Terörü çocuklara nasıl anlatmalıyız?

Güncelleme Tarihi:

Terörü çocuklara nasıl anlatmalıyız
Oluşturulma Tarihi: Aralık 20, 2016 16:37

Son günlerde yaşanan şiddet olaylarıyla ilgili ailelere uyarılarda bulunan uzmanlara göre, 5 yaşından itibaren onlarla şiddet olayları ve nedenleri konuşulabilir. Bu hem onları doğru bilgilendirmek, hem de sorularına yanıt vermek açısından önemli. Ancak bu ortamda onların kendilerini güvende hissetmeleri için rutin hayatın devam etmesi gerekiyor. Yani çocukların okula gitmesi, oyun oynayıp kitap okumasının sağlanması lazım.

Haberin Devamı

Son günlerde yaşanan terör eylemleri nedeniyle, ülke olarak zor günler yaşıyoruz. Çocuklar da bu olaylardan, yetişkinler kadar olumsuz etkileniyor. Yaş özelliği, aile ortamı ve çevresel faktörler çocukların yaşananlardan farklı şekillerde etkilenmelerine sebep oluyor. Uzmanlara göre, her konuda olduğu gibi bu konuda da çocuklar büyüklerini örnek alıyorlar. Kaygılı günlerin yaşandığı bu zamanlarda çocukları göz ardı etmemek gerekiyor. Peki onların ruh sağlığını şiddetin etkilerinden nasıl koruyabiliriz? Bu konuda MEF Okulları Rehberlik servisinin ailelere bazı önerileri var:

- Toplumu etkileyen olaylarda anne babalar, alarm durumuna geçerek doğal bir içgüdüyle çocuklarını olaylardan izole ederler. Bu doğal bir tepki. Ancak, çocuklara ilk ağızdan bilgi vermek, hem doğru öğrenmesi, hem de sorularına yanıt verebilme açısından çok önemli.

Haberin Devamı

- Herhangi bir olumsuz haberi çocuğun yanında aldığımızda sakinliğimizi korumaya özen göstermeliyiz. Onlar iyi gözlemcidirler ve bizi referans alırlar. Eğer çocuk sizin üzgün ve endişeli olduğunuzu fark ederse, şu anda haberlere çok üzüldüğünüzü ama yakında iyi olacağınızı söyleyebilirsiniz.

- Çocukları son günlerde yaşanan olaylarla ilgili doğru bilgilendirmeliyiz. Tabi ki basit ve anlayabilecekleri bir dille... Çocukların çevrelerinde olup biteni anlamaları gerekiyor. Çünkü bir şeylerin ters gittiğini hissettiklerinde kimsenin bu konuda konuşmaması, çocuklarda daha olumsuz etki bırakır.

- Çocuklar bizimle aynı dünyada yaşıyor. Onları, olaylardan soyutlayamayız. Ancak bir filtre olmalı. Aile içi konuşmalarımızdan, televizyon, gazete ve internet gibi iletişim araçlarından gelen bilgi ve olumsuz görüntülerden çocukları korumalıyız.

- Olayları sorgulamaya ve algılamaya başladıkları için, 5 yaşından itibaren çocuklarla şiddet olayları ve nedenleri konuşulabilir.

- Çocuklarımızın bize sorduğu sorulara vereceğimiz cevaplar onun yaşlarının düzeyine uygun olmalıdır. Gereğinden fazla bilgi vermek daha da endişelenmelerine sebep olabilir.

- Kullandığımız dil sade ve açık olmalı.

Haberin Devamı

- Çocuğun sorduğu her soruya yanıt veremeyebiliriz. Cevap veremediğimiz sorulara da “bilmiyorum” denilmeli.

- Aileyle birlikte zaman geçirmeye özen gösterilmeli. Akşam yemeklerinde birlikte olmaya ve paylaşımları artırmaya çalışın. Bu aileniz için rahatlatıcı ve güven verici olur ve güven duygusu beraberinde iyimserliği de getirir.

- Çocuğu dinleyin ve duygularına kulak verin. Beraber olunan zamanlarda duygu ve düşünce paylaşımları yapılmalı.

- Barıştan, şefkatten, iyilikten, umuttan konuşun.

- İyiliğe olan inançlarını ayakta tutmak için iyilik yapın ve anılarınızı paylaşın.

- Unutulmayın ki; çocukların kendilerini güvende hissetmelerinin en önemli yolu rutinleri sürdürmektir. Dünyada olaylar olur ama yine de çocuklar okula gider, yemeklerini yer, oyun oynar, kitap okurlar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!