Tercih listesi nasıl hazırlanır

Güncelleme Tarihi:

Tercih listesi nasıl hazırlanır
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 20, 2007 00:00

Fen, Anadolu, Sosyal Bilimler, Anadolu Öğretmen Liseleri ile Anadolu Teknik ve Meslek Liseleri’ne öğrenci yerleştirmek amacıyla düzenlenen Ortaöğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı (OKS) sonuçları bugün açıklandı.

Ancak puanınınız ne kadar iyi olursa olsun, iyi bir okula yerleşmenin yolu, doğru tercih yapmaktan geçiyor. Hürriyet ve Final Dershaneleri’nin işbirliğiyle hazırlanan bu yazı dizisinde iyi bir Anadolu, fen veya özel okula yerleşmek için gereken ipuçlarını veriyoruz. Anadolu liseleri ile fen liselerinin listelerini ve kontenjanlarını vereceğiz. Adaylar, 11 Temmuz’dan itibaren www.hurriyet.com.tr adresinden tercih robotunu tıklayarak yerleşebileceği okulları görebilecek. Tercih listesini oluşturmak için beş gün boyunca gelen soruları uzmanlar yanıtlayacak.

Önce şunu belirtmekte yarar var: Bir okula tercih listesinde yer verebilmek için, o okulun geçen yılki puanına değil, en son Türkiye’nin kaçıncı öğrencisini aldığına bakmak gerekiyor. Unutmayın, OKS bir sıralama sınavı. Yani OKS ile öğrenci alan bir okula yerleşebilmek için, elde ettiğiniz puan kadar Türkiye sıranız da önemli. Örneğin, 2006 OKS’de İstanbul Galatasaray Lisesi’ne giren öğrencinin puanı 471.097, Türkiye sırası 455. Bu yıl OKS’de Galatasaray Lisesi’ne girebilecek öğrencinin de sıralamada ilk 450 içinde olması gerekiyor.

Final Dershaneleri Eğitim Koordinatörü Hatice Yılmaz, doğru tercih için şu ipuçlarını veriyor:

2007 OKS kılavuzunda tercih sistemine dahil olan okul grupları tablolar halinde veriliyor. (Tablo-1 Fen ve Sosyal Bilimler Liseleri, Tablo-2 Anadolu Liseleri vb.) Bu tabloları inceleyerek, istediğiniz okulları belirleyin ve liste oluşturun. Listenizde 30-40 veya daha fazla okul olabilir.

Bu okullara 2006 OKS’de Türkiye genelinde kaçıncı öğrencinin girebildiğini görmek için www.OKS2007.meb.gov.tr’ye girin. Arşiv butonunu tıklayın. 2006 OKS istatistikleri içinde il koduna göre her ilde OKS ile öğrenci alan tüm okullara yerleşen en son öğrencinin genel başarı sırasını göreceksiniz (L sütunu). Seçtiğiniz okulların karşısına 2006 OKS’de en son giren öğrencinin sırasını yazın (Sisteme yeni girmiş olan okulların karşısına ’yeni’ yazın).

Oluşturduğunuz listeyi, Türkiye sırası en üstlerde yer alanlardan en aza doğru sıralayın.

Toplam 20 tercih hakkınızdan ilk 10 okulu kendi Türkiye sıralamanızın üstündeki okullardan, 11-15’nci tercihlerinizi kendi Türkiye sıralamanıza uygun ve girme şansınızın en yüksek olduğu okullardan seçin. 16-20’nci tercihlerinizi kendinizi garantiye almak amacıyla, kendi Türkiye sıralamanızdan düşük okullara ayırın (Sisteme yeni giren okulları, bulunduğu semtteki diğer okulların biraz daha altındaki bir sıraya yerleştirebilirsiniz).

Listenizi son bir defa gözden geçirin. Gerekirse seçtiğiniz okulları bir kere de gezip, görerek son şeklini verin.

EN ÇOK SORULAN SORULAR

SORU Bir okula yerleştirme yapılırken iki adayın puanı eşitse kim önce tercih ediliyor?

CEVAP OKS-TM puan türü ile öğrenci alan okullarda, puanı eşit olan iki öğrenci arasında şöyle tercih yapılıyor: Önce Türkçe neti yüksek olan adaya, bu puan da eşitse matematik neti yüksek olan adaya, bu puan da eşitse Fen Bilgisi neti yüksek olan adaya, bu puan da eşitse Sosyal Bilgiler neti yüksek olan adaya öncelik veriliyor. Tüm puanlar eşitse, tercihi önce olan adaya, tercih sırası da eşit ise yaşı küçük olan adaya öncelik veriliyor. OKS-MF puan türü ile öğrenci alan okullarda ise Matematik-Fen Bilgisi-Türkçe ve Sosyal Bilgiler sıralaması önceliğine dikkat ediliyor. Tüm veriler eşitse, tercih sırasına, o da eşitse yaşı küçük olana öncelik verilir.

SORU OKS ile öğrenci alan okulların kontenjanlarında neden açıklar oluşuyor?

CEVAP OKS ile öğrenci alan okullar dışında, özel okullar sınavı ve yetenek sınavı ile öğrenci alan okullar da bulunuyor. OKS’ye giren öğrenciler aynı zamanda bu sınavlara da girmiş kabul ediliyor, puanları farklı hesap ediliyor. Bu öğrenciler tercih bildiriminde bulunsalar bile, daha sonra tercihlerini diğer okullardan yana kullanabiliyor. Böylece OKS ile öğrenci alan okullarda açıklar oluşuyor.

Sorularınız için: www.hurriyet.com.tr

Sonuçlar bugün

OKS sonuçları bugün saat 10.00’da Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik tarafından açıklanacak. Sınav sonuçları Milli Eğitim Bakanlığı’nın http://meb.gov.tr  internet adresinden duyurulacak. Tercih işlemleri, Milli Eğitim Bakanlığı’nın http://oks2007.meb.gov.tr  veya http://www.meb.gov.tr  adresli internet sitesinden yapılabilecek. Tercihler, 11-20 Temmuz günleri arasında gerçekleştirilecek.

2007 OKS Tercih ve Yerleştirme Takvimi

9 Temmuz: Puan sonucunun ilanı

11-20 Temmuz: Tercih bildirimlerinin yapılması

27 Temmuz: Birinci yerleştirme sonuçlarının ilanı

30 Temmuz-6 Ağustos: Kayıt

8 Ağustos: Boş kontenjan ilanı

9-14 Ağustos: İkinci yerleştirme başvurularının yapılması

20 Ağustos: İkinci yerleştirme sonuçlarının ilanı

21-25 Ağustos: Kayıt

OKS ile öğrenci alan lise ve meslek liseleri

Liseler grubu: Fen Liseleri, Sosyal Bilimler Liseleri, Anadolu Liseleri, Anadolu Öğretmen Liseleri

Meslek liseleri grubu: Anadolu Teknik Liseleri, Anadolu Meslek Liseleri, Anadolu Sağlık Meslek Liseleri, Sağlık Meslek Liseleri, Adalet Meslek Liseleri, Anadolu Tarım ve Tarım Meslek Liseleri, Anadolu Tapu ve Kadastro Meslek Liseleri, Anadolu İmam Hatip Liseleri

SÜRECEK
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!