TÜBİTAK’tan üniversiteye destek, öğrenciye burs

Güncelleme Tarihi:

TÜBİTAK’tan üniversiteye destek, öğrenciye burs
Oluşturulma Tarihi: Ocak 12, 2015 09:00

TÜBİTAK üniversitelerimize, bilim insanlarına, araştırmacılara ve üniversite öğrencilerine ciddi destekler veriyor. Bu desteklerle temel amacımız, bilim politikalarını geliştirmek, bilim insanlarını ve çalışmalarını ödüllendirmek, gençlerin bilim insanı olmayı amaç edinmelerini sağlamak.

Haberin Devamı

TÜBİTAK Araştırma Destek Programları Başkanlığı (ARDEB), akademisyenler, özel sektör ve kamuda çalışan araştırmacıların projelerine, yedi farklı araştırma destek programıyla geri ödemesiz destek veriyor.

Bunlardan biri, 1001- Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı. Bu kapsamda, yeni bilgiler üretilmesi, bilimsel yorumların yapılması veya teknolojik problemlerin çözülmesi için bilimsel esaslara uygun olan projeler destekleniyor. Proje başına destek üst limiti 360 bin TL.

TÜBİTAK Bilim İnsanı Destekleme Daire Başkanlığı (BİDEB) da üniversitelerimize ve üniversite mensuplarımıza birçok destek sağlıyor. BİDEB, bilim insanlarının, araştırmacıların yetiştirilmeleri ve geliştirilmeleri için olanaklar sağlamak, bu amaçla ödüller vermek, öğrenim ve öğrenim sonrasında üstün başarısıyla kendini gösteren gençleri izleyerek onların yetişme ve gelişmelerine yardım etmek ve bu amaçla burslar vererek, yarışmalar düzenleyerek, yayınlar yaparak üniversitelere yönelik lisans, lisansüstü ve doktora derecesinde destekler veriyor. Bu kapsamda lisans, lisansüstü, doktora ve doktora sonrası burs programlarımız var.

Haberin Devamı

Teknoloji Ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı (TEYDEB) tarafından da üniversite sanayi işbirliklerinin canlanması, teknolojik iş fikirleri olan girişimcilerin kurduğu başlangıç firmalarının daha hızlı gelişmesine katkı sağlanması hedefleriyle destekler veriliyor. Bu kapsamda ‘Üniversitelerde Girişimcilik Sertifika Programı’ başlığıyla çağrıya çıkıldı. 14 üniversitenin desteklendiği çağrı kapsamında, desteklenen 13 üniversitenin 2014 bahar döneminde açtığı 19 sertifika programında 594 üniversite öğrencisi ve öğretim elemanına girişimcilik eğitimi verildi.

368 projeye destek

Bilim ve Toplum Programları Müdürlüğü’müz tarafından da Doğa Eğitimi ve Bilim Okulları Destekleme Programları yürütülüyor. 2007-2013 yılları arasında 1357 proje alındı, 368’i desteklendi. Projelerin toplam bütçesi, 20 milyon 757 bin 653, 67 TL’ye ulaştı.

Bütün bunlarla birlikte, alternatif enerjilerin kullanımı konusunda farkındalık yaratmak, üniversite öğrencilerinin güncel konularda araştırma yapması ve pratik becerilerini geliştirmesi amacıyla ‘TÜBİTAK Alternatif Enerjili Araç Yarışları’ düzenliyoruz. İlk kez 2005 yılında yapılan yarışlarda, günümüze kadar güneş, hidrojen ve batarya elektrik enerjisiyle çalışan 500’ün üzerinde takıma destek verildi.

Haberin Devamı

TÜBİTAK’ın üniversitelere verdiği en önemli desteklerden birisi de Teknoloji Transfer Ofisleri (TTO) aracılığı gerçekleşiyor. Üniversite-sanayi işbirliğinin gelişimine katkı sağlayacak, teknolojinin ticarileşme sürecini destekleyecek ve akademik araştırmalara lojistik destek sağlayacak bir arayüz olan Teknoloji Transfer Ofislerinin etkinliğinin arttırılması ve yaygınlaştırılması amacıyla kamu kaynakları ile desteklenmesi bir devlet politikası oldu. TÜBİTAK, Teknoloji Transfer Ofisleri Destekleme Programı ile proje esaslı olarak üniversitedeki bilginin ticarileştirilmesine katkı sağlayacak çeşitli faaliyetlerinin desteklenmesi amaçlanıyor.

Bu konuda attığımız en önemli adım Horizon 2020 kapsamında TTO’lara vereceğimiz desteklerden oluşuyor. 2014-2015 döneminde TÜBİTAK olarak 451 milyon euroluk bir destek paketi açıkladık.

Haberin Devamı

Üniversitelerimizin, bilim adamlarımızın, üniversite öğrencilerimizin desteklenmesi bu ülkenin yarınlarına yapılan en ciddi ve en anlamlı yatırımlar olarak çıkıyor karşımıza. TÜBİTAK olarak bu konuda üzerimize düşen görevleri hakkıyla yapma gayreti içerisindeyiz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!