Tink Okulları kurucusu Zeynep Dereli: Eğitim de şeffaflaşmalı

Güncelleme Tarihi:

Tink Okulları kurucusu Zeynep Dereli: Eğitim de şeffaflaşmalı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 12, 2018 09:50

Uzun yıllar yurtdışında eğitim görüp, kariyerine orada başlayan ve eğitim sektörüne farklı bir alandan giriş yapan Zeynep Dereli, ülkemizin ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak teknoloji okuryazarları ve geleceğin sosyal etki yaratacak teknoloji girişimcilerini yetiştirmek amacıyla Türkiye’nin ilk ve tek odağı insan olan Teknoloji ve İnsan Kolejleri’ni (Tink) kurdu. Dereli, bir yandan Türkiye’deki eğitim dünyasını tanımaya çalışıyor, bir yandan da eğitimle dijitalleşmeyi birleştirerek farklı projelere imza atıyor. Dereli, eğitimde en önemli sıkıntılardan birinin şeffaflık ve kurumsallaşma olduğunu belirterek, “Eğitimde bireye verilen değeri ticarileştirmeden kurumsallaşmalı. Eğitimde en önemli sorunlardan biri de şeffaflaşma, bu yok” diyor.

Haberin Devamı

Zeynep Dereli ile kurduğu okulu ve eğitim dünyasını konuştuk:

Tink Okulları kurucusu Zeynep Dereli: Eğitim de şeffaflaşmalı
- En başarılı olduğunuz alan nedir?
İş alanındaki en büyük başarım pes etmemem ve kararlı bir şekilde içinde yaşadığım toplumu pozitif yönde değiştirme hedefime yürümem. Yaptığım her işin sosyal etkisi olmasını ve özellikle topraklarında yetiştiğim değerli ülkemin gelişimine katkısı olmasını istiyorum. Eğitimi 21. yüzyıla uyarlamak ve teknoloji ile harmanlayarak dünyaya örnek bir model oluşturma yolunda çok değerli ekibimizle birlikte hızla ilerliyoruz. İnovasyon ve insana değer benim için en önemli konular.

- Eğitim maceranız nasıl başladı?
Ailemizin eğitim vakfı ve annemin İngilizce öğretmeni olması beni eğitim sektörü ile erken yaşta tanıştırdı. Öğretmen çocuğu olunca eğitimin önemini bilerek yetişiyor insan. Annem çok gayret ederek benim ve kız kardeşimin eğitimimizi başarı ile tamamlamamızda yol gösterici oldu. Aldığım bu kuvvetli temel eğitim yurtdışında okuma ve sonrasında çalışma imkanı sağladı. Yirmi senelik kurumsal hayat deneyimimde çalıştığım kurumlarda genel müdürlük seviyesine kadar yükseldim ve dünyanın birçok ülkesinde farklı projelerde çalıştım. Son beş senede ise dijitalleşme ile gelişen ve hızla değişen iş yapış şekillerini incelemeye başladım. Dünyanın en büyük on ekonomisine sahip ülkelerin eğitim politikalarını yerinde inceledim. Eğitimde gerekli reformun yapılmadığını fark ettiğim için ülkeme dönerek Tink’i kurdum.

Haberin Devamı

- Kariyerinizde hiç mi hayal kırıklığı yaşamadınız?
Birçok hayal kırıklığı yaşadım. Zaten hayatta hayal kırıklığı yaşamayan yok. Önemli olan bu hayal kırıklıklarının ana sebebini dürüstçe ortaya koymak ve düzelterek yola devam etmek. Tüm gençlere de pes etmemelerini, hatalarından öğrenerek yola devam etmelerini öneririm.

- Başka çalışmalarınız var mı?
Eğitim o kadar önemli bir konu ki sadece Tink ile ilgili çalışıyorum. Ancak Tink altında yeni nesil öğretmen akademisi, dijital okul yönetim platformu, teknoloji girişimcileri için özel müfredat gibi konulara odaklanıyorum.

Haberin Devamı

Tink Okulları kurucusu Zeynep Dereli: Eğitim de şeffaflaşmalı

ŞEFFAFLIK YOK

Eğitimin en önemli sıkıntısı 21. yüzyıla uyum ve eğitim çıktısı konusunda şeffaflık. Güncel ve hesap verilebilir bir sistem yaratılmalı. Hayatta başarılı olacak gençler yetiştirirken doğru ölçme değerlendirme kriterleri belirlenmeli. Eğitimde en önemli sorunlardan biri de şeffaflıkta eksiklik. Biz özel bir eğitim kurumu olarak öğrencimizi nasıl yetiştiriyoruz? 21. yüzyıla nasıl hazırlıyoruz? Bu sorulara cevap vermeliyiz. Tink- Teknoloji ve İnsan Kolejleri’nde her şey e-öğrenme platformu üzerinden takip ediliyor. Öğrencinin eksiğini ve başarısını hem kendisi, hem ailesi hem de öğretmenleri tüm açıklığı ve doğruluğu ile takip edebiliyor. Gelecek planını ona göre hazırlıyor. Bu şekilde öğrenciye vaadler vermek yerine öğrencinin yol planını doğru bir şekilde oluşturuyoruz.

Haberin Devamı

KURUMLAR BİRBİRİNİ DESTEKLEMELİ
Teknoloji bakış açısı ile eğitim sisteminin yenilenmeye ihtiyacı var. Hatta belki temelden, yeniden düşünülmeli ve düzenlenmeli. Sınıf düzeni tekrar düşünülmeli. Öğretmenlerimizin eğitim ve kişisel gelişimi en önemli konu. Gelecek nesillerimizi yetiştiren öğretmenlerimizi mentor olarak konumlayarak, hayat boyu öğrenme yolunda desteklemeliyiz. Eğitim bir ekosistem içinde başarılı oluyor. Dolayısı ile toplumsal kalkınma için kurumlar birbirini desteklemeli. Ülkemizin önde gelen kurumları, İnovasyon ve AR-GE merkezleri, Teknoloji Transfer Ofisleri üniversite öncesi eğitime de destek vermeli. Doğru bir ekosistem kurulursa sistemin parçaları birbirinden beslenerek çarpan etkisi ile büyür.

Haberin Devamı

İNGİLİZCE ÖĞRENİN, DÜNYAYI DOLAŞIN
Geleceğimizi öğretmenlerimize teslim ediyoruz. Dolayısı ile öğretmenlik mesleği kadar önemli başka bir meslek olamaz. Ancak ne yazık ki öğretmenlerimize gerektiği kadar önem vermiyor, onların kişisel gelişimini yeterince desteklemiyoruz. Öğretmenlerimizin İngilizce öğrenmesi ve teknolojiyi iyi kullanabilmeleri onların kariyerlerini çok olumlu yönde etkileyecektir. Değişim programları ile dünyanın farklı yerlerine giderek oralardaki uygulamaları takip etmek, farklı kültürleri tanımak da çok faydalı olacaktır. Biz kurum sahipleri öğretmenlerimizin gelişimini desteklemek zorundayız.

EĞİTİM ÇOK DEĞİŞECEK
Önümüzde ki 10 sene eğitimde birçok değişikliği beraberinde getirecek. Teknoloji okuryazarlığı, okuma yazma kadar önem kazanacak. Öğretmenler mentorluk eğitimi alacak ve sınıf içinde öğrencilerine yol gösterici konuma geçecek. Ne kadar bilgi sahibi olduğun değil, bilgi ile ne yaptığın önem kazanacak. Proje tabanlı eğitim eski model kalacak. Girişimci bakış açılı eğitim ön plana çıkacak. Verilen probleme çözüm bulan değil, yaşadığı toplumu tanıyan, empati kuran, problemi tespit edebilen, buna çözüm üretebilen gençler yetiştirilecek. Biz Tink’te bunun öncülüğünü yapıyoruz.

Haberin Devamı

Tink Okulları kurucusu Zeynep Dereli: Eğitim de şeffaflaşmalı

KİMDİR?
İstanbul’daki Dundas&Ünlü Menkul Kıymetler’de Birleşme ve Satın Alma bölümünde çalışan Zeynep Dereli, bu görevi sonrasında Londra’da Shell Trading and Shipping firmasında Risk analizi, Araştırma ve Mevzuat Uyum takımlarında yer aldı. Türkiye’ye döndükten sonra Shell Türkiye’de Finansal Analizci ve Tedarik Analizcisi olarak çalıştı. Kariyerinin ikinci bölümüne ise ülkemiz ekonomisinin kalkınmasına destek veren değişik kuruluşlarda görevler üstlenerek devam etti. Bunlardan ilki Atlantik Konseyi Karadeniz Enerji ve Ekonomik Forumu’nun direktörlüğüydü. Ayrıca bir dönem SKY Türk ve CNBC-E kanallarında siyaset gündemine ilişkin haftalık “Liderler ve Kararlar” programını hazırlayıp sundu. Düşünce kuruluşlarından Türk Politika Forumu’nun Genel Koordinatörlüğü’nü yürüttü. GLOW İletişim firmasının ve APCO Türkiye’nin kuruculuğunu ve CEO’luğunu üstlendi. DRUM (Dialogue, Respect and Understanding through Music) isimli sosyal sorumluluk projesini hayata geçirdi. Lise öğrenimini Üsküdar Amerikan Lisesi’nde tamamlayan Zeynep Dereli, Londra’daki SOAS Üniversitesi’nde Kalkınma Ekonomileri alanında yüksek lisans yaptı, Princeton Üniversitesi’nden mühendislik ve Orta Doğu Araştırmaları Sertifikasıyla mezun oldu. Zeynep Dereli’nin katıldığı diğer sosyal sorumluluk projeleri arasında yönetim kurulunda olduğu Türk İngiliz Ticaret Odası, TÜBİSAD ve Digit4Turkey ile kurucularından olduğu Endeavour bulunuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!