Tarihi liseler merkezi sınav istiyor

Güncelleme Tarihi:

Tarihi liseler merkezi sınav istiyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 11, 2013 16:36

Tarihi liselerin yöneticileri, her okulun kendi sınavını yapmasının fiziki yönden mümkün olmadığını ifade etti. Yöneticiler, bu okullara Milli Eğitim Bakanlığı’nın yapacağı merkezi sınavla öğrenci alınması gerektiğini belirtti.

Haberin Devamı

Seviye Belirleme Sınavı’nın (SBS) kaldırılması halinde tarihi liselerin geleceğinin ne olacağı İstanbul’da tartışıldı. Türk Eğitim Vakıfları Dayanışma Konseyi Liseleri Derneği’nin (TEVDAK) düzenlediği toplantıya, liselerin vakıf başkanları ve müdürleri katıldı.
Kabataş Erkek Lisesi Feriye tesislerindeki toplantının açılış konuşmasını TEVDAK Genel Başkanı Erol Demiröven yaptı. Milli Eğitim Bakanlığı’nın 2013-2014 eğitim öğretim yılında genel liselerin tamamını Anadolu lisesine dönüştüreceğini ve SBS’nin kaldırılacağını açıkladığını hatırlattı. Uluslararası anlaşmalara göre eğitimlerini sürdüren okullara, fazla talep edilen okullara kendi sınavlarını yapma hakkı verilebileceğini de dile getirdi. Demiröven, “Bu durumda sadece TEVDAK liseleri değil, Osmanlı döneminde ve Cumhuriyet’in ilk yıllarında kurulan diğer tarihi liseler de kısa sürede kurum kültürlerini, kimliklerini ve eğitim  kalitelerini kaybedecekler. Şunu unutmamak gerekir, bu okulların öğrencileri, sadece seçilmiş oldukları için değil, bu okulların kültüründen ve geleneklerinden, çağdaş eğitim imkanlarından, sosyal ve kültürel faaliyetlerinden kazanımları dolayısıyla da başarılı oluyorlar” dedi.
Birçok bilim adamı, diplomat, sanatçı ve işadamı yetiştiren bu liselerin korunması için özen gösterilmesi gerektiğini vurgulayan Demiröven şöyle devam etti:
“Çünkü bu okullar sadece camialarının değil, milletin malı ve gururudur. Bakanlığımızın da bu okulların özelliklerinin korunmasına özen göstereceğine inancımız tamdır. Biz ayrıcalık istemiyoruz. Bu toplantıda ‘tarihi liselerimizin kimliğinin ve eğitim kalitelerinin nasıl korunacağı’ konusunu tartışacağız. Burada alacağımız kararları en kısa zamanda  Milli Eğitim Bakanımız ve bakanlık bürokratları ile paylaşıp, olumlu bir sonuca ulaşmaya çalışacağız.”

Haberin Devamı

Her okulun kendi sınavını yapması imkansız

Ardından tarihi liselerin durumu katılımcılar tarafından tartışıldı. Toplantı sonucunda Milli Eğitim Bakanlığı’na iletilecek görüşler şu şekilde karara bağlandı:
“Öğretim sürecindeki başarılarına göre öğrenci yerleştirme sistemi, 1990’lı yıllarda süper lise modeli biçiminde uygulandı ve hüsranla sonuçlandı. Başarılı okullar başarısız oldu. Tarihi liselerin çoğu merkezi yerlerde ve pansiyonlu okullardır. Dolayısıyla coğrafi konumları semt okulu olmaya elverişli değil ve bulundukları ilin dışındaki illerin öğrencilerine de hizmet veriyorlar. Bu okullar şu anda ülkenin üstün zekalı öğrencilerinin eğitim ihtiyacını karşılar konumda. Bu okullara kendi sınavlarını yapma hakkı verildiğinde uygulama oldukça zor. Okulların bunu organize etmeleri teknik ve fiziki yönden mümkün olmadığı gibi, öğrencilerin değişik illerdeki sınavları takip etmeleri ve katılmaları da mümkün olmayacak. Ayrıca böyle bir uygulama çeşitli şaibelere de açık olacaktır. Bu nedenlerle, sadece TEVDAK liseleri değil, tüm illerin tarihi liselerinin özellikleri bozulmadan gelecek kuşaklara hizmetlerini taşıyabilmeleri için, Milli Eğitim Bakanlığı’nın yapacağı merkezi sınavlarla öğrenci almaya devam etmeleri uygun olacaktır.”

Haberin Devamı

Toplantıya Ankara Atatürk Lisesi, İzmir Atatürk Lisesi, Erzurum Lisesi, Edirne Lisesi, Zonguldak Mehmet Çelikel Lisesi, Galatasaray Lisesi, Kabataş Erkek Lisesi, İstanbul Erkek Lisesi, Vefa Lisesi, Pertevniyal Lisesi, Haydarpaşa Lisesi, Kadıköy Anadolu Lisesi, Beyoğlu Anadolu Lisesi, Nişantaşı Anadolu Lisesi, Eyüp Lisesi Vakıf ve lise yöneticileri katıldı. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!