Sütler üniversiteden

Güncelleme Tarihi:

Sütler üniversiteden
Oluşturulma Tarihi: Aralık 07, 2018 12:37

İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Veteriner Fakültesi, öğrencilerin katılımıyla süt ve dondurma üretimine başladı. Fakültede doğal, yağı azaltılmadan 700 litre süt ve dondurma üretimi gerçekleştiriliyor.

Haberin Devamı

Üretilen ürünler şimdilik yalnızca fakülte bünyesinde satılırken, isteyenler kampüs içindeki satış noktasından alım gerçekleştirebiliyor. Açılışı 6 Aralık'ta gerçekleştirilen tesiste üretilen süt ve dondurmanın patenti de alındı. İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Rektörü Prof. Dr. Nuri Aydın, şu anda sadece süt ve dondurma üretimi gerçekleştirdiklerini ancak ilerleyen zamanlarda ürün çeşitlendirmesini ve pazarlamasını yapmayı hedeflediklerini belirtti.

İSTEYENLER FAKÜLTE İÇİNDEN SATIN ALABİLİYOR
Prof. Dr. Aydın şu anda sadece eğitim amaçlı üretim yaptıklarını ancak zaman içerisinde ticari girişimlerde de bulunmayı planladıklarını söyledi. Aydın şöyle devam etti.
"Veterinerlik fakültesi bünyesinde bulunan hayvanlardan üretilmiş doğal süt ve süt ürünlerini üretmeye başladık. Burada pastörize süt ve dondurma üretiliyor. Bu dondurmanın içinde hiçbir katkı maddesi yok ve tamamen doğal. Bu İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Veterinerlik Fakültesi’nin kendi bünyesinde yapmış olduğu tesiste ürettiği bir dondurma ve süt ürünü. Ürünlerin ilerleyen dönemde belki dışarıdaki satış noktalarına da ulaşması mümkün olabilecek ancak şu aşamada sadece İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Avcılar Yerleşkesi içerisindeki satış noktasından satışını gerçekleştiriyoruz. Burada hem kendi hayvanlarımızın ürünlerini halkımıza yansıtırken aynı zamanda da öğrencilerimizin de burada ürünlerin üretim süreçleriyle ilgili bilgi sahibi olması ve bu konudaki araştırmaları-geliştirmeleri açısından bir katkı sağlayacağını düşünüyorum. Bu konuda emeği geçmiş tüm hocalarımıza da teşekkür ediyorum."

Haberin Devamı

'GÜNDE 700 LİTRE SÜT ÜRETİLİYOR'
İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Güven Kaşıkçı ise üretilen sütün patentini aldıklarını belirtti.  Prof. Dr. Kaşıkçı, tesisle ilgili şunları söyledi:
"Yaklaşık bir sene önce tesiste üretim için çalışmalara başladık. Günde yaklaşık 700 litre süt üretiliyor fakülte bünyesinde. Bunların bir kısmı pastörizasyona tabi tutularak satışa sunuluyor. Piyasadan çok daha uygun fiyata satılıyor ve hiçbir işleme tabi tutulmuyor. Burada üretilen sütlerin yağı alınmadan, kuru maddesi azaltılmadan direk sahaya sunuluyor. Süt üretilirken ısısı kontrol ediliyor. Süt tankından hiçbir şekilde el değmeden üretim tankına naklediliyor ve antibiyotik kalıntısı gibi kalıntılar denetlendikten sonra paketleniyor. Tesiste sadece üç kişi her gün 700 litre süt üretimi gerçekleştiriyor."

Haberin Devamı

HAFTA İÇİ HER GÜN KAMPÜS İÇİNDEKİ SATIŞ NOKTASINDAN ALINABİLİYOR
Tesis hakkında bilgiler veren Besin Gıda Hijyeni ve Teknolojisi Bölümü Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Tolga Kahraman ise hafta içi her gün kampüs içerisindeki satış noktasından süt ve dondurmanın satın alınabildiğini söyledi.

BAKMADAN GEÇME!