TEGV Yönetim Kurulu Üyesi Solakoğlu: 3 çocuk yapın diyoruz, nasıl eğiteceğiz?

Güncelleme Tarihi:

TEGV Yönetim Kurulu Üyesi Solakoğlu: 3 çocuk yapın diyoruz, nasıl eğiteceğiz
Oluşturulma Tarihi: Eylül 06, 2013 15:21

TEGV Yönetim Kurulu Üyesi Cengiz Solakoğlu, “Biz 3, 5 çocuk yapın diyoruz ama onları nasıl eğiteceğimizi tartışmıyoruz. Sorun buradadır” dedi.

Haberin Devamı

Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı (TEGV) Yönetim Kurulu Üyesi Cengiz Solakoğlu, eğitime yeni başlayacak 1,5 milyon çocuk olduğunu söyledi. İlk defa okulla buluşacak çocuk sayısının birçok Avrupa Birliği (AB) ülkesinin öğrenci sayısından fazla olduğunu anlatan Solakoğlu, asıl bu çocukların nasıl eğitim aldığının önemli olduğunu vurgulayarak şunları söyledi:
“Okula yeni başlayacak 1,5 milyon çocuğumuz var. Bunlar Almaya, Fransa gibi ülkelerin okula başlayacak öğrenci sayısından fazla. Hükümetlerin, bakanlığın işleri kolay değil. Eğitim sadece devlete bırakılmayacak kadar önemli, ancak yalnızca sivil toplumun çözemeyeceği kadar da devasa bir sorun. Biz 3 çocuk, 5 çocuk yapın diyoruz ama onu nasıl eğiteceğimizi tartışmıyoruz. Sorun buradadır. Burada birlikte, etkin çalışacak devlet ve sivil toplum örgütlerine işbirliğine ihtiyaç bulunuyor.”
TEGV’in 12-13 Eylül tarihlerinde düzenleyeceği, irun Şahingiray Uluslararası Eğitim Forumu öncesinde yapılan değerlendirme toplantısında konuşan Solakoğlu, yapılacak etkinlikte eğitimle ilgili bu tür konuların ele alınacağını anlattı.

Haberin Devamı

Yeni sistemde önce öğretmenlerin eğitilmesi gerekir

TEGV Başkanı Oktay Özinci ise, forumda dünyadaki gelişmelerin konuşulacağını ve bunların Türk eğitim sistemine katkısı üzerinde durulacağını söyledi. Gelecek için eğitim planlarının yapılması gerektiğini anlatan Özinci, TEVG ve benzeri gönüllü kurumların önemine değinerek şöyle konuştu:
“Son yıllarda eğitim alanında yapılan değişikliler gündelik değişimleri de baraberinde getirmekte. Burada asıl üzerinde durulması gereken nokta eğitimde farkındalık yaratmaktır. Ezbercilikten koparak öğrenmeye dönük bir eğitim modeline 2005 itibariyle geçilmiştir. Bu yönde yeni düzenlemeler yapılıyor. Yeni sistemde ise öncelikle öğretmenlerin eğitilmesi, öğrenmesi ve her alanda geliştirilmesi gerekir. Geleceğin eğitim planları yapılmalıdır.”

Forum 12-13 Eylül’de

TEGV’in, bağışçılarından Nirun Şahingiray’ın anısına düzenleyeceği ‘Nirun Şahingiray Uluslararası Eğitim Forumu’, 12-13 Eylül’de İstanbul Pera Müzesi’nde yapılacak. Teknoloji, politika belirleyiciliği, eğitim, insani bilimler, mimarlık, sanat, ekonomi/ekonomik kalkınma, hayırseverlik, sosyal girişimcilik, sağlık ve beyin araştırmaları olmak üzere 11 farklı tema altında eğitim tartışılacak.
Dünyada bu alanlarda gelişen trendlerin, değişimlerin eğitime etkisinin konuşulacağı forum TEGV’in web sitesi www.tegv.org/nsief adresinden online olarak takip edilebilecek.
Bu yıl ilki yapılacak olan etkinliğin 2 yılda bir düzenlenmesi hedefleniyor. Dünyada alanlarında uzman isimleri birarada olacağı konferansın sonuçları ise Milli Eğitim Bakanlığı ile paylaşılacak.
Konferansta dünyada eğitim model örnekleri, eğitimde teknolojik gelişmeler sunularak bunların Türkiye’de yapılan çalışmalarla karşılaştırılacak.

Haberin Devamı

Forumun katılımcıları ise, Brookings Institution Küresel Ekonomi ve Kalkınma Başkan Yardımcısı Kemal Derviş, OECD Politika Danışmanlığı ve Yürütme Bölüm Başkanı Richard Yelland, Brown Üniversitesi Beyin Araştırmaları Enstitüsü Direktörü John Donoghue, Indiana Üniversitesi Filantropi Fakültesi Kurucu Dekanı Eugene R. Tempel, One Laptop Per Child Vakfı Başkanı Rodrigo Arboleda Halaby, Institute for Public Policy Research (IPPR) Direktörü Nick Pearce, Imperial College London Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Sir Roy Anderson, yazar ve sosyal bilimci Riane Eisler ve T.C. Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı Emin Karip’den oluşuyor.

Haberin Devamı

Tanıtım toplantısına ise TEGV Başkanı Oktay Özinci, TEGV Genel Müdürü Berna Çağatay ,TEGV Yönetim Kurulu Üyesi Ümit Taftalı, , TEGV Yönetim Kurulu Üyesi Cengiz Solakoğlu katıldı.

Nirun Şahingiray kimdir?

1928 yılında İzmir’de, doğan Nirun Şahingiray , 2008 yılında vefat etti. Nirun Şahingiray, 1947 yılında Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nden mezun olduktan sonra, Türkiye Zirai Donatım Kurumu’nda çalışmaya başladı. Ardından ailesinin desteği ile Taksim’de bir oto yedek parça mağazasını satın alarak adını Oto Ziraat koydu ve işletmeye başladı. Zamanla yaptığı çeşitli girişimler ve kurduğu ortaklıklar sayesinde işlerini geliştirdi. Oto Ziraat kısa sürede büyüdü. Ömrü boyunca elde ettiği birikimi, Türkiye’nin eğitim konusunda yardıma en çok ihtiyaç duyan çocuklarına yardım götürecek, onlara çağdaş bir yaklaşımla, çok yönlü bir eğitim desteği sağlayacak Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı’na bağışladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!