TÜBİTAK bilim, özel ve teşvik ödülleri verildi

Güncelleme Tarihi:

TÜBİTAK bilim, özel ve teşvik ödülleri verildi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 24, 2013 11:23

2012 yılı TÜBİTAK Bilim, Özel, Hizmet ve Teşvik ödülleri ile TÜBİTAK-TWAS Teşvik Ödülüne yönelik değerlendirme çalışmaları sonuçlandı. TÜBİTAK Bilim Kurulu tarafından 2013 yılında 2 Bilim Ödülü, 2 Özel Ödül ve 11 Teşvik Ödülü ile 1 TÜBİTAK-TWAS Teşvik Ödülü verildi.

Haberin Devamı

2013 yılı TÜBİTAK Bilim Ödülü kazanan bilim insanları

Ülkemizde yaptıkları çalışmalarla bilime uluslararası düzeyde katkıda bulunan ve hayattaki bilim insanlarına verilen Bilim Ödülü için 2013 ödül miktarı 50 bin lira, altın plaket ve ödül beratından oluşuyor. Bilim Ödülü sahiplerine ayrıca araştırma desteği de veriliyor.

Mühendislik Bilimleri

Prof. Dr. Alphan Sennaroğlu
Alanı: Fizik ve Elektrik - Elektronik Mühendisliği -
Görev Yeri: Koç Üniversitesi
Araştırma Konuları: Lazer fiziği ve mühendisliği, katıhal ve cam lazerleri, femtosaniye lazer darbe üretimi, doğrusal olmayan optik ve lazer spektroskopisi “Katıhal ve femtosaniye lazerleri alanında, kızılaltı (infrared) bölgesinde çalışan birçok özgün katıhal lazerlerin geliştirilmesi ve bu lazerler ile femtosaniye süreli optik darbe üretimi konusundaki uluslararası düzeyde üstün nitelikli çalışmaları” nedeniyle Bilim Ödülü verildi.

Haberin Devamı

Sağlık Bilimleri

Prof. Dr. Cihan Yurdaydın
Alanı: İç Hastalıkları
Araştırma Konuları: Viral hepatit, karaciğer hastalıklarının ekstrahepatik manifestasyonları (halsizlik, kaşıntı, hepatik ensefelopati)
Görev Yeri: Ankara Üniversitesi
“Karaciğer hastalıklarının ekstrahepatik manifestasyonları ve viral hepatit, özellikle delta hepatit konularındaki uluslararası düzeyde üstün nitelikli çalışmaları” nedeniyle Bilim Ödülü verildi.

2013 yılı TÜBİTAK Özel Ödülü kazanan bilim insanları

Bilim Ödülü eşdeğeri olarak oluşturulan Özel Ödül, yurtdışında yaptığı çalışmalarıyla bilime uluslararası düzeyde katkıda bulunan, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı, hayattaki bilim insanlarına veriliyor. Özel Ödül için 2013 ödül miktarı 50 bin lira, altın plaket ve ödül beratından oluşuyor.

Mühendislik Bilimleri
Prof. Dr. Yük. Müh. Yusuf Altıntaş
Alanı: Makina Mühendisliği
Araştırma Konuları: Talaşlı imalat mekaniği, takım tezgahları dinamiği, çok eksenli tezgah sürücülerinin kontrolü, tırlama dinamiği ve kararlılık analizleri, sanal ortamda talaşlı imalat fiziğinin simülasyonları, sensor destekli akıllı tezgah sistemleri
Görev Yeri: British Columbia Üniversitesi
“Talaşlı imalat alanında mekanik, titreşim ve kontrol konularındaki uluslararası düzeyde üstün nitelikli çalışmaları” nedeniyle Özel Ödül verildi.
Sosyal Bilimler

Haberin Devamı

Prof. Dr. M. Utku Ünver
Alanı: Ekonomi
Araştırma Konuları: Mikroekonomi, oyun kuramı, piyasa tasarımı, mekanizma tasarımı, eşleştirme kuramı
Görev Yeri: Boston Üniversitesi
“Pazar tasarımı alanında merkezi eşleştirme ve böbrek takası konularındaki uluslararası düzeyde üstün nitelikli çalışmaları” nedeniyle Özel Ödül verildi.

2013 yılı TÜBİTAK Teşvik Ödülü kazanan bilim insanları

Teşvik Ödülü ise, ülkemizde yaptığı çalışmalarla bilime gelecekte uluslararası düzeyde önemli katkıda bulunabilecek niteliklere sahip olduğunu kanıtlayan ve ödülün verildiği yılın ilk gününde 40 yaşını geçmemiş hayattaki bilim insanlarına veriliyor. Teşvik Ödülü için 2013 yılı ödül miktarı 20 bin lira, gümüş plaket ve ödül beratından oluşuyor.

Haberin Devamı

Temel Bilimler

Yrd. Doç. Dr. İnanç Adagideli
Alanı: Fizik- Katı Hal Fiziği
Araştırma Konuları: Mezoskopik fizik, spintronik, grafen fiziği, kuantum taşınımda semiklasik ve asimptotik metotlar ve süperiletkenlik.
Görev Yeri: Sabancı Üniversitesi
“Katı hal fiziği alanındaki mezoskopik fizik, spintronik ve grafen fiziği konularındaki uluslararası düzeyde üstün nitelikli çalışmaları” nedeniyle Teşvik Ödülü verildi.

Doç. Dr. Sibel Akar
Alanı: Kimya - Analitik Kimya
Araştırma Konuları: Analitik kimya; adsorpsiyon/biyosorpsiyon; ayırma ve önderiştirme yöntemleri; eser element analizleri; atomik absorpsiyon spektroskopisi; iyon kromatografi ile anyon analizleri
Görev Yeri: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
“Kimya ve çevre alanında biyosorpsiyon ve adsorpsiyon konularındaki uluslararası düzeyde üstün nitelikli çalışmaları” nedeniyle Teşvik Ödülü verildi.

Haberin Devamı

Doç. Dr. Zübeyir Çınkar
Alanı: Matematik
Araştırma Konuları: Aritmetik geometri, çizge teorisi, analitik/cebirsel sayılar teorisi, toeplitz matriksleri
Görev Yeri: Zirve Üniversitesi
“Matematik alanında aritmetik geometri ve metrik çizgelerin değişmezleri konularındaki uluslararası düzeyde üstün nitelikli çalışmaları” nedeniyle Teşvik Ödülü verildi.

Yrd. Doç. Dr. Mustafa Özgür Güler
Alanı: Kimya
Araştırma Konuları: Peptit kimyası, biyomalzemeler, nanomalzemeler, malzeme kimyası
Görev Yeri: Bilkent Üniversitesi
“Kimya, nanoteknoloji ve malzeme bilimi alanlarında biyomalzemeler ve nanomalzemeler konularındaki uluslararası düzeyde üstün nitelikli çalışmaları” nedeniyle Teşvik Ödülü verildi.

Haberin Devamı

Yrd. Doç. Dr. Coşkun Kocabaş
Alanı: Fizik
Araştırma Konuları: Aygıt fiziği, kuantum elektroniği ve nanofotonik
Görev Yeri: Bilkent Üniversitesi
“Nanoelektronik alanında karbon nanotüp ve grafen tabanlı elektronik aygıtlar konularındaki uluslararası düzeyde üstün nitelikli çalışmaları” nedeniyle Teşvik Ödülü verildi.
Mühendislik Bilimleri

Doç. Dr. Selçuk Aktürk
Alanı: Fizik Mühendisliği
Araştırma Konuları: Optik ve fotonik
Görev Yeri: İstanbul Teknik Üniversitesi
“Optik ve lazerler alanında lazer ışığının uzayda ve zamanda kontrolü ve uygulamaları konusundaki uluslararası düzeyde üstün nitelikli çalışmaları” nedeniyle Teşvik Ödülü verildi.

Yrd. Doç. Dr. Seda Keskin Avcı
Alanı: Kimya Mühendisliği
Araştırma Konuları: Nano-gözenekli malzemelerin enerji uygulamaları için modellenmesi, kristal/polimer/kompozit membranların moleküler düzeyde simülasyonları, gazların gözeneklerde tutunma ve difüzyonunun teorik hesapları, kritik ötesi akışkanlar ve iyonik sıvılar
Görev Yeri: Koç Üniversitesi
“Yeni nesil nano-gözenekli malzemelerin enerji uygulamalarındaki potansiyellerinin atomik düzeydeki hesaplamalarla belirlenmesi konusundaki uluslararası düzeyde üstün nitelikli çalışmaları” nedeniyle Teşvik Ödülü verildi.

Doç. Dr. Haluk Külah
Alanı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği
Araştırma Konuları: Mikroelektronik, mikrosistemler, MEMS
Görev Yeri: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
“Mikrosistemler ve MEMS alanında ‘Mikro-Ölçekli Enerji Hasadı (Energy Harvesting)’, ‘Mikro-Akışkan Sistemler ve BiyoMEMS’ ve ‘Mikro-g Hassasiyetli İvmeölçerler’ konularındaki uluslararası düzeyde üstün nitelikli çalışmaları” nedeniyle Teşvik Ödülü verildi.

Yrd. Doç. Dr. İbrahim Burç Mısırlıoğlu
Alanı: Malzeme Bilimi
Araştırma Konuları: İnce filmler, yüksek dielektrik sabitine sahip tek ve çoklu katmanlı oksit filmler, ferroelektrik malzemeler ve bunların yarıiletken özellikleri, faz geçişlerinin termodinamik analizi, malzemelerde yapısal hatalar ve bunların fiziksel özelliklere etkileri
Görev Yeri: Sabancı Üniversitesi
“Ferroelektrik tabakalı yapılar ve ince filmler alanında sürekli ortam limiti benzetim ve deneysel yaklaşımlar konusundaki uluslararası düzeyde üstün nitelikli çalışmaları” nedeniyle Teşvik Ödülü verildi.

Sağlık Bilimleri

Prof. Dr. Münire Erman Akar
Alanı: Kadın Hastalıkları ve Doğum
Araştırma Konuları: Mulleryan anomaliler ve uterus kaynaklı infertilitede minimal invaziv tedavi yöntemleri, meme kanserinde ovulasyon induksiyonu ve fertilite prezervasyon teknikleri, ektopik gebeliklerde konservatif ve minimal invaziv tedavi
Görev Yeri: Akdeniz Üniversitesi
“Dünyada multipl organ donoründen yapılan ilk rahim naklinin gerçekleştirilmesi ve tekniğinin tanımlanması, infertilite ve kanser hastalarında güvenli ovulasyon induksiyonu konularındaki uluslararası düzeyde üstün nitelikli çalışmaları” nedeniyle Teşvik Ödülü verildi.

Doç. Dr. Zekai Halıcı
Alanı: Tıbbi Farmakoloji
Araştırma Konuları: Enflamasyon ve hastalıklarla ilişkisi, sepsis ve sepsis fizyopatlolojisi, gastrik ülser oluşma mekanizması ve önlenmesi, Bor madeninin sağlık alanında kullanımı, İskemi Reperfüzyon hasarının önlenmesi, diyabet komplikasyonları, osteoporozun önlenmesi, oksidatif stres.
Görev Yeri: Atatürk Üniversitesi
“Farmakoloji alanında inflamasyon, oksidatif stres, sepsis, gastrik ülser, miyokart enfaktüsü İskemi reperfüzyon hasarı, diyabet komplikasyonları ve osteoporoz gibi durumların fizyopatolojisi ve farmakolojik tedavisi konularındaki uluslararası düzeyde üstün nitelikli çalışmaları” nedeniyle Teşvik Ödülü verildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!