TEOG soruları yola çıkıyor

Güncelleme Tarihi:

TEOG soruları yola çıkıyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 21, 2016 09:00

Milli Eğitim Bakanlığı Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürü Doç. Dr. Bayram Çetin, konuk olduğu televizyon programında TEOG’a dair merak edilenleri yanıtladı. Çetin, TEOG sorularının bugünden itibaren dağıtımına başlanacağını belirtti.

Haberin Devamı

Milli Eğitim Bakanlığı Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürü Doç. Dr. Bayram Çetin, TRT Okul’da ‘Günlük Hayat’ programına konuk oldu. Çetin, 27-28 Nisan'da yapılacak TEOG’a dair merak edilen soruları yanıtladı. TEOG sorularının baskılarının tamamlandığını belirten Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürü, bugünden itibaren soruların dağıtımına başlanacağını söyledi. Bir öğrencinin soru dağılımı ile ilgili sorusu üzerine Çetin, “Büyük ağırlık ikinci dönem soruları olacak. Daha düşük oranda birinci dönem konularından soru gelecek” cevabını verdi. Çetin’in açıklamalarından satır başları özetle şöyle:

TEOG SORULARI SIZDIRILDI MI?

Emniyetten yazı geldi. Bakanlığımız ciddiyetle konunun üzerinde durdu. Yeşil olan kitapçığımız üzerinde oynama yapılarak 2016 diye değiştirilerek yayınlanmış. Basın nüshamız üzerinde oynama yapılmış. Yetkili olmayanların giremediği bir ortam. Tüm öğretmenlerimiz iletişimden arındırılmış şekilde gidiyor.

Haberin Devamı

BASKI TAMAMLANDI

Soru hazırlamada uzmanlaşmış bir ekibimiz var. Eğitimini almış öğretmenlerimiz var. İllerden öğretmenlerimizi çağırıyoruz. Bu soruları hazırlayıp onlar tekrar okullarına  dönüyor. Uzmanlarımız sorular üzerinde inceleme yapıyor. Akademisyenlerin inceleyebileceği formata getiriliyor. Alanlarında uzman akademisyenler, dil uzmanı, ölçme değerlendirme uzmanlarımız tarafından sorularımız inceleniyor. Sorularımız hazırlanıp soru bankasına atılıyor. Baskı tesislerimize iniliyor. 40 gün bir çalışmamız oluyor. 40 gün orada kalıyorlar. Uzmanlar hastalanırlarsa bile orada tedavi ediliyorlar. Bugünden itibaren uzak illerimize sorular yola çıkacak. Baskı tamamlandı. En uzak il Hakkari’nin belgeleri bugün yola çıkacak.

ÖĞRENCİLERİMİZ İÇİN SÜRPRİZ YOK

Bundan önce SBS bir sınav olarak öğrencilerin karşısına geliyordu. Öğrencilerimiz sadece o sınava hazırlanma amacıyla okul dışı kurumlara yönelmişti. Öğrencilerimiz büyük baskı altına alınıyordu. Buradaki amaç öğrencileri bu baskıdan kurtarmak, onlara ek bir sınav yükü getirmemek. Öğrencilerimiz hangi dersi görüyorsa o derslerden sınav oluyorlar. Öğrencilerimiz için sürpriz yok. Hangi kazanımlardan soru çıkacağı okullara gönderiliyor.

Haberin Devamı

ÜÇ YILLIK TEOG’UN DEĞERLENDİRMESİ

Çocuklarımız ergenlik çağında, gelişim aşamasını tamamlıyorlar. Ekstra sınav yükü ayrı bir zorluk, hayatının bir dönemini bu sınavlara harcıyorlar. Keşke öğretmenin yaptığı sınavlara herkes güvense, ben güveniyorum ama kamuoyunda farklı algılar oluşabiliyor. Keşke öğretmenlerimiz yapsa da merkezi bir sınav yapmak zorunda kalmasak. Bazı velilerden notların şişirildiği yönünde tepkiler gelebiliyor. Keşke okullarda eşitlik sağlanabilse.

HER ÜLKENİN SİSTEMİ FARKLI 

Dünyada liselere yerleştirme ile ilgili farklı sistemler var. Bazıları okullardaki başarıyı temel alıyor, bazıları sınav yapıyor. Her ülke farklı. Bizim ülkemizin şartları bize göre, bizim velilerimizin kaygıları, algıları farklı. Bizde de öğrencilerimizi okula bağlayan sistem olarak TEOG geliştirildi.

Haberin Devamı

DENEME UYGULAMASI YAPILAMADIĞI İÇİN İPTALLER OLABİLİYOR

Bu sınavda büyük ağırlıklı olarak ikinci dönem soruları olacak. Daha düşük oranda birinci dönem konularından soru gelecek. Her öğrencinin muhatap olduğu 120 soru var. Geçen dönem bir soru iptal edildi. Bunun da olmasını tabii istemezdik. Bu kadar uzmandan geçiyor sorular ama deneme uygulamasını yapamadığımız için bazen bu gibi durumlarla karşılaşabiliyoruz. İptal edilen soruların hepsi doğru kabul ediliyor. Öğrencilerimizin bir kaybı olmuyor.

KAYGIYA DÜŞMEMEK GEREK

Nereden yazılı olacağınızı hangi kazanımlardan soru sorulacağını biliyorsunuz. Hasta olurum vs. gibi kaygılara gerek yok. Mazeret sınavlarıyla telafisi var. Bugün bu sınav var. Yarın başka sınavlar olacak. Her şeyi belirleyen bir sınav değil. Hayatımız burada şekilleniyor diye bir kaygıya düşmemek gerekiyor.

Haberin Devamı

BİRÇOK SINAV YAPIYORUZ

Merkezi olarak Bakanlığımızın uyguladığı bütün sınavları Genel Müdürlüğümüz yapıyor. Ehliyet, parasız yatılılık ve bursluluk sınavları var. BİLSEM sınavlarını da biz yapıyoruz. Birçok kuruma sınav yapıyoruz. Bunun dışında bu yıl ilk kez 8’inci sınıflara hazırlıyoruz. İzleme ve değerlendirme sınavımız var. A, B, C, D şıklarında dengeli dağılım söz konusu. Ama öğrencilerimiz böyle bir dağılım var diye cevaplarını değiştirmesinler. Yanlış yönlendirmeyelim, doğru olduğunu düşündükleri cevapları yapsınlar.

411 BİN ÖĞRENCİ SANAT VE SPOR KURSLARINDA

Destekleme kurslarımız farklı derslerden yeterince başvuru alıyorsa açılabiliyor. Bu sadece fen, matematik gibi dersler için de değil. 411 bin öğrencilerimiz sanat ve spor kurslarına devam ediyor. Kendi okullarında bazen kendi okulları dışında devam edebildiği kurslar bunlar.

Haberin Devamı

TELAFİ EĞİTİMLERİ DEVAM EDİYOR

Terör nedeniyle sıkıntılı illerimiz var. Bakanlığımız yapamadıkları derslerin telafileri için merkezler oluşturdu. Öğrencilerimize bu telafi eğitimleri veriliyor. Bu öğrencilerimize sınav yapağız. Telafi eğitimini tamamlayamamış olan öğrencilerimiz mazeret sınavlarına katılabilecek.

Nusaybin’deki öğrencilerimize geçen sene mazeret sınavı da yapılamamıştı. Sonrasında bu öğrencilere özel sınav yaptık.

VELİLER DESTEK OLMALI

Öğrencilerimizin bundan sonra da çalışmaya devam etmelerini öneririm. Velilerimize öğrencilerimizi izlemeleri, takip etmelerini öneririm. “Neden böyle net yapmadın?” diyerek sorgulamamalılar. Çocuklarını başka çocuklarla kıyaslamamalılar. Çocuk daha iyisini yaptıysa “Daha iyisini yapabiliyorsun” diyerek desteklemeliler. Daha kötü bir sonuç elde ederse “Daha iyisini yapmıştın, yeniden yapabilirsin” diyebilirler.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!