Tercihinizi iyi yapın

Güncelleme Tarihi:

Tercihinizi iyi yapın
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 20, 2007 00:00

Ne kadar yüksek puan alırsanız alın, iyi bir liseye yerleşmenin tek yolu, doğru ve bilinçli tercihten geçiyor. Gideceğiniz lise, gelecekte kapısını aralayacağınız üniversiteyi belirlediği için çok dikkatli olmak gerekiyor. Geçmiş yıllarda iyi puan aldığı halde, tercihini iyi yapmayıp açıkta kalan adayların olduğunu unutmamalı.

Haberin Devamı

SINAV SONUCUNUZU ÖĞRENMEK İÇİN TIKLAYIN

SONUÇLARIN AÇIKLANMA VİDEO'SU İÇİN TIKLAYIN

İŞTE OKS BİRİNCİLERİ

DÜN açıklanan puanların ardından her aday, gönlünde yatan okula aldığı puanla girip giremeyeceğinin endişesini taşıyor. Uzmanlar, OKS-TM puan türü ile öğrenci alan (Anadolu, Anadolu Öğretmen, Sosyal Bilimler) liselerde bu yıl puanların geçen yıla oranla 7-14 puan arasında yükseleceği düşüncesinde. Yükselme üst puan gruplarında daha az, alt puan gruplarında daha fazla olacak. Örneğin; İstanbul Galatarasay Lisesi’ne 2006 OKS ile 471 OKS-TM puanı ile girilebilirken bu yıl aynı okula ancak 478 ve üstündeki OKS-TM puanı olanlar girebilecek. Aynı şekilde İstanbul Lisesi’ne 2006 OKS’de 463 OKS-TM ile girilmişken bu yıl 471 OKS-TM puanı ile kayıt yapılacak. İstanbul’un en düşük puanlı okullarından Selimpaşa Atatürk Anadolu Lisesi’ne geçen yıl adaylar 335 OKS-TM puanı ile kaydını yaptırabilirken, bu yıl aynı okula 348 OKS-TM ile girilebilecek.

OKS-TM puanı ile öğrenci alan Fen liselerinde ise 5-10 puanlık yükselme gözlenecek. Örneğin, Ankara, İstanbul, İzmir Fen Liselerinde geçen yıla göre 5 puanlık bir yükselme olacakken, 2006 OKS’de en düşük puanla öğrenci alan Şırnak Cizre Fen Lisesinde 10 puanlık bir yükselme olacağını tahmin ediliyor.

HÜRRİYET.COM.TR HİZMETİNİZDE

Öte yandan, tercihlerinizi yarından itibaren (11 Temmuz’dan )www.hurriyet.com.tr tercih robotundan yapabilirsiniz. Final Dershanesi işbirliği ile hazırladığımız tercih robotu, en doğru tercih listesini oluşturmanızı sağlayacak. Bunun için, tercih robotu butonunu tıklayıp, TC kimlik numaranızı girmeniz gerekiyor. Tercih robotuna girdiğinizde ekranın üst sırasında OKS-TM ve OKS-MF puanlarınızı görebilirsiniz. Tercih robotunda Fen, Anadolu, Anadolu Öğretmen ve Sosyal Bilimler Liseleri’ne (akademik liselere) yer verildi. Farklı illerden tercih yapacaksanız "Türkiye", sadece bulunduğunuz ilden tercih yapacaksanız "Bulunduğunuz il" bölümünü tıklayın. Yaptığınız seçime göre robot size bir tercih bölgesi gösterecek. Ve Türkiye sıranıza denk gelen bölgeyi koyu kırmızı ile, çıkabileceğiniz üst ve inmeniz gereken alt sınırı da pembe ile göreceksiniz. Kırmızı bölge kazanma ihtimalinizin en çok olduğu ve en az beş okul seçmeniz gereken bölgedir. 10-15’nci tercihlerinizi bu bölgeden seçebilirsiniz. 1-9’ncu tercihlerinizi üstteki pembe bölgeden, 16-20’nci tercihlerinizi kendinizi garantiye alabilmek için alt bölgeden seçin.

SÜRECEK

Yaptığınız tercihten pişman olmamak için!

Tercihte bulunacağınız okulun eğitim diline, ulaşımına, fiziki durum ve semtine,

çok öğrencisi olup olmadığına bakın.

Dikkat! Yanlış tercih kurbanı olmayın

20 tercih hakkınızın ilk 10’unu en çok istediğiniz okullara, 11-15 aralığını girme ihtimalinizin en yüksek olduğu okullara, son 5’ini garanti için kullanın.

Bu yıl ilk defa tek tercih listesi uygulanacak. Tüm tercihleriniz yüksek puanlı okullardan olursa açıkta kalabilirsiniz.

Seçtiğiniz 20 okulu en çok istediğiniz 1’den 20’ye kadar sıralayın. İlk sıraya yazdığınız okul en çok istediğiniz, son sıraya yazdığınız okul en az istediğiniz olmalı.

Oluşturduğunuz tercih listesi onaylandıktan sonra değiştirme hakkınız yok. Örneğin, tercih listenizin birinci sırasındaki okula yerleştirildiniz. Ama siz vazgeçip, ikinci sıradaki okula gitmek istiyorsunuz. Puanınız yetse de kayıt yaptıramazsınız.

Bu yıl öğrenciler internet aracılığı ile bireysel tercih yapabilecek. Ancak, tercihinin geçerli olması için öğrenim gördüğü okulun müdürlüğü tarafından onaylanması gerekiyor.

Onaylı çıktıyı aldıktan sonra sistem hiçbir değişikliğe izin vermiyor.

SORU-CEVAP

20 tercih hakkımızın tamamını doldurmak zorunda mıyız?

- Kendinizi garantiye almak için 20 tercih hakkınızı da doldurmanız gerekmez, 10-12 tercih de yapabilirsiniz. Tercih listenize aldığınız okulların 2006 OKS sıralamasından daha iyi bir sıralamaya sahip olmanız gerekir.

Örneğin; Türkiye genelinde 15.000’e giren bir öğrencinin İstanbul’da girebileceği okul Yeşilköy Anadolu Lisesi’dir. (2006 OKS’de bu okula 1. yerleştirme sonunda 14.781. öğrenci girebilmiştir. Ancak öğrencilerin bu yıl yapacağı tercihler sıralamayı değiştirebileceğinden öğrencinin kendisini garantiye alabilmesi için tercih listesine 2006 OKS’ye göre Türkiye sıralamasında ilk 23.000 içinden öğrenci alan okullara da yer vermek gerekiyor.

Isparta en şanslı, Bingöl en şanssız il

Sınav sonuçlarına bakıldığında hangi ilden sınava kaç kişinin girdiği ve bu öğrencilerin illerindeki Anadolu liselerine yerleşebilme şansı araştırıldığında o illerdeki adayların yerleşme şansı ortaya çıkıyor. Örneğin İstanbul’dan sınava giren 145 bin 990 adaydan 12 bin 82’sinin Anadolu, fen ve anadolu öğretmen ve sosyal bilimler liselerinden birine girme şansı var. İstanbul’dan sınava giren öğrencilerin sadece 8.28’i iyi bir liseye yerleşebiliyor. Ancak, Isparta’dan sınava giren 4 bin 692 öğrencinin 1566’sının yani yüzde 33.8’i istediği bir liseye gidebiliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!