TEOG

Güncelleme Tarihi:

TEOG
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 30, 2014 13:06

Aslında her şey iyi niyetle başlamıştı. Öğrenciler kendi okullarında, sınıflarında öyle pek de sınav havasına girmeden, kapıda veliler beklemeden belirlenen 6 dersten sınanacaklardı.

Haberin Devamı

Önce tek sınav kalktı, 6 sınav geldi eleştirileri oldu ama sonuçta adaylar da veliler de bu durumdan pek de şikayetçi olmadı. Üstelik sınavlara girdiklerinde sorular da korktukları gibi olmadı. Herkes mutlu, memnun hayatına devam ediyordu. İş tercihlere geldi. İşte en büyük sıkıntı orada başladı. Daha baştan özel okulu tercih edecekle, devlete gidecek ayrıştırılmadı. Hepsi tabir yerinde ise aynı sepete kondu. En önemli sorun da buradan çıktı zaten. Çünkü, önceki yıllarda özel okula gidecek 15-20 bin kişilik bir öğrenci grubu ayrılır, açık liseyi tercih edecekler zaten hiç bu işe bulaşmaz ki onlar da 100 bine yakın bir kitleyi temsil ederdi. Geride kalanlar da ya bölgelerindeki bir liseye, ya da meslek lisesi ile imam hatipe ailelerinin, çevrelerinin yönlendirilmesiyle giderdi. Yarış aslında 400-500 bin kişi arasında olurdu. Bunların iddialı olanları da ancak beşte biri kadardı. Ancak, sayı bu olmasına rağmen yerleştirmede her yıl burada da sorun yaşanır, yedek liste kayıtlarında bile öğrenciler diledikleri okula gidemezdi. İyi puan almasına rağmen, o iyi puanlı okulda boşluk bulunmasına rağmen nedense sistem bunları bir türlü buluşturmayı beceremezdi.

Haberin Devamı

BÜTÜN ÖĞRENCİLER AYNI HAVUZDA

Bu yıl gelinen noktaya bakalım. Koleje gidecek de, iddiası olmayıp meslek lisesi ya da imam hatipe yazılacak da, açık liseye devam edecek de biraraya toplandı. Çünkü, genel lise kavramı kalktı. Yani eskilerin deyimiyle “düz lise” diye birşey kalmadı. Hepsi anadolu lisesi, fen lisesi ya da meslek lisesi oldu. İmam hatipleri de burada unutmamak gerekiyor. Bütün okulları tek havuza toplayınca çocukları da lise zorunlu olduğu için 600 bin aday için yerleştirme yapacağına bu yıl 1 milyon 291 bin adayı aynı havuza koydu. Karmaşa tercihlerde başladı, yerleştirmede tavan yaptı.
İşin ilginç yanı normalde yüzdelik dilime 11 bini aşkın öğrenci girerken bu yıl bu sayıya 2400 öğrenci daha eklendi. Geçen yıl 1 milyon 049 öğrenci sınava girmişti. Yani her yüzdelik dilime giren öğrenci sayısı arttı, puanlar birbirine yakın oldu, okulların da yüzdelik dilimleri değişti.
Ayrıca genel başarı sıralaması verilmediği için özellikle kolejler öğrenci kaydında sorun yaşadı.
Avcılar’da oturanı Şile’ye, Erenköy’de oturanı Çatalca’ya gönderen, gayrimüslim öğrencileri imam hatipe yerleştiren sistem özel okullara yerleştirmeyi de etkiledi. Her ne kadar Bakanlık, kolejlere “alternatif yerleştirme” soruşturması açsa da olan veliye oldu. Kafası daha da karıştı, okul okul dolaşmaktan umudunu kaybetti.
Sıra nakillerin açılacağı bu haftaya gelince herkes umut içinde listeleri bekledi. Ama öğrendiler ki, boşluklar sadece cuma günü görülecekti. Bu da yığılma ve endişeyi arttırdı. Yüzler güleceğine asıldı. Bakanlık 15 bine yakın kontenjan açığı olduğunu açıkladı. Pazartesi bakalım bu açıklar sadece meslek liseleri mi, yoksa öğrencilerin gerçekten gitmek istedikleri Anadolu Liseleri mi?
Sözün özü şu: Bu yıl çocuğu sınava giren ve lise kapısında bekleyen ailelere kolaylıklar dilerim. İşleri gerçekten zor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!