-YGS yorumları şöyle:

Türkçenin düşüşü
42 bin 124 öğrenci sıfır çekti

Celil Vardar (Final Rehberlik Koordinatörü): 42 bin 62 öğrenci sıfır çekti. Bu yıl LYS’ye girmeye hak kazanan adayların oranı yüzde 6 civarında düştü. Geçen sene LYS’ye girenlerin oranı yüzde 73 idi, bu şimdi yüzde 67 oldu. Türkçe’de, ALES ve KPSS tarzı uzun metinli, bir metne bağlı birkaç soru sorulmuş. Metinler uzun olduğu için zaman kaybettirdi. Türkçe’deki başarı oranı düştü. Matematik’te de çok işlemli sorular vardı ve bir dakikada çözülecek sorular değildi. Başarı sırası ve puanlarını düşük bulan adaylar LYS’de alacağı sonuçla, YGS’deki eksiklerini telafi edebilir.

Haberin Devamı

Türkçenin düşüşü
Türkçe’de ortalama 3 net düşüş

Cihan Yeşilyurt (Fen Bilimleri Rehberlik Koordinatörü): Başarı ortalamalarında geçen yıla göre düşüş var. Türkçe ortalaması tüm adaylarda geçen yıl 18 iken bu yıl ortalama 3 net azaldı. 40 soru için bu büyük bir rakam. Türkçe soruları adaylar tarafından zor anlaşıldı. Matemetik testinde de başarı düştü. Bu ortalamalara göre zor bir sınav olduğunu görülüyor. Adaylara Fen testi ise kolay gelmiş ama Türkçe’de netler çok düşmüş.

Türkçenin düşüşü
Net ortalamaları düştü

Salim Ünsal (Kültür Dershaneleri Rehberlik Koordinatörü): Öğrenciler sınavdan sonra Türkçe ve Matematik’te zaman kaybettiklerini söylemişlerdi. Sınav sonuçları da bunu gösterdi. Türkçe’de 40 soruda net ortalaması geçen yıl 19 iken bu yıl 15.9’a düştü. Matematik’te ise bu oran 6.5’ten 5.4’e geriledi. Bunun anlamı daha az netle daha çok puan aldılar. Baraj sayını geçenlerde geçtiğimiz yıla göre kayıp var. Bunun nedeni ortalamaların düşmesiyle 180 puan barajını geçmek için yapılması gereken soruların yüzde 20’lik kısmının daha az aday tarafından yapılması.
160 soruda öğrenciler en çok 30-40 net aralığında yoğunlaştı. Puandan çok sıralama önemli. LYS’lerde adaylar bu sıralamayı avantajları yönünde değiştirebilirler. Çünkü LYS’ye katılan aday sayısı azalacak.

Haberin Devamı

Türkçenin düşüşü
Okul türlerine göre başarı açıklanmadı

Nazik Kösegil (Uğur Dershanesi Rehberlik Koordinatörü): Türkçe’de yüzde 3 oranında düşüş var. Son dört yılın en düşük sınavı. Geçen seneye göre Matematik ortalaması da düşük ama Türkçe kadar değil. 2013 ve geçen seneye göre barajı geçen daha az öğrencinin olduğu görülüyor. Geçen yıl okul başarıları verilirken bu yıl ÖSYM, okul türlerine ve illere göre başarı oranını vermedi. Geçen yılla okul türlerini karşılaştıramayacağız.

Türkçenin düşüşü
Bazı üniversiteleri zorlayabilir

Burak Kılanç (Üniversite Tercih Merkezi Direktörü): Doğru sayılarına bakıldığında Fen Bilimleri’nde başarı geçen seneye göre yükseldi. Matematik, Türkçe ve Sosyal Bilimler’de düştü. 140 barajını aşanların sayısında geçen seneye göre bir değişim yok. Ancak 180 barajında bu sene 80 ila 100 bin arasında bir düşüş var. Bu, kontenjanları doldurma sıkıntısı çeken fakülteleri zorlayabilir.

Türkçenin düşüşü
YGS’de kızlar daha başarılı

Türkçenin düşüşü
YGS sonrası ÖSYM'den çarpıcı açıklama

Türkçenin düşüşü
YGS birincileri anlattı: Nasıl kazandık?

Türkçenin düşüşü
YGS'de 1 milyon 369 bin 147 aday LYS barajını aştı

Türkçenin düşüşü
YGS sorularının tamamı adayların erişimine açıldı

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!